Un virus respirator a umplut spitalele din Germania de copii. ”Afectează atât de mulţi cum nu s-a întâmplat niciodată într-un singur sezon”

Un virus respirator a umplut spitalele din Germania de copii. ”Afectează atât de mulţi cum nu s-a întâmplat niciodată într-un singur sezon”
Sursa: Shutterstock
Publicat: 03/11/2021, 20:21

O afecţiune virală obișnuită în sezonul rece, care afectează în special copiii mai mici de 4 ani, a alertat medicii secțiilor de pediatrie ale spitalele din Germania, care se confruntă cu o creștere alarmantă a îmbolnăvirilor și se tem de un colaps.

Infecțiile cu virus respirator sinciţial (VRS) la copii în sezonul rece sunt obişnuite, dar medicii germani atrag atenţia că anul acesta, virulența este mult mai mare, iar situația este agravată de pandemia de COVID-19, potrivit Agerpres.

”Şi în anii precedenţi, VRS ne-a adus la limită. Acum, însă, afectează atât de mulţi copii cum nu s-a întâmplat niciodată într-un singur sezon”, a spus medicul Florian Hoffman, pentru cotidianul Suddeutsche Zeitung.

Medicul a preciat că între 2% şi 3% dintre copiii infectaţi cu VRS ajung să fie spitalizați, iar o treime dintre copiii internaţi au nevoie de suport la Terapie Intensivă. Formele grave ale infecției sunt la copiii cu probleme cardiace sau la cei născuţi prematur, susțin specialiștii.

O cauză a acestei situații ar fi măsurile de izolare dispuse în iarna trecută, din cauza pandemiei de COVID-19, care au făcut ca mulţi copii să nu se imunizeze şi acum să se infecteze masiv.

Medicii pediatrii din Germania avertizează că spitalele se confruntă deja cu un val de cazuri, iar situația ar putea ajunge ”dramatică” în lunile următoare.

Andreas Trotter, șeful Asociaţia medicilor pediatri din Germania, spune că, acum, 78% din clinicile pediatrice sunt nevoite să sisteze noile internări şi trimit copiii bolnavi către alte spitale, uneori foarte departe de localitatea de domiciliu.

Medicii pediatrii cer sprijinul Guvernului german, în condițiile în care clinicile de pediatrie au acum un număr insuficient de personal specializat și de paturi, întrucât pandemia de COVID-19 a impus o relocare a resurselor sanitare.

Ce este virusul respirator sincițial

Infecția cu virusul respirator sincițial provoacă, în cele mai multe cazuri, simptome ușoare asemănătoare răcelii comune. Majoritatea adulților se vindecă în cel mult două săptămâni, dar VRS poate fi sever în cazul nou-născuților și vârstnicilor.

Simptomele infecției cu VRS sunt rinoree, tuse, strănut, febră, respirație șuierătoare și scăderea apetitului alimentar și apar la 4-6 zile de la infectare.

Virusul respirator sincițial poate provoca și infecții severe, cum sunt bronșiolita (inflamarea căilor aeriene inferioare) și pneumonia (infecția pulmonara). VRS este cea mai frecventă cauza de bronșiolită și pneumonie la copiii sub 1 an.

Aproape toți copiii sunt infectați cu VRS până la împlinirea vârstei de 2 ani. Simptomele apar la 4-6 zile de la infectare.

Infecția cu VRS poate fi periculoasă pentru copiii născuți prematur, pentru sugarii sub șase luni și pentru copiii sub doi ani care au o boală pulmonară cronică, o boală de inimă sau au sistem imunitar slăbit, dar și pentru copiii cu tulburări neuromusculare, inclusiv cei cu dificultate la înghițire sau la eliminarea secrețiilor nazale.

Vârstnicii, în special cei peste 65 de ani, și adulți cu boli cronice de inimă sau pulmonare sunt mai vulnerabili la această infecție.

Transmiterea bolii se face prin tuse sau strănut. Persoanele cu VRS sunt de obicei contagioase între trei și opt zile.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
VIDEO Scene halucinante în Ilfov: Un adolescent a fost sechestrat într-o parcare, apoi a fost...
Filiera prin care baronul 'Mocro Maffia' livra tone de cocaină în România! 'Scarface' a pierdut...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor avea închis
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Se cutremură România. Ion ILIESCU nu mai scapă
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Care este cel mai mare regret al Marianei Ionescu Căpitănescu: ”Dacă aș da timpul înapoi,...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Astronomii au detectat un semnal ciudat de la o galaxie din apropiere