Ziua decisivă în dosarul „Colectiv”. Se răsucesc din nou cuțite în răni deschise? Eugen Iancu: „Sper să avem un final, atât îmi doresc” / Narcis Hogea: „S-a încercat scoaterea lui Piedone” | DECLARAȚII EXCLUSIVE

Ziua decisivă în dosarul „Colectiv”. Se răsucesc din nou cuțite în răni deschise? Eugen Iancu: „Sper să avem un final, atât îmi doresc” / Narcis Hogea: „S-a încercat scoaterea lui Piedone” | DECLARAȚII EXCLUSIVE
Sursă foto: MEDIAFAX FOTO
Publicat: 12/04/2022, 09:00

Vineri, pe 15 aprilie, la Curtea de Apel București (CAB) este un nou termen pentru pronunțarea definitivă a condamnărilor în dosarul „Colectiv”. Pronunțarea a fost amânată până acum de două ori, în ianuarie și în martie, iar părinții tinerilor care au pierit în urma incendiului sunt dezamăgiți de tergiversarea acestui dosar. Doi dintre părinții îndurerați, Eugen Iancu și Narcis Hogea, au declarat pentru Gândul că statul român nu poate accepta să se auto-condamne.

Răniții și rudele tinerilor care au pierit în urma incendiului din Colectiv așteaptă, din nou, cu sufletul la gură, vineri, pronunțarea definitivă în ceea ce privește pedepsele în acest dosar.

După două amânări ale magistraților CAB, părinții cred că se dorește mușamalizarea faptelor, astfel încât statul să nu fie tras la răspundere.

„Eu sper să avem în sfârșit un final vineri, să știm că s-a terminat, atât îmi doresc. Din păcate, eu nu cred că vom avea un proces foarte corect. Mă îndoiesc că reprezentanții statului vor fi pedepsiți, tocmai pentru că statul nu poate fi vinovat într-un dosar de această amploare, statul nu se poate condamna singur”, a declarat, pentru Gândul, Eugen Iancu, care și-a pierdut fiul în tragedia de la Colectiv, și președinte al Asociației Colectiv GTG 3010.

Părintele îndurerat mai spune că a făcut și plângere penală în ceea ce privește modul în care au acționat instituțiile statului după incendiu, însă, demersul este în zadar, până în prezent.

„Acest proces, în care așteptăm pronunțarea vineri, ne arată de ce a avut loc accidentul. Dincolo de acest dosar, eu am am făcut în numele Asociației o plângere penală în 2016 cu privire la ce s-a întâmplat post-accident, adică intervenția, și apoi ce a urmat, de ce nu au fost lăsați răniții să plece. Nu a început niciun proces legat de această plângere, a rămas la sertar totul. Practic, nu există interes, de aceea sunt foarte dezamăgit”, mărturisește Eugen Iancu.

„Eu mă îndoiesc că cineva se poate gândi la despăgubiri”

În ceea ce privește despăgubirile solicitate în acest dosar, tatăl lui Alexandru Iancu spune că nu vor fi acordate, fiind implicate sute de părți civile.

„Eu mă îndoiesc că cineva se poate gândi la despăgubiri. Mă îndoiesc că cineva poate să vină să dea despăgubiri într-un dosar cu sute de părți civile.

De aceea spun, nu vom avea un proces corect, pentru că nu se vor aresta pompierii și primarii.

Ce-ar fi să le punem cap la cap, cine a autorizat, să nu uităm că pompierii au fost în vizită cu o lună înainte. De ce nu erau extinctoarele funcționale? De ce nu erau mai multe uși pentru acces? Sunt o gramadă de probleme descoperite, iar pentru asta pompierii trebuie să răspundă. Pe urmă, pompierii trebuie să răspundă cu privire la ce s-a întâmplat în seara respectivă, pentru că ei au ajuns la o adresă greșită, apoi au intrat în club după 17 minute și ceva, sunt înregistrări care dovedesc asta”, declară Eugen Iancu.

Președintele Asociației Colectiv GTG 3010 mai spune că Departamentul pentru Situații de Urgență ar trebui să răspundă pentru întârzierea plecării răniților în alte țări.

