Intervenții salvatoare pentru copiii cu malformații cardiace congenitale. Program de chirurgie cardiovasculară pediatrică, la Spitalul Clinic SANADOR

Intervenții salvatoare pentru copiii cu malformații cardiace congenitale. Program de chirurgie cardiovasculară pediatrică, la Spitalul Clinic SANADOR
Publicat: 07/02/2023, 14:35
Actualizat: 28/02/2023, 15:46

SANADOR anunță finalizarea primei misiuni umanitare de anul acesta din cadrul programului de chirurgie cardiovasculară pediatrică de la Spitalul Clinic SANADOR. Prin acest program, copiii din România cu boli congenitale ale inimii care necesită rezolvare chirurgicală beneficiază de tratamente moderne, salvatoare de viață, în deplină siguranță, la ei acasă.

În această misiune au fost operați 7 copii, cu vârste cuprinse între 7 luni și 13 ani, toți cu malformații grave ale inimii și ale vaselor mari: tetralogie Fallot, defecte de sept atrial și ventricular, canal atrioventricular, stenoze valvulare. Toate intervențiile s-au realizat cu succes, fără complicații, micuții pacienți fiind transferați rapid din Secția de Terapie Intensivă în secția de specialitate, de unde urmează să fie externați în scurt timp.

Misiune umanitară pentru a trata inimile copiilor

Misiunea umanitară este compusă dintr-o echipă dedicată de chirurgi cardiovasculari, medici anesteziști și de terapie intensivă, cardiologi, perfuzioniști și asistenți medicali specializați din Marea Britanie, coordonată de Dr. Șerban Stoica, chirurg cardiovascular de origine română, medic primar la Spitalul Universitar din Bristol. Intervențiile de la SANADOR sunt realizate împreună cu echipa Centrului de excelență în chirurgia cardiovasculară condusă de Prof. Dr. Victor Costache, directorul Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară de la Spitalul Clinic SANADOR.

„Scopul acțiunii noastre este de a suplini un mare deficit de resurse materiale și umane care există în acest moment la nivelul sistemului sanitar românesc, în raport cu nevoia reală de servicii medicale de specialitate, mai exact în sfera intervențiilor chirurgicale cardiace pediatrice. Prin fiecare acțiune a noastră în această direcție, contribuim la redarea speranței de viață unor copii care trebuie să-și redobândească autonomia și, pe viitor, să se bucure de independența deplină, ca adulți sănătoși”, a declarat Prof. Dr. Victor Costache.

„Scopul acestor misiuni este dublu. Pe termen scurt, încercăm să rezolvăm cazuri și copii care uneori chiar depășesc momentul indicației chirurgicale, deci există necesitatea de a acționa rapid pentru anumiți pacienți. Credem că este important să avem și noi o contribuție la tratamentul unor copii care sunt pe listele de așteptare. Scopul mai general este să avem și în România o permanență chirurgicală în abordarea patologiei cardiace congenitale. Credem că este o reintrare în normalitate, trebuie să încercăm să construim ceva împreună”, a declarat Dr. Șerban Stoica.

Toate intervențiile din cadrul misiunilor umanitare sunt realizate pro bono de echipele medicale implicate, la Spitalul Clinic SANADOR, în primul bloc operator complet digitalizat din România. Micuții pacienți beneficiază apoi de condițiile optime oferite de cea mai avansată secție de terapie intensivă din sistemul medical privat din țara noastră. Prima misiune de chirurgie cardiovasculară pediatrică de anul acesta de la Spitalul Clinic SANADOR nu ar fi fost posibilă fără sprijinul oferit de Fundația „Mereu Aproape”, Fundația Polisano și Fundația SANADOR.

Chirurgia cardiovasculară pediatrică în România

Chirurgia cardiovasculară pediatrică este un domeniu deficitar în prezent în România, fiind nevoie, în cele mai multe cazuri, de trimiterea copiilor cu malformații congenitale ale cordului pentru tratament în centre medicale din străinătate, cu eforturi financiare mari, care însă nu pot asigura tratamentul necesar tuturor copiilor cu boli ale inimii. În acest sens, SANADOR a lansat programul de chirurgie cardiovasculară pediatrică, prin care să ofere tratamente salvatoare de viață copiilor din România cu malformații cardiace care necesită intervenție chirurgicală.

