Vânzările de mașini Volkswagen în România s-au prăbușit în luna septembrie

Redactor:
Emil Popescu
Vânzările de mașini Volkswagen în România s-au prăbușit în luna septembrie
Vânzările de mașini Volkswagen în România s-au prăbușit în luna septembrie

Vânzările Volkswagen au scăzut în România cu 30,6% în luna septembrie, când a izbucnit scandalul echipării mașinilor cu dispozitive de manipulare a emisiilor, față de august, marca germană coborând pe locul trei, de pe poziția a doua, în topul livrărilor de autoturisme.

Astfel, în România au fost comercializate 716 unități Volkswagen în septembrie și 6.939 de la începutul anului.

Cealaltă marcă din grupul Volkswagen prezentă în top zece pe piața românească (Skoda) a avut în septembrie vânzări mai mari cu 25,7%, fiind livrate 762 unități, care au asigurat constructorului locul al doilea în clasamentul pe mărci, după Dacia și Volkswagen, potrivit datelor APIA.

Brandul Volkswagen are un model în topul celor mai bine vândute zece mașini în România – Golf, ale cărui livări au scăzut însă în septembrie, față de august, cu 35,3%, la 233.

Piața auto a crescut în primele nouă luni ale anului cu 16,2% față de aceeași perioadă a anului trecut, la 85.511 unități, doar pentru autoturisme avansul fiind de 13,5%, la 69.659 mașini.

Autoturismele diesel continuă să domine piața, cu o pondere în scădere însă, la nouă luni, la 54%.

Producția națională a fost în septembrie de 41.784 de autovehicule, cea mai mare din acest an, iar la nouă luni a urcat cu 3,8%, la 298.355 unități.

Exporturile au urcat în primele trei trimestre cu 1,4%, la 269.964 unități.

„Având în vedere evoluția din primele 9 luni, cu creștere consistentă în luna septembrie (+12%), este foarte posibil ca volumul total al vânzărilor de autovehicule pentru întreg anul 2015 să atingă cifra de 112.000 unități, din care cca. 91.000 autoturisme și cca. 21.000 vehicule comerciale (microbuze, comerciale ușoare și grele)”, arată APIA.

În septembrie a izbucnit scandalul echipării mașinilor diesel Volkswagen cu dispozitive de manipulare a emisiilor, grupul anunțând că 11 milioane de mașini au fost dotate cu astfel de softuri și urmează să fie rechemate în service, pentru remedierea situației.

În România, Registrul Auto Român a anunțat joi că a primit de la reprezentanța Volkswagen în România, până în prezent, liste cu peste 50.000 de vehicule aparținând mărcilor Audi, Seat, Skoda și Volkswagen destinate comercializării pe plan local echipate cu dispozitive de manipulare a emisiilor, din cele peste 100.000 inventariate de autorități.

Inchide