SOLUȚII terapeutice avansate pentru cancerul de col uterin

SOLUȚII terapeutice avansate pentru cancerul de col uterin
Soluții terapeutice avansate pentru cancerul de col uterin
Publicat: 02/03/2023, 16:45
Actualizat: 02/03/2023, 16:51

Cu toate că este printre puținele forme de cancer pentru care există metode excelente de prevenție, screening și depistare precoce, în România, cancerul de col uterin este descoperit deseori în stadii avansate, întrucât pacientele evită sau amână consultațiile periodice.

Însă, datorită metodelor avansate de tratament dezvoltate în ultimii ani, femeile diagnosticate cu cancer de col uterin au șanse mai mari de vindecare, iar șansele cresc cu cât boala este diagnosticată mai timpuriu.

În formula ideală, tratamentul cancerului de col uterin trebuie să fie unul personalizat, multimodal, în funcție de tipul histologic al tumorii, de stadiul bolii, dar și de comorbidități, adică de afecțiunile asociate pe care le poate avea pacienta.

Astfel, un protocol terapeutic cu adevărat eficient poate include de multe ori atât o intervenție chirurgicală, mai amplă sau minim invazivă, cât și radioterapie (externă sau internă), chimioterapie, terapie țintită sau imunoterapie, într-o anumită ordine și în diverse combinații.

Pentru un cancer incipient, operația se poate limita la îndepărtarea unui fragment de țesut, în formă de con, de la baza colului uterin, procedură numită conizație.

La final, medicul poate reface un nou col, folosind țesuturile rămase, astfel încât pacienta va putea obține o sarcină, după vindecare.

Un alt tip de intervenție care permite conservarea fertilității este trahelectomia radicală, care înseamnă rezecția completă a colului uterin și a ganglionilor limfatici, dar cu păstrarea uterului.

În formele mai avansate de cancer, singura soluție este histerectomia totală, adică îndepărtarea completă a colului uterin, uterului, anexelor și a unei porțiuni din vagin.

Ulterior, pacienta nu va mai putea obține o sarcină, însă avantajul acestei intervenții radicale constă în faptul că reduce drastic riscul de recidivă.

De asemenea, chiar și în astfel de cazuri dificile, dacă există indicații în acest sens, intervențiile se pot face minim invaziv, cu ajutorul chirurgiei robotice folosite în ginecologie, care are multiple avantaje pentru paciente: incizii de dimensiuni mai mici, recuperare rapidă, durată scurtă de spitalizare și riscuri reduse de complicații.

Medicul va stabili tipul potrivit de operație pentru fiecare pacientă în parte, analizând riscurile și beneficiile fiecărei metode.

De multe ori, intervenția chirurgicală poate fi combinată cu tratament prin brahiterapie interstițială, o procedură de radioterapie internă, care se realizează prin plasarea unor implanturi radioactive în interiorul tumorilor. Astfel, radiațiile sunt administrate țintit, în doză mai mare, fără să fie afectate structurile sănătoase din jur.

Tratamentul prin brahiterapie nu este dureros, pentru că se realizează sub anestezie, nu necesită spitalizare, prin urmare pacienta își poare relua imediat activitățile zilnice.

Radioterapia internă este recomandată în special în stadiile incipiente de cancer de col, dar și în cazul celor local avansate, însă fără metastaze la distanță.

La Centrul Oncologic SANADOR, pacientele cu indicație pentru brahiterapie beneficiază de un echipament performant de tratament, Varian GammaMedPlus iX, dotat cu tehnologie de ultimă generație, pentru proceduri sigure și precise.

Fiecare tratament este precedat de o simulare CT cu dispozitivul Philips 4D Big Bore, computer tomograf specializat în radioterapie. Centrul Oncologic SANADOR este primul din București care asigură acest tip de tratament.

Pentru pacientele care trebuie să fie supuse unei intervenții de chirurgie oncologică pentru cancerul de col uterin, Spitalul Clinic SANADOR dispune de echipe medicale experimentate, supraspecializate în intervenții minim invazive, robotice, atunci când există indicație pentru această metodă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Elevă de 17 ani, violată de patru tineri într-un liceu din Dâmboviţa. Trei dintre ei...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Mesajul dureros al mamei care și-a pierdut fetița din cauza biluțelor magnetice: „Părinții să nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Încă o plamă grea din partea chinezilor! Au creat cel mai eficient motor din istorie!
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Ungaria se UNEȘTE cu România. Moment istoric. S-a aprobat chiar azi, 25 aprilie
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Mii de meteoriți care au ajuns în Antarctica ar putea fi pierduți pentru totdeauna