„Ne propunem ca anul acesta să operăm cel puțin 60 de copii cu boli cardiovasculare. În România avem un deficit de intervenții cardiovasculare congenitale și iată că SANADOR este singurul spital privat din România care dezvoltă un program de chirurgie cardiovasculară pediatrică, prin care vine în întâmpinarea acestor micuți pacienți și a familiilor lor în aceste momente dificile. La Spitalul Clinic SANADOR, în Centrul de excelență în chirurgia cardiovasculară, reușim să operăm acești copii ca în străinătate. Cred că este mult mai simplu pentru familia unui copil cu o boală cardiovasculară gravă să fie operat în cele mai bune condiții în România decât să găsească o soluție în străinătate”, explică Prof. Dr. Victor Costache.

Centrul SANADOR de excelență în chirurgia cardiovasculară

Misiunile umanitare de chirurgie cardiovasculară pediatrică de la Spitalul Clinic SANADOR au scopul de a consolida și de a permanentiza programul de chirurgie cardiacă pentru copii, pentru a le putea oferi acestora cele mai bune tratamente cardiovasculare, de care adulții deja beneficiază la Centrul de excelență în chirurgia cardiovasculară minim invazivă de la Spitalul Clinic SANADOR.

Centrul de excelență în chirurgia cardiovasculară minim invazivă de la Spitalul Clinic SANADOR asigură pacienților cele mai moderne tratamente, realizate de medici cu o vastă experiență și cu stagii de formare și perfecționare în importante centre de excelență internaționale, în primul bloc operator complet digitalizat din România. Intervențiile se pot realiza prin minitoracotomie sau prin chirurgie endoscopică, deoarece blocul operator dispune de cele mai avansate echipamente endoscopice 3D și 4K. În cazurile cu indicații în acest sens, intervențiile chirurgicale pot fi completate cu proceduri de cardiologie intervențională, realizate cu ajutorul angiograful mobil Ziehm Vision RFD Hybrid Edition în primele săli hibride mobile din România.

Pentru cazurile dificile, chirurgii de la SANADOR dispun de un sistem de simulare și printare 3D a unor mulaje ale inimii pacientului, înainte de efectuarea intervenției propriu-zise. Astfel, echipa chirurgicală poate stabili preoperator, cu foarte mare precizie, strategia operatorie, precum și faptul că aceasta se poate realiza minim invaziv, prin mintoracotomie sau prin chirurgie endoscopică, fără deschiderea sternului.

Înființat în anul 2001, SANADOR a cunoscut o continuă dezvoltare organică, în prezent deținând cel mai mare spital clinic multidisciplinar privat din țară, un centru oncologic complex, clinici, laboratoare de analize medicale și puncte de recoltare, radiologie și imagistică medicală de înaltă performanță, situate în București. Spitalul Clinic SANADOR este singurul spital privat care asigură o gamă complexă de servicii medicale, având și compartiment de primiri urgențe adulți și copii, 21 linii de gardă și flotă proprie de ambulanțe.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Unul dintre polițiștii care i-au prins pe suspecții crimei din Vaslui este Marian Godină. Cum...
BREAKING | Bogdan Cristoiu a murit încercând să salveze un tânăr de la înec 😢...
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
O grădină din Teleorman, plină cu palmieri, face furori pe internet. "Mulți nu cred că...
De necrezut! Cât costă un șnițel de pui cu piure de cartofi, la 'împinge tava'...
Cerința CIUDATĂ a lui Shannen înainte de a muri. Pe cine nu dorește la funeralii...
Candidaţi record la Titularizare. De ce a izbucnit în lacrimi o tânără din Republica Moldova
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în...
Ea este Larisa, tânăra care a sfârșit alături de tatăl ei în râul Buzău. Ce...
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Este legal să treci pe roșu pentru a face loc ambulanței sau pompierilor? Ce spune...
Germania va reduce ajutorul militar pentru Ucraina în 2025, în ciuda posibilităţii ca Trump să...
50.000 de oameni AU DISPĂRUT peste noapte! Ce s-a întâmplat?
Ordin UE pentru românii cu cont la bancă. Decizia valabilă din 17 iulie pentru cine...
Cei mai bine plătiți angajați de la stat. Și nici nu sunt amenințați de șomaj
Cum arătau Andrei și Cristina Rotaru la Mireasă pentru fiul meu. Imagini de la începutul...
„Ne-am potolit cu furatul” Reciclarea PET-urilor a devenit o afacere profitabilă! Cât câștigă românii pe...
Cristina Cioran, destăinuiri cu lacrimi în ochi despre momentul în care și-a adus pe lume...
FOTO EXCLUSIV! Un festivalier a intrat în baia destinată zonei de corturi de la Electric...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Am mers, recent, într-un magazin unde scria că e deschis 24...
Adele anunță „o mare pauză de la muzică”. Ce planuri are artista?