COMUNICAT: Reducerea deficitului de meseriași poate fi realizată prin consiliere în carieră pentru elevii de la liceele tehnologice

COMUNICAT: Reducerea deficitului de meseriași poate fi realizată prin consiliere în carieră pentru elevii de la liceele tehnologice
Publicat: 31/10/2023, 18:40

București, 31.10.2023. Peste 100 de elevi de la două licee cu profil tehnologic din București și județul Ilfov vor beneficia de consiliere în carieră prin proiectul Career Bus. Desfășurat de Școala de Valori, coordonat de AVE (Asociația pentru Valori în Educație) și sprijinit de Apa Nova București, proiectul își propune să le ofere participanților îndrumare în legătură cu parcursul profesional, dar și sprijin pentru construirea unei cariere în care meseria aleasă de ei să fie conform cu abilitățile personale.

Proiectul Career Bus se desfășoară în perioada octombrie 2023 – mai 2024, timp în care vor fi organizate 6 module educaționale. În cadrul lor, elevii vor participa la ateliere de consiliere în carieră și orientare vocațională deoarece acestea sunt decisive în procesul de alegere a unei meserii care să țină cont de abilitățile personale. Aceste ateliere vor folosi instrumente precum chestionare, bord-game și step-up cu ajutorul cărora elevii vor afla care le sunt aptitudinile, dar și posibilitățile de dezvoltare a parcursului educațional și de carieră corelate cu propriile aspirații. Ei își vor forma o perspectivă mai amplă cu privire la viitorul job în acord cu schimbările de pe piața muncii și vor interacționa cu profesioniști din domeniul tehnologic.

Proiectul Career Bus vine ca o soluție la o realitate cu care ne confruntăm pe piața forței de muncă din țara noastră. România are cea mai ridicată rată de părăsire timpurie a școlii din Uniunea Europeană, respectiv 15,3% în anul 2021 față de 9,7% media Uniunii Europene. Potrivit „Raportului de țară pentru România 2022”, 18% dintre tinerii cu vârsta cuprinsă între 15-24 de ani nu urmează o formă de studiu sau nu sunt angajați. Aceste date subliniază necesitatea implementării în liceele tehnologice a unor proiecte educaționale care să pună accent pe calitatea educației și pe consiliere în carieră pentru ca elevii să conștientizeze că a învăța o meserie pentru care există cerere pe piața forței de muncă este în avantajul lor.

Silvia Bogdan, președinte Școala de Valori, consideră că proiectul este o necesitate pentru elevii de la liceele tehnologice: „Capacitatea de adaptare la circumstanțele contemporane în schimbare, de a accepta provocările cotidiene, de a analiza eșecurile și de a le integra în activitatea proprie pentru a reînvăța, va permite tinerilor să se dezvolte atât personal, cât și educațional sau după caz, profesional. Gândirea critică, rezolvarea problemelor, reziliența, învățarea bazată pe practică, toleranța la stres, flexibilitatea și o serie întreagă de competențe interpersonale, de conducere și de comunicare vor fi esențiale pentru tinerii aflați la început de drum academic sau de carieră.”

Proiectul le va oferi tinerilor posibilitatea de a înțelege de ce este nevoie de un traseu educațional pentru a alege conștient o meserie „Career Bus este un demers prin care ne dorim să venim în sprijinul elevilor și să îi ajutăm să se descopere și să fie conștienți de alternativele de pe piața forței de muncă. Prin acest proiect aducem împreună expertiza Școlii de Valori pe partea de consiliere în carieră a tinerilor și perspectiva de angajator Apa Nova București, pentru ca elevii participanți să beneficieze de un traseu educațional potrivit carierei și meseriei dorite, dar și conectat la realitatea pieței”, declară Andreea Nistor, Director Executiv AVE.

Astfel, vor lua în calcul oportunitățile de la noi, din țară, și vor face legătura dintre generațiile de meseriași. Tocmai de aceea în proiect, alături de Școala de Valori și AVE este și Apa Nova București. „Apa Nova București se numără printre companiile care susțin educația și care au înțeles că este nevoie să investească în tineri. Provocările de pe piața forței de muncă ne arată că este nevoie de viitori specialiști bine pregătiți care și-au ales un parcurs profesional pornind de la abilitățile și aspirațiile lor, care văd meseria ca parte integrată dintr-un viitor mai bun. Acesta este și motivul pentru care sprijinim proiectul Career Bus. În plus, le oferim tinerilor incluși în program oportunitatea de a interacționa cu angajați din cadrul companiei noastre, care practică meserii specifice domeniului nostru de activitate pentru a putea afla direct de la ei ce înseamnă să ai o carieră într-un domeniu și o meserie care ți se potrivește.”, declară Irina Munteanu, Promotor al educației de calitate din partea Apa Nova București.

Despre Școala de Valori

Școala de Valori este o organizație non-guvernamentală și non-profit, înființată în 2009, care oferă tinerilor și profesorilor din mediul preuniversitar experiențe de dezvățare a convingerilor și comportamentelor disfuncționale și reînvățarea unor noțiuni care pun accentul pe identificarea potențialului individual, dezvoltarea competențelor pentru viață și creșterea abilității de a lucra colaborativ, multidisciplinar și multigenerațional pentru a transforma societatea actuală într-una centrată pe valori sănătoase. Școala de Valori a ajuns prin intermediul proiectelor la 146.173 de elevi și studenți și 11.702 de profesori și în 5.916 de școli. Găsiți mai multe informații despre Școala de Valori pe pagina Instagram și Linkedin.

Despre AVE (Asociația pentru Valori în Educație)

AVE (Asociația pentru Valori în Educație) este o organizație non-profit, al cărei principal obiectiv este acela de a aduce sistemul educațional din România în top 10 din Europa, până în 2035. AVE dorește să transforme sistemul educațional din România într-unul care să promoveze respectul, onestitatea, spiritul de echipă și responsabilitatea. Puteți fi la curent cu acțiunile AVE urmărind paginile de LinkedIn, Facebook și Instagram.

Despre Apa Nova București

Din 2000, Apa Nova București, o companie Veolia, și-a asumat responsabilitatea gestionării resurselor de apă, tratarea și distribuția apei către consumatori, evacuarea apelor uzate și a apelor meteorice din Municipiul București. În cei peste 23 de ani, sistemul de alimentare cu apă și de canalizare a fost reabilitat, modernizat și dezvoltat conform celor mai bune practici industriale în domeniu, realizări care se traduc prin investiții de peste 750 de milioane de euro până în prezent.

Alex Manole
Alex Manole este un tânăr jurnalist, aflat la început de carieră, absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din București. mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
27 aprilie aduce cea mai bună veste pentru pensionarii din România
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
3.500 DE LEI în fiecare lună pentru aceşti români. KLAUS IOHANNIS a promulgat legea deja
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Decizie istorică la Muzeul Louvre! Tabloul ”Mona Lisa” ar putea fi mutat
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
A fost descoperită o mutație genetică rară, nemaivăzută până acum la oameni