„Să nu mai spun că au murit oameni pe avioane, pentru că nu au fost însoțiți de aparatură medicală funcțională, fără oxigen… Așadar, să condamnăm pe cine?”, conchide Eugen Iancu.

Narcis Hogea: „Nu mai am nicio speranță că statul român va face dreptate copiilor noștri”

La rândul său, Narcis Hogea, tatăl lui Alex Hogea, un alt tânăr care a pierit în urma incendiului din Colectiv, ne-a mărturisit că nu mai are speranțe în ceea ce privește dreptatea pe care statul trebuie să o facă în acest caz.

„Nu mai am nicio speranță că statul român va face dreptate copiilor noștri. Mă gândeam mai devreme la părinții lui Alex Pascu, care eu plecat lângă Alex. Îmi aduc aminte de Tataie (Jean Chelba – n.r.), și mai sunt care au plecat… Efectiv, au trecut peste șase ani și nu știu ce o să se întâmple”, a declarat pentru Gândul Narcis Hogea.

Acesta mai spune, la fel ca Eugen Iancu, că statul tergiversează acest dosar, mai ales în ceea ce privește modul în care au acționat autoritățile în zilele care au urmat după incendiu.

„Pe noi ne interesează ce se întâmplă și cu plângerea penală pe care noi am depus-o, cu privire la ce s-a întâmplat după incendiu. Din decembrie 2019, când a fost ultima audiere în acest dosar, nu s-a mai întâmplat nimic. Se fac doar expertize și contra-expertize. Se încearcă mușamalizarea faptelor, cum s-a încercat și în primul dosar. S-a încercat scoaterea lui Piedone și a pompierilor, a celor de la Primăria Sectorului 5, că să-i judece speparat, ca să le dea sentințe mai ușoare. Nu întâmplător, unul dintre judecători i-a întebat pe Pieodone și pe ceilalți angajați ai statului dacă ar accepta să lucreze în folosul comunității, dacă ar primi pedepse cu suspendare. Și atunci, ce să mai speri?!”, a mai declarat Narcis Hogea.

Curtea de Apel Bucureşti a amânat pe 3 martie, pentru 15 aprilie, pronunţarea sentinţei definitive în dosarul „Colectiv”, în care fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone a fost condamnat în primă instanţă la 8 ani şi 6 luni de închisoare pentru abuz în serviciu, în legătură cu tragedia în urma căreia au decedat 64 de persoane.

Procesul s-a terminat în luna decembrie 2021, iar judecătorii au amânat în două rânduri pronunţarea sentinţei, pe 3 ianuarie şi 3 martie 2022.

Procesul se află în faza de apel, după ce, pe 16 decembrie 2019, Tribunalul Bucureşti a decis următoarele condamnări:

  • Cristian Popescu-Piedone – 8 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv;
  • cei trei patroni ai clubului Colectiv, Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu – câte 11 ani şi 8 luni închisoare pentru ucidere din culpă în formă agravantă, vătămare corporală din culpă în formă agravantă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă;
  • Daniela Niţă, patroana firmei de artificii Golden Ideas Fireworks Artists (decedată între timp) – 12 ani şi 8 luni de închisoare cu executare;
  • pirotehniştii Viorel Zaharia şi Marian Moise – 9 ani şi 8 luni de închisoare şi, respectiv, 10 ani;
  • Cristian Niţă, director al firmei de artificii – 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare;
  • George Matei şi Antonina Radu, cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti care au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI – câte 9 ani şi 2 luni de închisoare.
  • Aurelia Iofciu, şefa Serviciului autorizări comerciale din Primărie – 8 ani de închisoare;
  • Larisa Luminiţa Ganea, consilier superior – 7 ani;
  • Ramona Sandra Moţoc, referent superior – 3 ani de închisoare cu suspendare şi prestarea a 90 de zile de muncă în folosul comunităţii.
Nicolae Oprea
Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Marilu Dobrescu și Iustin s-au despărțit! Motivul terifiant din spatele separării: „Am început să am...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Obligație fără excepții pentru PROPRIETARII de locuințe din România. Ai doar 30 zile să rezolvi
Serviciul militar obligatoriu în România. Ce tactică adoptă țara noastră
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului