Dacia 1310 va retrăi momentul de glorie de la Raliul Acropole, desfășurat în 1985. Cine se va afla la volanul bătrânei campioane

Publicat: 27/05/2015, 16:11

Ajuns la 63 de ani, triplul campion național Ștefan Vasile revine în Grecia la volanul unei Dacii 1310 istorice, o replică a celei cu care câștiga un loc pe podiumul clasei 1300 în urmă cu 30 de ani.

Tot atunci, Ștefan Vasile reușea un spectaculos loc 18 în Raliul Portugaliei la general (cel mai bun rezultat all time al României în Campionatul Mondial) și se impunea la clasa 1300 A.

La inițiativa Federației Române de Automobilism Sportiv și a Retromobil Club România, Dacia a fost reconstruită cu piese originale în garajul Just Classics, se arată într-un comunicat al Sports Net Management.

În spatele acestui proiect se află grecul Georgios Ladopoulos, care își aduce aminte cu plăcere de perioada când fugea de la școală pentru a vedea Raliul Acropole.

„Am vrut să refacem o poveste frumoasă a automobilismului din România. Am căutat și găsit, în 99% cazurilor, elemente originale pentru configurarea mașinii. Am rezervat inclusiv numărul de concurs 112, același număr cu care Ștefan Vasile a participat la acest raliu și în 1985. Nea Fane îl va avea acum copilot pe Levi Dudi, iar împreună sper să termine cu brio Raliul Istoric Acropolis 2015. Vreau să mulțumesc partenerilor proiectului SERUS, ELGEKA-FERFELIS, XANU AUTO și HBC Development”, a spus Georgios Ladopoulos, președintele Comisiei Sportive ale Retromobil Club România (RCR).

Organizat încă din 1951, celebrul Raliul Acropole a reprezentat mereu o piatră de încercare pentru piloții din Europa. În 1985, trei mașini Dacia 1310 parcurgeau cu brio cei 2296 kilometri ai competiției pe drumuri accidentate de macadam, cu temperaturi ce depășeau frecvent 40 de grade. Ștefan Vasile și Ovidiu Scobai se clasau atunci pe locul 25 la general, deși mașinile rivalilor aveau motoare și de patru ori mai puternice.

„Nu am mai mers la concursuri de foarte mulți ani, dar m-am reacomodat repede cu mașina, e ca mersul pe bicicletă. Uitându-mă la mașină, îmi revin amintirile din acei ani. Raliul Acropole era unul extrem de dur, temperaturile erau ridicate, iar mecanicii se țineau pe traseu după noi cu bidoane de ape reci. Mașinile Dacia 1310 aveau în jur de 70 cai putere, iar alții veneau cu mașini și de 300 cai putere. Am participat de mai multe ori, dar am terminat doar în 1985 pentru ca mediile orare ridicate și traseul dificil cerneau mult sită. Va fi cu siguranță o experiență frumoasă și mulțumesc federației, sponsorilor și lui Georgios pentru sprijin”, a declarat Ștefan Vasile, triplu campion național de raliuri.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York