Musulmani nigerieni, înfometați și îmbrăcați în zdrențe în arestul IPJ Brașov, la un control făcut de Avocatul Poporului. Le dădeau să mănânce carne de porc!

Redactor:
Andrei Dumitrescu
Musulmani nigerieni, înfometați și îmbrăcați în zdrențe în arestul IPJ Brașov, la un control făcut de Avocatul Poporului. Le dădeau să mănânce carne de porc!
Arestații s-au plâns în fața inspectorilor de la Avocatul Poporului cu privire la condițiile din detenție/Sursa/Shuterrstock

Mai mulți musulmani de orgine nigeriană aflați în arest preventiv au fost lăsați să flămânzească după ce reprezentanții arestului le-au dat să mănânce carne de porc, fără să le ofere altă alternativă. Această situație dar și multe alte nereguli au fost desoperite de reprezentanții Avocatului Poporului în urma unui control pe care l-au făcut, în contextul pandemiei de COVID-19, în mai multe dintre aresturile Poliției Române. Conform rapoartelor încheiate ulterior, s-a vorbit despre pereți scorojiți, paturi fără lenjerie, lipsa produselor sanitare sau celule fără lumină.

Restricțiile impuse de pandemie au avut un impact extrem de dur asupra persoanelor aflate în detenție. Atât arestații preventiv aflați în aresturile poliției cât și deținuții care își execută pedepsele în sistemul penitenciar au pierdut dreptul la vizită, la pachet și la muncă în afara celulelor.

Pe acest fond, reprezentanții instituției Avocatul Poporului au organizat mai multe vizite în aresturile inspectoratelor județene de poliție. După fiecare inspecție de acest gen, oficialii Avocatului Poporului au făcut un raport în care au menționat plusurile și minusurile întâlnite la fața locului.

În acest sens, au fost inspectate cinci centre de reținere și arest preventiv. Este vorba despre aresturile de la IPJ Brașov, IPJ Galați, IPJ Prahova, IPJ Caraș Severin și IPJ Călărași.

Conform observațiilor făcute de Avocatul Poporului, inspectorii au constatat că nici la 30 de ani de Revoluție nu au fost amenjate camere pentru persoanele cu dizabilități.

Cele mai mari probleme au fost identificate la arestul IPJ Brașov. Din raportul întocmit de oficialii Avocatului Poporului, pe lângă pereții scorojiți, conțițiile de cazare a persoanelor care, nefiind condamnate se bucură încă de prezumpția de nevinovăție, par inumane.

Astfel, lumina naturală este insufcientă, iar becurile sunt prea slabe. În plus, multe toalete nu au deloc lumină artificială și nici ferestre, astfel că deținuții sunt obligați să-și facă necesitățile cu ușa deschisă.

Mai mult, pentru unele paturi nici măcar nu exista lenjerie și nici nu exustau haine de schimb pentru arestații foarte săraci sau pe care nu-i vizitează nimeni.

La rândul ei, mâncarea, care este adusă de la Penitenciarul Codlea, a fost catalogată ca insuficientă și de proastă calitate. „Echipa de vizită a constatat că hrana primită la data vizitei era insuficientă din punct de vedere calitativ și cantitativ”, se arată în raportul întocmit de Avocatul Poporului.

În acest sens, mai mulți arestați s-ar fi plâns că au slăbit foarte mult și au dezvoltat boli digestive.

Porc cu varză călită, pentru musulmanii africani

În plus, au fost găsiți și nouă nigerieni flămânzi și îmbrăcați în zdrențe. Aceștia s-au plâns în fața inspectorilor că mănâncă rar și puțin pentru că ei sunt musulmani, iar religia le interzice consumul cărnii de porc, pe care îl consideră un animal impur. Aceștia au dat ca exemplu chiar masa de prânz din ziua inspecției, când, la felul doi, de pe Codlea s-a primit varză cu porc.

Pentru că nu au pe nimeni în România, nigerienii nu au nici haine de schimb, iar cum arestul IPJ Brașov nu are garderoba impusă de lege, aceștia erau îmbrăcați în zdrențe.

Hrana persoanelor custodiate provenea de la Penitenciatul Codlea, dimineața și la prânz (incluzînd și masa de seară). Din verificarea acesteia, la data vizitei s-a observat neconformitatea acesteia cu meniul scriptic. Nemulțumiri cu privire la calitatea hranei au fost raportate de majoritatea persoanelor intervievate. De asemenea, pentru grupul străinilor din Africa (9 nigerieni), hrana nu corespundea nevoilor alimentare ale acestora. De exemplu, și-au exprimat nemuțumiri față de mâncarea care conținea varză și carne de porc (unii nu mănâncă porc chiar dacă nu sunt musulmani), mâncare prezentă în meniu destul de frecvent” se arată în raportul întocmit de inspectorii Avocatului Poporului.

Nigerienii se aflau în arest după ce, în vară, ar fi înșelat mai multe românce prin intermediul așa numitelor „scrisori nigeriene”, prin care le-au convins să le trimită bani după ce au reușit să le seducă pe internet.

 

 

 

VIDEO | Oare iubitul ei ştie? :) Ce făcea tânăra din imagine în timpul meciului...
DUEL în lumea interlopă. Finul lui Nuțu Cămătaru, înjunghiat de cel mai mare dușman al...
FOTO. Anna Lesko, cu un decolteu până la buric! Și-a arătat din nou bustul generos
Cât de frumoasă este fiica cea mică a lui Mihai Petre. Ariana e superbă și...
Șoc: Gigi Becali se retrage la mănăstire! Cum își pregătește fiicele și soția și când...
Diana Șoșoacă, un nou gest INCREDIBIL! Cui cere AJUTORUL avocata din Iaşi
Arheologii au făcut o nouă descoperire spectaculoasă în oraşul Pompeii
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Boala care te face de nouă ori mai predispus la deces din cauza infecției cu...
DUEL în lumea interlopă. Finul lui Nuțu Cămătaru, înjunghiat de cel mai mare dușman al...
Un român a plantat o sămânță într-o damigeană, în anul 1960. Ce s-a întâmplat cu...
Cele mai OTRĂVITOARE flori. Se dau frecvent de 1 MARTIE, dar patru dintre ele te...
Românii care au cont și card la aceste bănci sunt în pericol să rămână fără...
Ce se întâmplă în India de când Ivermectina e folosită anti-covid-19. Dr. Adina Alberts a...
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit:...
Vestea ȘOC a momentului în România: A MURIT... Nu a mai putut fi salvat!
O femeie nu a mâncat zahăr 30 de ani. De atunci pare că nu a...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Ce fac bogaţii planetei ca să îşi asigure imunitatea în vremea pandemiei
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
Inchide