Zeci de aeronave vor survola Capitala miercuri, pentru a sărbători Ziua Aviației și a Forțelor Aeriene Române. Programul ceremoniilor

Zeci de aeronave vor survola Capitala miercuri, pentru a sărbători Ziua Aviației și a Forțelor Aeriene Române. Programul ceremoniilor
Sursa foto: MApN
Publicat: 19/07/2022, 16:39

Evenimentele care care marchează Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene au loc miercuri, dimineața, la Monumentul Eroilor Aerului din Piaţa Aviatorilor din Capitală, dar și în mai multe localități din țară.

La  ceremonia militară și religioasă din București participă ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, și șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării Naționale (MApN), în timpul ceremoniei vor evolua aproximativ 20 de aeronave militare de tip F-16 Fighting Falcon, C-130 Hercules, C-27J Spartan, Antonov AN-30,  IAR-330, IAR-99 aparţinând Forţelor Aeriene Române, două aeronave de tip Eurofighter Typhoon aparținând Forțelor Aeriene Regale ale Marii Britanii, două aeronave de tip Eurofighter Typhoon ale Forţelor Aeriene Italiene, două elicoptere tip EC-135 aparţinând Ministerului Afacerilor Interne, două elicoptere IAR-330 Puma ale Serviciului Român de Informaţii, o aeronavă Boeing 737 aparținând Tarom, precum și patru aeronave Extra 300 aparținând Aeroclubului României. Evenimentul are loc după patru zile de repetiții și antrenamente.

Totodată, cu prilejul sărbătoririi Zilei Aviaţiei, vor fi survolate de aeronave militare următoarele localități: Adjud, Aiud, Alba Iulia, Bârlad, Botoșani, Brăila, Caracal, Câmpia Turzii, Cluj-Napoca, Dej, Focșani, Galați, Gherla, Groșii Țibleșului, Luduș, Mediaș, Onești, Piatra Neamț, Sighișoara, Suceava, Târgu Neamț, Tecuci, Târgu Lăpuș, Târgu Mureș, Turda și Vaslui.

MApN precizează că survolul aeronavelor se va executa cu respectarea reglementărilor aeronautice în vigoare şi vor fi luate toate măsurile de siguranţă necesare, astfel încât impactul asupra comunităţii locale să fie minim.

Sfântul ocrotitor al Aeronauticii Militare, ales în 1913

Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene este sărbătorită, în fiecare an, la 20 iulie, când este prăznuit Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul, ocrotitorul spiritual al piloților, potrivit Forțelor Aeriene Române.

„La 20 iulie sărbătorim ziua Sfântului Mare Prooroc Ilie Tesviteanul şi Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene pentru că apărătorii cerului patriei l-au ales pe acest sfânt, încă din anul 1913, anul înființării Aeronauticii Militare, drept ocrotitor. Este ziua Sfântului luat la cer într-un car de foc, cunoscut din popor ca stăpânitor al ploilor care hrănesc pământul sau aduc potopul, care are puterea de a porunci cerului să nu dea ploaie sau să trimită foc din cer peste vrăjmași. Este o zi de sărbătoare și cinstire a tuturor eroilor aviatori din toate timpurile, a tuturor celor care au apărat văzduhul patriei în vreme de război sau au sfidat gravitația pentru a atinge idealul omului de a zbura, în vreme de pace”, după cum a precizat General-locotenent Viorel Pană, Şeful Statului Major al Forţelor Aeriene”, în ultima ediție a publicației Cer Senin.

Potrivit șefului Statului Major al Forţelor Aeriene, anul 2022 este anul care marchează 110 ani de la prima jertfă din aviația română, când locotenentul Gheorghe Caranda, în urma unui tragic accident într-un zbor de antrenament, a deschis lista celor plecați către Escadrila din Ceruri. Numele lui este primul înscris pe Monumentul Aviatorilor din Capitală.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Copil de șase ani din Gorj, vândut în Germania pentru 8.000 de lei. Ce se...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
DISPARE Shein din Europa? Comisia Europeană a luat decizia
Efectul postului intermitent asupra metabolismului. Rezultatele testelor pe voluntari
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”