Vot final în Parlamentul European. Introducerea certificatului UE COVID-19 a fost aprobată de eurodeputați

Vot final în Parlamentul European. Introducerea certificatului UE COVID-19 a fost aprobată de eurodeputați
Publicat: 09/06/2021, 11:58
Actualizat: 09/06/2021, 19:34

Parlamentul European a aprobat certificatul UE Covid-19 al blocului comunitar, deschizând calea pentru libera circulație pe continent.  Documentul se va aplica de la 1 iulie 2021 pentru o perioadă de 12 luni. Deţinerea certificatului nu va fi o condiţie prealabilă pentru a putea beneficia de libertatea de circulaţie

Deputații au dezbătut și au votat marți certificatul UE Covid019 (EUDCC), iar rezultatele au fost anunțate miercuri dimineață.

Votul a fost adoptat copleșitor, cu 546 pentru, 93 împotrivă și 51 abțineri.

În timpul negocierilor dintre instituții, deputații europeni au obținut un acord care stipulează că statele UE nu vor putea impune restricții suplimentare de călătorie titularilor de certificate – cum ar fi carantina, autoizolarea sau testarea – „dacă nu sunt necesare și proporționale pentru a proteja sănătatea publică” . Vor trebui luate în considerare dovezile științifice, „inclusiv datele epidemiologice publicate de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor.

Aprobarea de către parlamentarii europeni de la Strasbourg înseamnă că Consiliul trebuie acum să implementeze legislația, permițând ca documentul de călătorie să intre în vigoare până la data limită autoimpusă de 1 iulie.

Certificatul, care arată imunitatea purtătorului față de Covid-19 fie prin vaccinare sau infecție anterioară, fie prin starea lor negativă de testare, urmează să fie utilizat pentru călătorii intra-UE începând cu 1 iulie, eliminând necesitatea carantinei sau testelor suplimentare pentru călători. Dar Comisia dorește ca cât mai multe țări din UE să înceapă mai devreme.

„Cu cât putem elibera deja mai multe certificate, cu atât procesul va fi mai ușor în timpul verii – în caz contrar, riscăm o mare explozie pe 1 iulie, lucru pe care nu ni-l putem permite”, a spus comisarul Reynders.

Țările membre trebuie să introducă sisteme naționale pentru a elibera certificatele cu un cod QR și o semnătură digitală care pot fi scanate pentru verificare. Comisia Europeană a oferit guvernelor 135 de milioane EUR pentru componentele lor naționale.

Nouă țări din UE emit deja documentele – inclusiv destinațiile turistice din Grecia, Spania și Croația, precum și Germania, principala sursă de turiști a blocului comunitar. Bulgaria, Republica Cehă, Danemarca, Lituania și Polonia sunt celelalte.

„Peste un milion de cetățeni au primit deja astfel de certificate și vor urma mulți alții în următoarele săptămâni și luni”, a spus  Reynders.

Certificatul digital Covid al UE poate fi prezentat fie sub formă online, pe un smartphone, de exemplu, fie tipărit pe hârtie. Dispune de un cod QR pentru verificare, pe care oficialii de frontieră și personalul localului îl pot utiliza pentru a verifica semnăturile digitale stocate în siguranță pe serverele din Luxemburg. Doar datele minime ale purtătorului sunt incluse pe certificate, pentru a preveni defectarea identității, iar legislația UE privind utilizarea acestora urmează să expire după un an, astfel încât să nu devină un dispozitiv cu potențiale utilizări de control în viitor.

Politicienii și capitalele UE au fost de acord, de asemenea, ca, atunci când vine vorba de dovada vaccinărilor, doar vaccinurile autorizate de Agenția Europeană pentru Medicamente – până acum de la BioNTech / Pfizer, AstraZeneca, Moderna și Johnson & Johnson – vor fi acceptate în toate statele membre. Dar țările individuale pot decide, de asemenea, să accepte, doar pentru teritoriul lor, altele, cum ar fi vaccinul produs de China sau Rusia.

