Isteria preschimbării permiselor auto. Ce se modifică, de fapt, în Codul Rutier începând din ianuarie

Isteria preschimbării permiselor auto. Ce se modifică, de fapt, în Codul Rutier începând din ianuarie
Publicat: 10/01/2013, 17:09
Actualizat: 19/05/2015, 00:05

Modificările Codului Rutier 2013 care intră în vigoare la 19 ianuarie prevăd ca șoferii să fie supuși unor verificări medicale obligatorii atunci când le expiră permisele, în baza unei directive europene. Deși simplă, schimbarea a generat, însă, confuzie printre conducătorii auto, care se grăbesc să își schimbe acum permisul, de teama unor examinări suplimentare.

Noile modificări rutiere au loc în baza directivei europene 126/2006 privind permisul de conducere, prin care se stabilește că prelungirea valabilității permisuluiui de conducere este condiționată de „efectuarea verificării medicale corespunzătoare categoriilor de permis deținute”.

Măsurile au fost luate după ce mulți dintre conducătorii auto săreau peste vizita de la medic, pentru că legea permitea ca, în ultimele două zile de valabilitate, permisul să poată fi preschimbat fără niciun aviz medical.

Pentru a scăpa de drumul până la cabinetul medical mulți dintre șoferi au stat zilele acestea la cozi imense pentru a-și preschimba permisul înainte ca noile reglemetări să intre în vigoare.

4.000 de lei amendă? Toți ȘOFERII din România trebuie să știe asta (CLIC PE FOTO)

Petruș Șerban, directorul adjunct al Serviciului Public Comunitar Regim Permise și Înmatriculare Vehicule din Capitală, a declarat pentru gândul că numărul de permise preschimbate la finalul acestui an s-a triplat față de perioada similară din 2011. „La nivelul Bucureștiului, într-o zi normală, se schimbau 250-300 de permise. Joi, am avut 1.200 de permise preschimbate. Oamenii au venit în număr mare pentru că s-au speriat de fișa medicală pe care trebuie să o facă la expirarea permisului”, a spus Petruș Șerban.

Șeful de la permise din Capitală susține că înghesuiala s-a produs din cauză că oamenii nu s-au informat suficient.

„În actualul cod rutier, este prevăzut ca, în momentul în care îți expira permisul de conducere, trebuie să faci vizita medicală. Dar mulți veneau cu două zile înainte să le expire carnetul și atunci nu mai făceau nicio fișă medicală. Or, în condițiile noilor modificări, acest lucru nu mai e valabil, pentru că legea prevede ca șoferii să-și facă vizita medicală cu o lună de zile înainte de expirarea permisului”, a mai spus Petruș Șerban

Comisarul explică și că șoferii care își pierd carnetele de conducere sau cărora le sunt furate, dar care sunt valabile în momentul incidentului, primesc duplicate pentru perioada de valabilitate rămasă, fără a fi nevoie de vreo viză medicală.

„Cei care vor dori să aibă permise de conducere pentru o perioadă de zece ani vor trebui să își facă vizita medicală. Legea spune că la modificarea unor date ale permisului trebuie să își facă fișa medicală. Dar sunt și situații în care acest lucru nu mai e valabil. De exemplu, dacă cineva și-a preschimbat permisul în urmă cu două luni și, între timp, se căsătorește, atunci nu va mai fi nevoie de nicio viză medicală. Noua lege care intră în vigoare de la 19 ianuarie 2013 se referă mai ales la oamenii care, timp de zece ani, nu au mai făcut nicio vizită medicală”, a mai declarat Petruș Șerban.

Lucian Diniță, șeful Poliției Rutiere, vede situația altfel și spune că românii stau la coadă în „stilul românesc”.

„Fișa de sănătate îți trebuie mai ales dacă îți expiră permisul. Dar sunt unii oameni care au permis de doi ani și vor să și-l preschimbe pentru a mai câștiga doi ani. Legea prevede că la orice modificare de stare trebuie să te duci să faci vizita medicală”, a afirmat Lucian Diniță.

O altă modificare a Codului Rutier se referă la modul în care vor fi obținute permisele pentru mai multe tipuri de autovehicule. De la 19 ianuarie toți cei care vor să conducă mopede vor trebui să-ți ia carnet. Legea introduce categoria de permis AM, care poate fi obtinut numai de persoane cu vârstă minimă de 16 ani împliniți. Pentru categoria AM permisul va fi valabil 10 ani, iar pentru obținerea lui șoferii vor trebui să susțină o probă teoretică de verificare a cunoștintelor și a unei probe practice de verificare a aptitudinilor și comportamentului.

Înghesuială și la înregistrarea mașinilor

Sute de persoane s-au înghesuit, vineri, și înregistrarea mașinilor, încercând astfel să evite taxa de primă înmatriculare, care ar urma să reintre în vigoare de la începutul anului viitor, după cum a relatat MEDIAFAX.

În fața ghișeelor Serviciului Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor București, s-au format cozi mari încă de la ora deschiderii, în condițiile în care vineri este ultima zi din 2012 în care oamenii își mai pot înregistra autoturismele cumpărate la mâna a doua fără să achite taxa de primă înmatriculare.

Taxa de primă vânzare auto, suspendată de fostul Guvern doar până la începutul anului viitor, va fi din nou obligatorie începând cu 1 ianuarie, Executivul urmând însă să analizeze această situație.

Intrați în criză de timp, bucureștenii au venit în număr mare, joi și vineri, la sediul din Pipera al Serviciului de Înmatriculare a Vehiculelor.

„Nu aș fi așteptat până în ultimul moment, însă până acum nu mi-am putut permite să lipsesc de la lucru ca să înscriu mașina. Mă așteptam să fie coadă, dar mi-am asumat acest lucru. Mai bine pierd o zi liberă stând la coadă, decât să plătesc niște bani pe care consider că îi arunc pe fereastră”, a declarat Matei Popa, unul dintre cei veniți la sediul Serviciului de Înmatriculare a Vehiculelor.

Pentru a face față numărului foarte mare de solicitări, conducerea instituției a suplimentat programul angajaților până la ultimul client.

Comisarul șef Șerban Petruș, adjunctul șefului Serviciului Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor București, a declarat pentru Mediafax că instituția a avut un volum de muncă mai mare cu 300 la sută decât în mod obișnuit.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trei turiști s-au pozat goi pe una dintre cele mai importante atracții din Namibia