Zeci de oameni de afaceri din Buzău, puși sub urmărire penală de procurorii DNA. Angajații Fiscului care trebuiau să îi controleze le făceau contabilitatea

Zeci de oameni de afaceri din Buzău, puși sub urmărire penală de procurorii DNA. Angajații Fiscului care trebuiau să îi controleze le făceau contabilitatea
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 03/02/2022, 17:18

Un număr de 27 de oameni de afaceri au fost puşi sub urmărire penală de procurorii DNA, într-un dosar în care sunt cercetați mai mulți angajaţi ai Administraţiei Finanţelor Publice (AJFP) Buzău.

Aceștia sunt acuzați că au pus la dispoziția funcționarilor documentele contabile ale societăţilor pe care le controlau pentru a le efectua contabilitatea, în condiţiile în care respectivii funcţionari aveau ca sarcină de serviciu să le controleze firmele.

Procurorii din cadrul DNA – Secţia de combatere a corupţiei au dispus extinderea urmării penale faţă de 27 oameni de afaceri cu privire la săvârşirea, în forma complicităţii, a infracţiunii prevăzute de art. 11 din Legea 78/2000, potrivit unui comunicat transmis joi, 3 februarie, de DNA.

Mai precis aceștia sunt acuzați de  „îndeplinirea unei însărcinări, intermedierea ori înlesnirea efectuării unor operaţiuni comerciale sau financiare ori participarea cu capital la un operator economic privat faţă de care avea sarcina de a-l supraveghea, controla, reorganiza sau lichida, dacă fapta este de natură a-i aduce direct sau indirect un folos necuvenit, în formă continuată”.

Procurorii anticorupţie notează în ordonanţe că, în perioada martie – august 2021, cei 27 oameni de afaceri ar fi pus la dispoziţia Nicoletei-Cristina Gheorghe, Daniela Iacob, Daniela Mavrodin, Luminiţa Mînzu şi Vasilica Neacşu, angajaţi ai AJFP Buzău, documentele contabile ale societăţilor pe care le administrau în vederea întocmirii situaţiilor şi declaraţiilor fiscale, depunerii acestora la organele fiscale, etc.

„Aceste demersuri ar fi avut loc în condiţiile în care oamenii de afaceri cunoşteau faptul că funcţionarii respectivi aveau, printre altele, ca sarcină generală de serviciu doar pe aceea de a controla operatorii economici privaţi cu sediul în raza de competenţă şi nicidecum pe aceea de a efectua activităţi de contabilitate primară”, menţionează anchetatorii în comunicatul DNA.

DNA a extins urmărirea penală în dosarul în care i-a pus miercuri sub control judiciar pe un angajat de la Fisc din Buzău, un om de afaceri și mai mulți funcționari de la Administrația Finanțelor Buzău într-un dosar de corupție, potrivit unui comunicat de presă.

Astfel, Laurențiu Diță, șef al Serviciului de Inspecție Fiscală Persoane Juridice din cadrul Administrației Județene a Finanțelor Publice (A.J.F.P.) Buzău, e acuzat de procurori că ar fi luat mită un scuter de 4.000 de lei și o sumă de bani de la un om de afaceri pentru a-l scăpa de niște datorii

Comunicatul integral al DNA:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 01 februarie 2022, a inculpaților:

DIȚĂ LAURENȚIU, șef al Serviciului de Inspecție Fiscală Persoane Juridice din cadrul Administrației Județene a Finanțelor Publice (A.J.F.P.) Buzău, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunii de trafic de influență,
Persoană fizică, om de afaceri, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunii de cumpărare de influență,

GHEORGHE NICOLETA-CRISTINA, inspector superior în cadrul Administrației Finanțelor Publice (A.J.F.P.) Buzău,
IACOB DANIELA, consilier superior în cadrul Administrației Județene a Finanțelor Publice (A.J.F.P.) Buzău,
MAVRODIN DANIELA, inspector superior în cadrul Administrației Județene a Finanțelor Publice (A.J.F.P.) Buzău,
MÎNZU LUMINIȚA, inspector fiscal în cadrul Administrației Județene a Finanțelor Publice (A.J.F.P.) Buzău,
NEACȘU VASILICA, consilier superior în cadrul Administrației Județene a Finanțelor Publice (A.J.F.P.) Buzău,
în sarcina cărora s-a reținut comiterea infracțiunii de art. 11 din Legea 78/2000, respectiv îndeplinirea unei însărcinări, intermedierea ori înlesnirea efectuării unor operațiuni comerciale sau financiare ori participarea cu capital la un operator economic privat față de care avea sarcina de a-l supraveghea, controla, reorganiza sau lichida, dacă fapta este de natură a-i aduce direct sau indirect un folos necuvenit, în formă continuată.

În cursul zilei de 01 februarie 2022, au fost efectuate percheziții domiciliare în șase locații situate pe raza județului Buzău, din care una a fost Administrația Județeană a Finanțelor Publice (A.J.F.P.) Buzău.

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

1. În perioada mai – iulie 2021, inculpatul Diță Laurențiu, în calitatea menționată mai sus, ar fi acceptat promisiunile făcute de omul de afaceri cercetat în prezenta cauză, constând inițial în remiterea unui scuter (evaluat de inculpat la valoarea de 4.000 lei) și, ulterior, a unei sume de bani (jumătate din suma pentru care omul de afaceri ar fi fost scutit de la plată), pentru a-și exercita influența pe care a fi lăsat să se înțeleagă că o are asupra șefului Serviciului Inspecție Fiscală Persoane Fizice din cadrul A.J.F.P. Buzău și asupra subordonaților săi.
Concret, inculpatul trebuia să-i determine pe aceștia să aprobe cererile formulate de omul de afaceri pentru anularea penalităților în cuantum de aproximativ 8.000 lei, aplicate debitului pe care acesta îl înregistra ca impozit.

2. În perioada martie – august 2021, celelalte cinci inculpate, în calitatea menționată mai sus, deși aveau ca sarcină de serviciu controlul operatorilor economici privați, acestea ar fi îndeplinit pentru unii dintre ei însărcinări circumscrise activității contabile. Tariful perceput pentru activitatea desfășurată de inculpate ar fi început de la minim 300 lei/lună, în funcție de volumul de acte care urma să fie procesat.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpații trebuie să respecte o serie de obligații, între care:
– să nu depășească limita teritorială a țării, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului,
– să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar,
– să nu desfășoare activitatea în exercitarea căreia au săvârșit fapta.

Inculpaților li s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.
De asemenea, celor șapte inculpați li s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

În cauză se desfășoară cercetări și față de alte persoane.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie din Peru a stat 43 de zile cu un cui în gât fără...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după...
Andreea ar fi presimțit ce urma să i se întâmple la Timișoara?! Incredibil ce a...
Un nou proiect pentru Vero Căliman după ce a părăsit Gașca Zurli: ,,Voi face naveta...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
NASA a creat anvelopa indestructibilă, fără aer - VIDEO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu copacii din toată lumea! Primii care au observat
Decizie finală în România. Legea intră în vigoare din 1 iunie. Ciolacu: Așa e corect
Harry, gata să se împace cu William. E dispus să facă orice
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Otrava din farfuria românilor. Cum se îngălbenesc puii ca sa arate ca și când ar...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Test de cultură generală. Care e cea mai rapidă limbă?