Zăpadă și vânt puternic în Făgăraș, la Cota 2.000 | VIDEO

Publicat: 18/01/2022, 11:00

Un strat consistent de zăpadă s-a așternut marți dimineață în Munții Făgăraș. Imagini filmate în Făgăraș, de pe Transfăgărășan, din Argeș, la cabana Salvamont de la cota 2000, arată cum zăpada este viscolită de vântul puternic.

Vântul a atins și 90 de kilometri la oră, iar zăpada s-a așternut peste stratul precedent și a ajuns să atingă aproape un metru și jumătate.

Practic, a ajuns la geamurile clădirilor. Sunt, însă, locuri unde, din cauza viscolului, stratul de zăpadă atinge și trei metri înălțime.

Vreme rece în Făgăraș

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), în Munții Făgăraș, a peste 1800 metri, stratul de zăpadă este în general îngheţat și stabilizat. Vântul puternic din ultima perioadă a creat noi plăci de vânt, în general subțiri, care se pot rupe la supraîncărcări. Sunt așteptate ninsori moderate, care vor depune local 15-20 cm de zăpadă proaspătă, ce nu va avea aderență cu stratul actual.

Se vor forma plăci noi de vânt, îndeosebi pe versanții sudici și estici. Riscul declanșării avalanșelor este moderat (2), acesta fiind acum prezent în zonele cu plăci de vânt, care pe pantele suficient de înclinate se pot rupe sub acțiunea unor suprasarcini. Sub 1800 m altitudine, stratul este mai redus ca grosime și înghețat.

Riscul declanșării avalanșelor de dimensiuni mici este moderat (2) și poate apărea la supraîncărcări mari, pe pantele cu depozite mai consistente de zăpadă de la peste 1600 m altitudine. Ninsori mai însemnate cantitativ sunt așteptate pe versanți nordici. La altitudini mai mici de 1500 de metri stratul are dimensiuni reduse.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase