Virgil Popescu, despre costurile facturilor la energie: „1,3 lei pe kilowatt va fi plafonul maximal pentru companii”

Virgil Popescu, despre costurile facturilor la energie: „1,3 lei pe kilowatt va fi plafonul maximal pentru companii”
Sursa: Guvernul României
Publicat: 19/11/2022, 16:35
Actualizat: 19/11/2022, 16:58

Virgil Popescu a vorbit pentru Prima TV despre costurile facturilor la energie din această iarnă. Ministrul a susținut că ”1,3 lei va fi plafonul maximal pentru companii”.

Ministrul Energiei a vorbit sâmbătă despre prețurile pe care le vor plăti românii pe facturile la energie în această iarnă:

”Preţurile finale pentru români nu au fost modificate, indiferent câte modificări legislative au suferit ordonanţele de la începutul anului până acum. Au fost patru ordonanţe de urgenţă, cu modificări în Parlament.

Evident, Parlamentul şi-a pus şi el amprenta asupra acestor ordonanţe, dar preţurile sunt foarte clare.

Avem trei tranşe de consum: până în 100 de kilowaţi, vorbim de acel tarif social de 68 de bani, între 100 şi 300 de kilowaţi, primii 255 de kilowaţi sunt 80 de bani, următorii până în 300 de kilowaţi vor fi, cu modificările în Parlament pe care le vom face, 1,3 lei.

S-a luat această decizie în coaliţie. Peste 300 de kilowaţi, toată cantitatea, 1,3 lei. Modificarea pe care o vom face în Parlament va fi că înlocuim preţul din contract cu 1,3 lei. Practic nimeni nu va plăti mai mult în România de 1,3 lei”.

Tarifele pentru industrie și pentru instituțiile publice

Virgil Popescu a adus clarificări și asupra tarifelor pe care le vor plăti cei din industrie, dar și instituțiile publice:

“Pentru industrie, vorbim de întreprinderile mici şi mijlocii şi vorbim de un leu pentru 85% din consum. De ce 85%?  Ca să stimulăm, să avem o reducere de consum şi pentru restul de 15%, după modificările în Parlament, preţul va fi 1,30 lei.

Instituţiile publice, la fel, primăriile, la fel, spitalele. Practic, pe aceste tarife vor intra majoritatea instituţiilor publice şi vor intra și IMM-urile.

În afara acestora, pe modificările în Parlament, vorbim de companiile de utilităţi publice, aeroporturi, instituţiile subordonate autorităţilor publice locale, indiferent de forma de organizare şi mai avem tariful de 1,30 pentru marea industrie.

Acestea vor fi tarifele de după modificările care vor fi luate în Parlament, probabil cu promulgare cu tot de la 1 ianuarie 2023”, a anunțat Virgil Popescu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase