Ziua Independenței în Statele Unite. Semnificația istorică a zilei de 4 Iulie

Ziua Independenței în Statele Unite. Semnificația istorică a zilei de 4 Iulie
Foto: Profimedia
Publicat: 04/07/2021, 11:25

La 4 iulie 1776, cel de-al doilea Congres continental din SUA a adoptat Declarația de Independență, declarând că cele 13 colonii americane nu mai fac parte din Imperiul Britanic. Sărbătoarea națiunii americane pe 4 iulie a fiecărui an este în mod obișnuit asociată cu parade, artificii, grătare, târguri, picnicuri, carnavaluri, jocuri, discursuri și ceremonii politice. 

Oamenii din America vor sărbători anul acesta 245 de ani de la fondarea Statelor Unite (SUA). „4 iulie” a fost o sărbătoare federală importantă în Statele Unite ale Americii de când țara a devenit independentă.

De ce este importantă ziua de 4 iulie pentru SUA?

Tradiția de a sărbători 4 iulie ca Ziua Independenței datează din secolul al XVIII-lea. La 4 iulie 1776, cel de-al doilea Congres continental din SUA a adoptat Declarația de Independență.

Americanii sărbătoresc „4 iulie” sau Ziua Independenței organizând parade și grătare. De asemenea, poartă echipament roșu, alb și albastru în această zi. Focurile de artificii sunt considerate a fi o parte foarte importantă a sărbătorii Zilei Independenței în istoria și tradiția SUA.

Istoria Zilei Independenței SUA

În timp ce 4 iulie este o zi importantă în vremurile actuale, în 2 iulie 1776, 12 din 13 colonii americane au decis oficial să se separe de Marea Britanie și să solicite independență printr-un vot al Congresului continental.

La doar două zile după petiție, toate cele 13 colonii americane au votat adoptarea Declarației de Independență și au depus eforturi pentru a face un gest de adio față de stăpânirea britanică.

Au fost 56 de semnatari ai Declarației de Independență. Dintre aceștia, cei mai mulți – 9 – erau din Pennsylvania, urmați de 7 din Virginia și 5 din Massachusetts și New Jersey. În iulie 1776 trăiau 2,5 milioane de persoane în America. Populația de anul trecut la aceeași dată era de 332 milioane.

Sărbătoarea din 4 iulie onorează semnarea Declarației Americane de Independență de către părinții fondatori ai SUA la 4 iulie 1776. Printre numeroasele nume, Thomas Jefferson, care era un om de stat și diplomat de renume, împreună cu filosoful politic Benjamin Franklin, a renunțat Imperiul Britanic și a pronunțat coloniile nord-americane ca state libere. După aceasta, s-au născut Statele Unite ale Americii.

De ce doreau coloniile independența față de Marea Britanie?

În timp ce unii oameni au rămas loiali coroanei britanice, mulți și-au dorit declararea independenței datorită unei game largi de motive.

  • Impozite britanice ridicate au fost impuse coloniilor, totuși coloniile nu beneficiau de impozitele pe care le plăteau și coloniștii nu au avut niciun cuvânt de spus în aceste impozite care au fost votate în lege. Un exemplu este Legea timbrului din 1765, care a taxat coloniștii pentru hârtia pe care au folosit-o.
  •  Coloniile nu au reușit să trimită reprezentanți în Parlament pentru a solicita mai multă libertate de guvernare.
  • Coloniștilor nord-americani li s-au impus o serie de legi care să-i controleze. Tensiunile au fost extrem de mari între coloniști și britanici și, în cele din urmă, a izbucnit un război. Acest război este cunoscut astăzi drept Războiul de Independență american sau Revoluția Americană.

De ce sunt importante artificiile pe 4 iulie?

În orașul Philadelphia, tradiția de a declanșa focuri de artificii a început la 4 iulie 1777. A fost în timpul primei sărbători organizate de Ziua Independenței, când s-a efectuat un salut de 13 focuri de armă dimineața și seara.

A fost prima sărbătoare oficială a țării din 4 iulie și un punct de mândrie pentru oameni în acea perioadă. După aceea, în 1778, George Washington, care era atunci general în armata revoluționară, și-a eliberat trupele cu o rație dublă de rom pentru a înveseli ziua.

Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că John Adams, care a fost și unul dintre părinții fondatori ai SUA, a prevăzut focuri de artificii pentru a face parte din festivitățile de Ziua Independenței înainte ca Declarația de Independență să fie semnată la 4 iulie 1776. De atunci, a devenit un ritual în care americanii sărbătoresc ziua de 4 iulie cu spectacole mari de artificii.

Statuia Libertății

Deși Statuia Libertății a fost ridicată la mai mult de 100 de ani după ce Statele Unite și-au declarat independența față de Marea Britanie, ea a fost mult timp un simbol al libertății. A fost un cadou din partea Franței pentru a reprezenta efortul unit al celor două țări de a menține libertatea în Statele Unite. Sculptorul care a proiectat statuia a admirat Declarația de Independență și a dorit ca statuia să fie asociată cu aceasta. Pe tabletă avea inscripționată data „4 iulie 1776”. Denumirea oficială a statuii, proiectată de sculptorul francez Frédéric Auguste Bartholdi, este „Libertatea care luminează lumea”. Ulterior, a devenit prima viziune a imigranților din Statele Unite în timp ce călătoreau în SUA în căutarea unei vieți mai bune.

Unchiul Sam

Unchiul Sam există de la începutul anilor 1800. Potrivit history.com, carnea de vită care a fost trimisă trupelor în timpul războiului din 1812 a fost împachetată de un om pe nume Sam Wilson. Wilson a ștampilat toate pachetele „S.U.A.” pentru Statele Unite, dar soldații au decis că abrevierea înseamnă „Unchiul Sam” pentru a onora ambalatorul de carne. Abia în anii 1860, caricaturistul Thomas Nast i-a dat față numelui cu hainele roșii, albe și albastre și a popularizat unchiul Sam ca personificare a Statelor Unite. Nast a fost, de asemenea, responsabil pentru elefantul și măgarul care reprezintă partidele republicane și democratice, precum și modernul Moș Crăciun.

Clopotul Libertății este unul dintre cele mai îndrăgite simboluri ale Statelor Unite. A fost comandat de la Whitechapel Foundry din Anglia în 1751. Clopotul de 2.000 de lire sterline a sosit în America, dar s-a spart prima dată când a fost sunat în martie 1751. Crăpătura urmează linia clapetei și a fost probabil cauzată de o utilizare necorespunzătoare. Astăzi, Clopotul Libertății este un simbol al independenței Statelor Unite față de stăpânirea britanică.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Mașinile trebuie să îl aibă la bord. Devine obligatoriu din 1 iulie. UE a dat...
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
VIDEO. Delia, criticată că nu este feminină. Gestul total neașteptat pe care artista l-a făcut...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
În urmă cu 203 ani, murea Napoleon Bonaparte. Cum a ajuns din simplu caporal un...