Zelenski acuză Rusia în fața lui Lavrov de la tribuna ONU: Moscova pornește războaie în fiecare deceniu. Părți din Ucraiana, Moldova, Georgia, ocupate

Publicat: 20/09/2023, 08:51

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Rusia în discursul său la Adunarea Generală a Națiunilor Unite (ONU) că în continuare are ambiții expansioniste, iar țările vecine sunt tot timpul sub amenințarea războaielor provocate de la Kremlin. Liderul de la Kiev subliniază că acest conflict nu privește doar Ucraina, ci reprezintă o provocare globală.

Zelenski a primit un val de aplauze în momentul în care a venit la pupitrul Adunării Generale a ONU în New York, marcând prima sa prezență în acest for de la invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie 2022.

Invazia Rusiei „nu se referă doar la Ucraina”, a spus el, citând blocada Moscovei asupra porturilor din Marea Neagră, care face dificilă expedierea de cereale de către Kiev, ceea ce ridică îngrijorări cu privire la creșterea prețurilor la alimente care contribuie la foametea globală.

„Ucraina depune eforturi considerabile pentru a se asigura că nicio altă națiune nu va fi agresată după această invazie rusă”, a declarat Zelenski de la tribuna ONU. El a pledat pentru limitarea înarmării, pedepsirea crimelor de război, repatrierea celor deportați și întoarcerea ocupanților pe teritoriul lor.

Liderul de la Kiev a acuzat Rusia că folosește energia nucleară ca armă și că transformă centralele electrice ale altor țări în potențiale surse de contaminare radioactivă. Președintele a menționat ocuparea centralei nucleare Zaporojie din Ucraina de către Rusia și șantajul exercitat asupra altor state cu riscul de scurgeri de radiații. El a subliniat nevoia unei reacții globale la această amenințare.

Rusia șantajează nuclear țările vecine

„Rusia a bombardat-o, a ocupat-o şi acum îi şantajează pe alţii cu scurgeri de radiaţii. Are vreun sens să reducem armele nucleare când Rusia transformă în arme centralele nucleare?”, a întrebat retoric preşedintele ucrainean. Lumea nu are un răspuns sau o protecţie împotriva unei astfel de ameninţări. Şi nu există nicio responsabilitate pentru cei care şantajează cu radiaţii, până în prezent”, a spus mai el.

Centrala nucleară Zaporojie, cu șase reactoare, este cea mai mare din Europa și a fost construită în timpul Uniunii Sovietice. Deși zona și complexul nuclear se află sub control rusesc, centrala este operată în principal de personal ucrainean.

Rusia începe un război în fiecare deceniu

Președintele Zelenski a avertizat că Rusia vizează să transforme Ucraina într-o armă împotriva ordinii internaționale bazate pe reguli. El a subliniat că mulți locuri în sala Adunării Generale ar putea rămâne goale dacă Rusia va reuși în trădarea și agresiunea sa.

„Când ura este transformată în armă împotriva unei naţiuni, nu se opreşte niciodată acolo. În fiecare deceniu, Rusia începe un nou război. Părţi din Moldova şi Georgia rămân ocupate. Rusia a transformat Siria în ruine”, a arătat el. „Rusia aproape că a înghiţit Belarusul. În mod evident, ameninţă Kazahstanul şi statele baltice”.

„Scopul actualului război împotriva Ucrainei este de a transforma pământurile noastre, oamenii noștri, resursele noastre într-o armă împotriva voastră, împotriva ordinii bazate pe reguli internaționale”, a declarat Zelenski, potrivit CNN.

Ucraina a acuzat de mai mult timp Rusia de deportarea forțată a copiilor ucraineni din zonele ocupate – acuzații care stau la baza unui mandat internațional de arestare pentru crime de război împotriva președintelui rus Vladimir Putin.

Unii oficiali ruși au recunoscut această practică, lăudându-se public cu eforturile lor de a aduce copiii în Rusia, de a-i plasa în familii rusești și, în unele cazuri, de a le da pașapoarte rusești.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Diva şi-a lăsat chiloţeii în vine şi a început să 🙊 O recunoşti? E celebră
FOTO. Cât de frumoasă e soția lui Ionuț Iftimoaie!
O femeie a fost declarată moartă de medici. Angajatul de la crematoriu a verificat și...
Dieta-minune a lui Ion Iliescu. Ce mănâncă la 93 de ani
Ziua Naţională, sărbătorită la bordul avionului. Momentul în care zeci de pasageri încep să cânte...
Un oficial al FRF-ului sare în apărarea lui George Pușcaș după evoluția solidă din partida...
🇷🇴 Mai multe mașini ARO din flota armatei au fost scoase la vânzare. Cât costă...
Fiica Ronei Hartner, răpusă de durere la căpătâiul mamei. Rita a fost susținută de tatăl...
Aurel Pădureanu, primele declarații de la înmormântarea Ronei Hartner! Ce relație a avut artista cu...
Cu ce domniță a fost surprins Dorian Popa: A uitat-o pe Babs!
Angajat în România. Roluri în magazinele Kaufland. Ce presupune munca unui angajat. Beneficii şi responsabilităţi
Pro TV a 'spart' banca! Ireal câţi bani vor primi concurenţii de la Survivor România...
Simbolul ASCUNS de pe drapelul ROMÂNESC! Puțini ȘTIU ce înseamnă DE FAPT
UNIREA Ungariei cu România! Cutremur în toată Europa: Era ceva natural
Planta pe care trebuie să o ai în casă în timpul iernii
VIDEO | Ultimele imagini cu Rona Hartner. Ce spunea artista despre moarte într-un live, înainte...
BANCUL ZILEI. Vasile: Nu vă supărați, aveți o bere? Ion:– La ce îți mai trebuie,...