Volodimir Zelenski cere aderarea „urgentă” a Ucrainei la Uniunea Europeană

Volodimir Zelenski cere aderarea „urgentă” a Ucrainei la Uniunea Europeană
Sursa: captură video Instagram Volodimir Zelenski
Publicat: 28/02/2022, 12:32
Actualizat: 28/02/2022, 12:33

Președintele Volodimir Zelenski a cerut, luni, Uniunii Europene să accepte „urgent” aderarea Ucrainei la blocul comunitar.

„Facem apel la Uniunea Europeană să admită aderarea de urgență a Ucrainei, folosind o nouă procedură”, a spus Zelenski într-un mesaj video transmis luni.

„Suntem recunoscători partenerilor pentru că ne sunt alături. Dar scopul nostru este să fim alături de toți europenii și să fim egali cu ei. Sunt sigur că merităm asta. Sunt sigur că este posibil”, a spus președintele Ucrainei, citat de CNN.

Zelenski a spus că a vorbit, duminică, cu președinții Portugaliei, Lituaniei, Franței și Poloniei, precum și cu prim-miniștrii Belgiei, Spaniei și Regatului Unit.

„Sprijinul coaliției noastre anti-război este necondiționat și fără precedent”, a spus Zelenski.

A cincea zi de război în Ucraina

Atacurile în Ucraina au continuat în mai multe direcții în noaptea de duminică spre luni, după ce Vladimir Putin a ordonat Ministerului Apărării şi şefului Statului Major să pună Forţele de disuasiune ale armatei ruse în regim special de alertă de luptă.

Frontul din sud avansează rapid, iar rușii au preluat duminică noaptea controlul asupra orașului Berdyansk. Din nord vine o coloană puternică a Gărzii Naționale cecene, dar imaginile din satelit arată și o coloană de 5 kilometri de vehicule militare care se apropie de Kiev.

În nord-est sunt lupte grele în regiunea Harkov.

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat duminică, la cererea ţărilor occidentale, o rezoluţie care convoacă luni în „sesiune specială de urgenţă” Adunarea Generală a ONU pentru ca cei 193 de membri ai săi să decidă asupra invadării Ucrainei de către Rusia.

Ministerul ucrainean al Sănătăţii a anunţat duminică noaptea că 352 de civili, dintre care 14 copii, au fost ucişi de la începutul invadării Ucrainei de către Rusia.

Fostul viceministru rus de externe Andrei Fedorov spune că primele zile ale lunii martie sunt importante în războiul ruso-ucrainean. Fedorov a declarat pentru Al Jazeera că următoarele zile sunt esențiale în invazia Ucrainei de către Rusia, deoarece ordinul inițial al președintelui Vladimir Putin era să „finalizeze operațiunea militară cu o victorie până pe 2 martie”.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult