VOUCHERE de vacanță pentru toți angajații din sectorul privat | Cum pot primi salariații câte 1.450 de lei

VOUCHERE de vacanță pentru toți angajații din sectorul privat | Cum pot primi salariații câte 1.450 de lei
(FOTO: Pixabay - caracter ilustrativ)
Publicat: 08/03/2023, 14:50
Actualizat: 08/03/2023, 14:51

Acordarea de vouchere de vacanță, în cuantum de 1.450 de lei anual, angajaților cu contract de muncă va fi suportată de la bugetul de stat și pentru cei circa 4,2 milioane de angajați din sectorul privat, potrivit unui proiect legislativ inițiat de partidele din coaliție.

Efortul bugetar calculat pentru acordarea de vouchere de vacanță salariaților din sectorul privat este de aproximativ 6,09 miliarde lei, dar inițiatorii arată că 60%-65% din fondurile alocate se vor întoarce la bugetul de stat sub formă de TVA, taxe, impozit pe salarii, impozit pe profit.

Actualmente, legislația prevede că pe lângă instituțiile publice care acordă, în fiecare an, în perioada 1 ianuarie 2019-31 decembrie 2026, vouchere de vacanță în cuantum de 1.450 lei pentru un salariat, și ceilalți angajatori, din mediul privat, care încadrează personal prin încheierea unui contract individual de muncă pot acorda vouchere de vacanță.

Cu alte cuvinte, acordarea voucherelor în mediul privat este opțională, la discreția angajatorului, care le suportă integral.

Nivelul maxim al sumelor care pot fi acordate salariaților sub formă de vouchere de vacanță de către angajatorii privați reprezintă contravaloarea a maximum șase salarii de bază minime brute pe țară, garantate în plată, pentru un salariat, în decursul unui an fiscal.

Guvernul arată că aprobarea unui act normativ în favoarea favoarea acordării voucherelor de vacanță și salariaților din sectorul privat va avea un impact pozitiv asupra acestora, inclusiv prin reducerea (indirectă) a fiscalității muncii. Totodată, va conduce și la creșterea ponderii turismului în PIB peste media europeană și la revitalizarea industriilor conexe, toate acestea contribuind Ia o creștere semnificativă a produsului intern brut al României. Prin urmare, proiectul prevede că începând cu data de 1 ianuarie 2024, pe lângă instituțiile publice, angajatorii care încadrează personal prin încheierea unui contract individual de muncă acordă, anual, până la data de 31 decembrie 2026, bonuri de valoare, denumite vouchere de vacanță, în cuantum de 1.450 Iei pentru fiecare salariat.

Mecanismul de subvenționare a voucherelor

Ordonanța de urgență nr.8 din 18 februarie 2009 privind acordarea voucherelor de vacanță este completată cu un articol, privind modalitatea de finanțare a voucherelor de vacanță:

„În vederea acordării voucherelor de vacanță, angajatorii, alții decât instituțiile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, cu modificările și completările ulterioare, și la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare, indiferent de sistemul de finanțare și de subordonare, inclusiv activitățile finanțate integral din venituri proprii, înființate pe lângă instituțiile publice, depun anual, până la data de 31 ianuarie, lista salariaților, la administrațiile județene ale finanțelor publice în raza cărora își au sediul social.”

Termen de aplicare 1 ianuarie 2024

Drept urmare, proiectul elimină limita actuală de șase salarii de bază minime brute pe țară pentru voucherele acordate opțional în mediul privat, precum și prevederea că voucherele de vacanță sunt integral suportate de către angajator.

De asemenea, inițiativa stabilește drept contravenție, care se sancționează cu 5 punct-amendă, nedepunerea sau depunerea cu întârziere de către angajator a listei menționate.

Pentru a intra în vigoare, proiectul, al cărui termen de aplicare este prevăzut drept 1.01.2024, trebuie adoptat de Parlament și promulgat de președintele României, scrie profit.ro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine este și cum arată Ana Maria Obreja, amanta lui Dumitru Buzatu. A fost cea...
FOTO. Imagini cu gimnasta fără inhibiții! Face o avere din poze pentru bărbați
Mare scandal în Zimbabwe unde o tânără blondă și albă a câștigat concursul național Miss...
Cum face amor, la 85 de ani, Jane Fonda: 'Îmi pun picioarele după...'
UE pregăteşte un nou tip de permis auto: categoria B+. Pentru ce tip de autoturism...
Cât poți merge cu mașina după ce s-a aprins „check engine”? Un mecanic are răspunsul
EXCLUSIV - Scrisoarea unei mămici la început de an școlar: ”Sistemul de învățământ nu mai...
Tratamente balneare gratuite pentru români în anul 2023. Iată categoriile ce pot beneficia de acestea
Înmormântarea milionarului de la Loto, la mare secret. Apar noi detalii despre omul de afaceri...
HOROSCOP 25 SEPTEMBRIE 2023. Unii nativi pot avea idei inovatoare şi inspiraţie astăzi
S-a aflat cine câștigă Chefi la Cuțite sezonul 12! El este alesul, a plecat cu...
NU vrei să locuiești AICI! Locul unde se produc cele mai multe cutremure DIN LUME
Ce surprize pregătește Adela Popescu după plecarea de la „Vorbește lumea”
Chefi la cuțite, sezonul 12. Chef Sorin Bontea și-a format echipa. Cine sunt concurenții care...
BANCUL ZILEI. Bulă: De ce nu-mi răspunzi la telefon? Bubulina: Eram la baie, mă machiam...
„Mi-am lăsat familia și nu regret”. Florin Busuioc surprinde pe toată lumea cu o mărturisire...