Toate datele cu caracter personal trebuie prelucrate în conformitate cu Regulamentul General privind Protecţia Datelor (GDPR). Certificatele vor fi verificate offline şi nu se vor păstra date cu caracter personal.

Pentru a preveni discriminarea împotriva europenilor nevaccinați, în special a celor mai tineri, care nu au fost încă în măsură să acceseze vaccinurile acordate cu prioritate persoanelor în vârstă, s-a pus mult accent pe testare.

Parlamentul nu a reușit să facă teste Covid-19 gratuite pentru călătorie, dar a extras bani și concesii de la Comisia Europeană pentru a le face mai accesibile. Reynders a declarat că se desfășoară lucrări pentru extinderea utilizării certificatului digital Covid al UE, astfel încât să fie acceptat dincolo de Europa.

De asemenea, au avut loc discuții cu Statele Unite, pentru un fel de recunoaștere reciprocă a statutului de vaccinare. Dar s-au confruntat cu problema lipsei unui singur sistem certificat federal susținut în SUA, ci a multitudinilor de carduri de vaccinare de stat și private aproape imposibil de autentificat în străinătate.

Textul va trebui acum să fie adoptat oficial de Consiliu și publicat în Monitorul Oficial, pentru intrarea în vigoare și aplicarea imediată de la 1 iulie 2021.

Loredana Dinu
S-a născut în București și este absolventă a Facultăţii de Științe Politice și a două programe de masterat. Și-a desfășurat o parte din activitate la Bruxelles, în perioada studiilor, în cadrul instituțiilor europene. A contribuit citeste mai mult
Frumoasa sportivă a ţării, şocată după ce şi-a făcut analizele. Ce rezultat a citit: "Homosexualitate,...
Gina Pistol și-a luat fetița și A PLECAT din casa lui Smiley!
FOTO. Loredana Groza, noi imagini controversate! Cum s-a lăsat pozată și filmată cântăreața
Durerile de gât nu sunt provocate doar de răceală. De ce te-ar putea durea gâtul
Raed Arafat, anunț cutremurător! Măsura dură care se ia în toate spitalele din România, după...
Lovitură în despărțirea Anamaria Prodan – Laurențiu Reghecampf! Ce spune legea americană după care se...
Anunțul momentului despre pensionarii din România! Se va întâmpla în curând, au apărut cifrele
VIDEO Trucuri pentru a avea mai multe locuri în avion
Mașină care i-a lăsat MASCĂ pe inspectorii de la RAR
Telenovelă în toată regula. Întâlnire de gradul zero între Cristi Borcea și actualul soț al...
BANCUL ZILEI – Fetele de măritat și detaliile picante din dormitor
Tratamentul mortal pe care mii de români îl iau singuri acasă. Avertismentul unui medic: Nu...
Gina Pistol și-a luat fetița și A PLECAT din casa lui Smiley!
I se spunea CĂLĂUL și a fost cel mai mare CRIMINAL al tuturor timpurilor. Cum...
Animalul care se mănâncă la petrecerile mafioților. Poliția îl confiscă în număr extrem de mare
Salariul colosal pe care a ajuns să îl încaseze un şofer de taxi în Anglia....
Lista miniștrilor lui Dacian Cioloș: Stelian Ion revine la Justiție
Incident grav cu Vladimir Putin și o jurnalistă americană: „O femeie frumoasă, drăguță...”
Decizie oficială: CARANTINĂ OBLIGATORIE pentru aceste localităţi. Se aplică imediat. Lista restricţiilor
Adio, nuntă! Irina Tănase și Liviu Dragnea s-au despărțit? Blonda aruncă bomba
Alertă! Liviu Dragnea anulează căsătoria cu Irina Tănase. Ea a vorbit prima: E urât
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021