VIZIONAR. Eduard Hellvig, semnal de alarmă încă din 2015: ”Ungaria, un cal troian aflat tot mai mult sub influența Moscovei”

VIZIONAR. Eduard Hellvig, semnal de alarmă încă din 2015: ”Ungaria, un cal troian aflat tot mai mult sub influența Moscovei”
Publicat: 20/10/2023, 09:01
Actualizat: 20/10/2023, 09:05

Vizita lui Vladimir Putin la Beijing a reprezentat încă o dovadă că, alături de China, Rusia își dorește o ”nouă hartă de interese” la nivel mondial. Contextul internațional extrem de tensionat – conflictul din Ucraina, declanșat de agresiunea Moscovei, și situația explozivă din Orientul Mijlociu -, stârnește o îngrijorarea firească, iar ”parteneriatul strategic” dintre Rusia și China poate avea repercusiuni nefaste pe termen lung. Uniunea Europeană se află în fața unei provocări majore, cu atât mai mult cu cât, în culise, au loc mutări care pot sparge, din interior, mult dorita unitate europeană.

Premierul ungar Viktor Orban – cel care, de mai mult timp, se poziționează în scenariu în așa fel încât să se afle sub ”umbrela” Kremlinului – a fost prezent la Beijing.

Eduard Hellvig, fostul director al Serviciului Român de informații, fin analist al mișcărilor de pe scena politică internațională și nu numai, a ”decriptat” prezența lui Viktor Orban alături de Vladimir Putin și Xi Jinping, reamintind și că – încă din anul 2015 – a tras un semnal de alarmă în legătură cu ”jocul dublu” făcut de Budapesta.

”Privind această fotografie realizată acum două zile, mi-am adus aminte de un text pe care l-am publicat în februarie 2015: “Ungaria tinde să fie o amenințare la adresa arhitecturii europene, un cal troian aflat tot mai mult sub influența Moscovei”, a notat fostul director al SRI pe Twitter.

”România, prinsă în clema acestei Antante ruso-ungare otrăvite”

Eduard Hellvig a anticipat jocul la două capete al Ungariei în textul scris în anul 2015 – la momentul respectiv europarlamentar și viitor director SRI -, iar avertismentul său este, acum, confirmat.

Ungaria este ”o amenințare pentru UE”, nota Eduard Hellvig, atrăgând atenția asupra apropierii treptate dar constante a Budapestei de Moscova.

Ungaria tinde să fie o amenințare pentru arhitectura europeană, un cal troian aflat tot mai sub influența Moscovei. Parteneriatul ruso-ungar nu amenință doar parteneriatul strategic româno-maghiar, care devine din ce în ce mai lipsit de conținut din cauza ostilității naționaliste a Budapestei, ci și interesele NATO și UE în zonă.

Prin urmare, cred că România, prinsă în clema acestei Antante ruso-ungare otrăvite, ar trebui să-și asume rolul principal în apărarea valorilor democratice și a intereselor aliate în regiune”, avertiza Eduard Hellvig în anul 2015, într-un articol publicat de Euractiv.

”România, Polonia, Estonia, Letonia și Lituania devin ținte principale ale imperialismului rus”

Eduard Hellvig mai atrăgea atenția, în același articol, că Rusia lui Vladimir Putin a trecut, gradual, la o ”doctrină militară ofensivă”, iar Europa de Est urma să fie vizată de Moscova.

Pentru prima dată în perioada post-sovietică, Rusia are o doctrină militară ofensivă care prevede utilizarea armelor nucleare nu numai în cazul unui conflict nuclear, ci și într-un conflict convențional.

Europa de Est este vizată în special, în perspectiva extinderii NATO, de instalarea unui scut antirachetă balistic sau de orice acțiuni preventive care ar fi văzute de Moscova ca fiind ostile.

Prin urmare, România, Polonia, Estonia, Letonia și Lituania devin ținte principale ale imperialismului rus”, mai scria Eduard Hellvig, anticipând exact desfășurarea evenimentelor din următorii ani.

Progresele înregistrate ”au ajutat la salvarea României dintr-un scenariu de tipul Ucrainei”, a mai scris Eduard Hellvig în anul 2015, la un an după ce Federația Rusă anexase Peninsula Crimeea, construind precedentul care a culminat, apoi, cu invadarea Ucrainei, considerând că rolul României în susținerea reformelor de la Chișinău și Kiev ar trebui să fie unul major.


Citește și:

ANALIZĂ | Racheta balistică intercontinentală Sarmat, noua JUCĂRIE NUCLEARĂ a lui Putin. Va înlocui Satan, dar testele s-au făcut ”pe repede înainte”

Trei avocați ai lui Alexei Navalnîi, ARESTAȚI preventiv: ”Trebuie să rămână fără protecție, fără legătură cu lumea exterioară”

EXCLUSIV | Suspiciuni de licitație ”simulată” la Romtehnica. Pentru cine trag obuzierele autopropulsate de 155 mm?

Cu ocazia zilei sale de naștere, Putin a primit un ”CADOU” din partea Hamas: ”E fericit, pune lemne pe foc și savurează haosul”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
“Am plâns pentru Vlad Pascu. Este o victimă!”. Elena Merișoreanu a șocat și tulburat România...
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Îl recunoşti? Da, e chiar EL! Suferinţa şi-a pus amprenta pe chipul său
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
MAREA DOAMNĂ a României a murit în Noaptea de Înviere: Drum lin spre cele veșnice
Noi tendințe în modă. Blugii pătați în dreptul șlițului stârnesc scandal
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Secretul supermodelului Irina Shayk! Cum se menţine într-o formă fizică de invidiat
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Yoga pentru căței, numită și „doga”, interzisă în Italia