Virginia Giuffre, una dintre cele mai cunoscute voci ale luptei împotriva abuzului sexual și femeia care i-a acuzat public pe Prințul Andrew și Jeffrey Epstein de agresiuni sexuale comise în perioada în care era adolescentă, a fost găsită fără viață în Australia. Familia a confirmat că este vorba despre o sinucidere.
Moartea ei reaprinde discuțiile despre traumele nerezolvate, tăcerea complice și sistemele care au eșuat.
Giuffre, în vârstă de 41 de ani, a fost găsită decedată vineri, 25 aprilie 2025, în locuința sa din Neergabby, Australia de Vest, unde locuia de mai mulți ani. Poliția statului Australia de Vest a transmis că a primit un raport vineri seară, conform căruia o femeie în vârstă de 41 de ani, pe care nu a numit-o în mesaj, a murit la o reședință din Neergabby, o zonă rurală de la periferia orașului Perth.
Oamenii legii au confirmat că decesul nu este considerat suspect, iar familia a transmis că Virginia s-a luptat toată viața cu traumele abuzurilor sexuale și ale traficului de persoane.
„Virginia a fost o luptătoare feroce în lupta împotriva abuzului sexual și a traficului sexual. Ea a fost lumina care a ridicat atât de mulți supraviețuitori”, se arată în declarația familiei. „În ciuda tuturor adversităților cu care s-a confruntat în viață, ea a strălucit atât de mult. Ne va lipsi peste măsură”.
În ultimele săptămâni, Giuffre a atras atenția publicului după ce a postat pe rețelele sociale că suferă de insuficiență renală și că mai are doar câteva zile de trăit, în urma unui accident rutier. Deși ulterior a fost externată din spital, starea sa de sănătate și luptele personale au rămas o preocupare pentru cei apropiați.
Virginia Giuffre a devenit cunoscută la nivel mondial după ce a acuzat public că, în adolescență, a fost abuzată sexual de Jeffrey Epstein și de apropiații acestuia, inclusiv prințul Andrew. Ea a fost una dintre primele persoane care a solicitat urmărirea penală a lui Epstein. În cele din urmă, în iulie 2019, Epstein a fost acuzat de trafic sexual. Câteva săptămâni mai târziu, autoritățile americane au anunțat că acesta s-a sinucis în timp ce era încarcerat în Metropolitan Correctional Center, din New York.
CITEȘTE ȘI:
Moartea lui Epstein a aprins controverse ani de zile, unii susținând că a fost ucis în închisoare pentru a acoperi expunerea clienților bogați și puternici care ar fi fost implicați în întâlniri cu aproximativ 250 de fete minore pe insula sa. Anul trecut, un grup de victime a intentat un proces, acuzând FBI-ul că a mușamalizat eșecul de a-l investiga pe Epstein.
Acuzațiile împotriva lui Epstein au generat mai multe procese și cauze judiciare, inclusiv condamnarea pentru trafic sexual în New York a mondenei britanice Ghislaine Maxwell, care a fost acuzată că l-a ajutat pe Epstein, fostul ei iubit, să abuzeze sexual de adolescente.
Ea ispășește o pedeapsă de 20 de ani într-o închisoare din Florida.
În 2022, Giuffre a soluționat un proces în care îl acuza pe prințul Andrew al Marii Britanii că a abuzat-o sexual în adolescență la conacul lui Epstein din New York și pe insula privată din Caraibe a lui Epstein, Little St. James. Acordul a fost încheiat fără recunoașterea vinovăției din partea prințului, dar a inclus o sumă semnificativă de bani.
Administrația președintelui american Donald Trump a promis să elibereze toate documentele legate de acuzațiile împotriva lui Epstein, inclusiv listele de persoane de profil înalt asociate cu acesta. În februarie, „prima fază” a documentelor a fost publicată, dar nu conținea nicio „bombă”.
CITEȘTE ȘI:
FBI a publicat alte documente secrete cu lista clienților lui Jeffrey Epstein
Pe lângă activitatea sa juridică, Giuffre a fost o militantă activă pentru drepturile victimelor abuzului sexual, fondând organizația „Victims Refuse Silence” în 2015. Ea a fost o voce puternică în expunerea rețelei de trafic sexual condusă de Epstein și Ghislaine Maxwell, contribuind la condamnarea acesteia din urmă la 20 de ani de închisoare.
CITEȘTE ȘI: