Prima pagină » Actualitate » Ziua exactă în care ar trebui vopsite ouăle de Paște pentru a aduce noroc. Ce spune TRADIȚIA ortodoxă

Ziua exactă în care ar trebui vopsite ouăle de Paște pentru a aduce noroc. Ce spune TRADIȚIA ortodoxă

Ziua exactă în care ar trebui vopsite ouăle de Paște pentru a aduce noroc. Ce spune TRADIȚIA ortodoxă

În graba pregătirilor pentru sărbătoarea Învierii Mântuitorului, mulți dintre noi am uitat un detaliu esențial – nu contează doar cum vopsim ouăle, ci și când le vopsim. Tradiția ortodoxă spune că există o zi sacră, binecuvântată de Dumnezeu, în care ouăle primesc o putere deosebită, dar puțini mai știu despre ce este vorba.

În vreme ce mulți lasă acest obicei pentru Vinerea Mare sau sâmbăta dinaintea Paștelor, tradiția ortodoxă păstrează o regulă – Joia Mare este momentul potrivit pentru a vopsi ouăle.

Există o simbolistică deosebită în acest obicei.

De ce se vopsesc ouăle în Joia Mare

Tradiția ortodoxă spune că momentul potrivit nu este cu o zi înainte, nici în ultima clipă, ci în Joia Mare, ziua Cinei cea de Taină.

Din moși strămoși se povestește cu emoție cum ouăle vopsite în această zi se păstrează miraculos până la Înălțare, cum capătă o strălucire aparte și devin adevărate talismane pentru casa în care stau. „Le puneam lângă icoane și ne păzeau tot anul”, își amintește cu dragoste Maria, o bătrână din Oltenia.

În prezent, mulți au uitat obiceiurile și aleg Sâmbăta Mare, când cozonacii se scot din cuptor și friptura abia așteaptă să fie tăiată, pentru a vopsi ouăle. Chiar dacă poate fi o alternativă, această zi nu are nimic din semnificația sacră pe care doar Joia Mare o poate da pentru un astfel de moment.

În Vinerea Mare nu se vopsesc ouă roșii din respect pentru însemnătatea acestei zile. Este ziua care tot Pământul se cutremură și nu se „aude” nimic, nici ciocănit de ouă, nici chicotit de copii, doar tăcerea adâncă a durerii Mântuitorului. „A vopsi ouă în Vinerea Mare e ca și cum ai dansa la o înmormântare”, șoptește părintele Vasile din Ardeal.

Așadar, ouăle roșii ca sângele, făcute în ziua potrivită, mai păstrează încă o parte din magia sărbătorilor. La urma urmei, Paștele nu este doar despre mâncare și bâlci, ci și despre credința care ne leagă de strămoșii noștri. Vopsindu-le la momentul potrivit, vom regăsi și noi o parte din acea sfințenie pe care o căutăm cu ardoare.

CITEȘTE ȘI:

Simbolistica ouălor roșii de Paște. De când datează OBICEIUL și cum se ciocnesc corect ouăle

Cât timp pot fi consumate în siguranţă ouăle roşii de la Paşte

Top 10 tradiții de Paște în lume. Unde se înalță zmeie și de ce toate ouăle sunt roșii în Grecia

Laurențiu Teodorescu este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si ... vezi toate articolele