Vot final în Parlamentul European. Introducerea certificatului UE COVID-19 a fost aprobată de eurodeputați

Vot final în Parlamentul European. Introducerea certificatului UE COVID-19 a fost aprobată de eurodeputați
Publicat: 09/06/2021, 11:58
Actualizat: 09/06/2021, 19:34

Parlamentul European a aprobat certificatul UE Covid-19 al blocului comunitar, deschizând calea pentru libera circulație pe continent.  Documentul se va aplica de la 1 iulie 2021 pentru o perioadă de 12 luni. Deţinerea certificatului nu va fi o condiţie prealabilă pentru a putea beneficia de libertatea de circulaţie

Deputații au dezbătut și au votat marți certificatul UE Covid019 (EUDCC), iar rezultatele au fost anunțate miercuri dimineață.

Votul a fost adoptat copleșitor, cu 546 pentru, 93 împotrivă și 51 abțineri.

În timpul negocierilor dintre instituții, deputații europeni au obținut un acord care stipulează că statele UE nu vor putea impune restricții suplimentare de călătorie titularilor de certificate – cum ar fi carantina, autoizolarea sau testarea – „dacă nu sunt necesare și proporționale pentru a proteja sănătatea publică” . Vor trebui luate în considerare dovezile științifice, „inclusiv datele epidemiologice publicate de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor.

Aprobarea de către parlamentarii europeni de la Strasbourg înseamnă că Consiliul trebuie acum să implementeze legislația, permițând ca documentul de călătorie să intre în vigoare până la data limită autoimpusă de 1 iulie.

Certificatul, care arată imunitatea purtătorului față de Covid-19 fie prin vaccinare sau infecție anterioară, fie prin starea lor negativă de testare, urmează să fie utilizat pentru călătorii intra-UE începând cu 1 iulie, eliminând necesitatea carantinei sau testelor suplimentare pentru călători. Dar Comisia dorește ca cât mai multe țări din UE să înceapă mai devreme.

„Cu cât putem elibera deja mai multe certificate, cu atât procesul va fi mai ușor în timpul verii – în caz contrar, riscăm o mare explozie pe 1 iulie, lucru pe care nu ni-l putem permite”, a spus comisarul Reynders.

Țările membre trebuie să introducă sisteme naționale pentru a elibera certificatele cu un cod QR și o semnătură digitală care pot fi scanate pentru verificare. Comisia Europeană a oferit guvernelor 135 de milioane EUR pentru componentele lor naționale.

Nouă țări din UE emit deja documentele – inclusiv destinațiile turistice din Grecia, Spania și Croația, precum și Germania, principala sursă de turiști a blocului comunitar. Bulgaria, Republica Cehă, Danemarca, Lituania și Polonia sunt celelalte.

„Peste un milion de cetățeni au primit deja astfel de certificate și vor urma mulți alții în următoarele săptămâni și luni”, a spus  Reynders.

Certificatul digital Covid al UE poate fi prezentat fie sub formă online, pe un smartphone, de exemplu, fie tipărit pe hârtie. Dispune de un cod QR pentru verificare, pe care oficialii de frontieră și personalul localului îl pot utiliza pentru a verifica semnăturile digitale stocate în siguranță pe serverele din Luxemburg. Doar datele minime ale purtătorului sunt incluse pe certificate, pentru a preveni defectarea identității, iar legislația UE privind utilizarea acestora urmează să expire după un an, astfel încât să nu devină un dispozitiv cu potențiale utilizări de control în viitor.

Politicienii și capitalele UE au fost de acord, de asemenea, ca, atunci când vine vorba de dovada vaccinărilor, doar vaccinurile autorizate de Agenția Europeană pentru Medicamente – până acum de la BioNTech / Pfizer, AstraZeneca, Moderna și Johnson & Johnson – vor fi acceptate în toate statele membre. Dar țările individuale pot decide, de asemenea, să accepte, doar pentru teritoriul lor, altele, cum ar fi vaccinul produs de China sau Rusia.

Toate datele cu caracter personal trebuie prelucrate în conformitate cu Regulamentul General privind Protecţia Datelor (GDPR). Certificatele vor fi verificate offline şi nu se vor păstra date cu caracter personal.

Pentru a preveni discriminarea împotriva europenilor nevaccinați, în special a celor mai tineri, care nu au fost încă în măsură să acceseze vaccinurile acordate cu prioritate persoanelor în vârstă, s-a pus mult accent pe testare.

Parlamentul nu a reușit să facă teste Covid-19 gratuite pentru călătorie, dar a extras bani și concesii de la Comisia Europeană pentru a le face mai accesibile. Reynders a declarat că se desfășoară lucrări pentru extinderea utilizării certificatului digital Covid al UE, astfel încât să fie acceptat dincolo de Europa.

De asemenea, au avut loc discuții cu Statele Unite, pentru un fel de recunoaștere reciprocă a statutului de vaccinare. Dar s-au confruntat cu problema lipsei unui singur sistem certificat federal susținut în SUA, ci a multitudinilor de carduri de vaccinare de stat și private aproape imposibil de autentificat în străinătate.

Textul va trebui acum să fie adoptat oficial de Consiliu și publicat în Monitorul Oficial, pentru intrarea în vigoare și aplicarea imediată de la 1 iulie 2021.

Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire frapantă despre vaccin
ULTIMĂ ORĂ! Oana Roman, în doliu: 'Sper că acolo unde este acum să fie lumină'
FOTO. Imagini incendiare cu fosta soție a lui Marian Drăgulescu! Larisa s-a dezbrăcat în lanul...
Ficat mărit și gras? EVITĂ 15 alimente care cresc riscul de ciroză
Răzvan Simion, ATAC la adresa Lidiei Buble?! Ce a putut spune în direct: „De un...
Își va continua cariera în Ceruri! Dănuț Radu, fotbalistul din cale afară de cuminte care...
Românii care se operează gratuit la privat. Schimbări importante în sistemul de sănătate
Israelul îşi ameninţă adversarii. Ce a transmis premierul Naftali Bennett inamicilor statului
BANCUL ZILEI – Pițipoanca pipăită în autobuz
Controversele pe tema educației sexuale în școli continuă în România. Țara din UE în care...
ULTIMĂ ORĂ! Oana Roman, în doliu: 'Sper că acolo unde este acum să fie lumină'
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat
Vine URGIA. Alertă de cod roşu în Ilfov, Prahova şi Dâmboviţa. Capitala, sub cod portocaliu
Anunț GRAV! Când vor crește cazurile de COVID în România, de fapt. Valeriu Gheorghiță avertizează...
Vă amintiți de momentul „Basic Instinct”? S-a întâmplat din nou, în direct la TV, iar...
Se spală de Rusalii 2021? Ce spun preoții. Este sărbătoare mare în calendarul ortodox
Denise Rifai a fost ȘOCATĂ! Un bărbat celebru nu i-a dat nicio şansă. Bombă în...
Adevărul despre vaccinul Pfizer/BioNTech. Anunț bombă din Guvern. Cât de eficient este
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Povestea tânărului din România care şi-a deschis prima afacere căutând-o pe Google. Acum face milioane...