Orban, noile restricții în discuție de la 1 august. Sunt vizate terasele, cluburile și plajele. Când ar putea fi obligatorie masca, și în aer liber

Orban, noile restricții în discuție de la 1 august. Sunt vizate terasele, cluburile și plajele. Când ar putea fi obligatorie masca, și în aer liber
Premierul Ludovic Orban, declarații de presă presă după întâlnirea cu reprezentanții Federației Sanitas și Federația Solidaritatea Sanitară / Sursa: Facebook - Guvernul României
Publicat: 28/07/2020, 12:24

Premierul Ludovic Orban a declarat, marți, că specialiștii au fpcut o serie de propuneri pentru gestionarea riscului epidemiologic, printre care limitarea programului cluburilor și teraselor și impunerea obligativității purtării măștii, chiar în aer liber, în situații de aglomerație care nu poate fi evitată. O hotărâre ar urma să fie luată în cadrul ședinței Comitetului Național pentru Situații de Urgență, care ar putea avea loc azi, și ulterior adoptată în ședința de Guvern, de miercuri.

Întrebat despre impunerea obligației de a purta măști în spații deshise, premierul a detaliat că a avut ieri ședința cu ministrul Sănătății, ministrul de Interne, cu secretar de stat Raed Arafat și alți specialiști, deja și există o propunere formulată din partea specialiștilor, din partea Consiliului de Suport Tehnico-Științific, să nu se decidă la nivel național, ci să se dea posibilitatea, pârghia către comitetele județene pentru situații de urgență să decidă, pentru că ei cunosc mai bine situația.

„Măsura va fi doar pe intervale orare”

„Știm foarte clar că este vorba de anumite tipuri de activități. De exemplu, pe o faleză ni s-a semnalat, din zona Galați și zona Brăila, că pe o faleză e o asemenea aglomerație, că interacțiunea dintre oameni este atât de apropiată și că singura soluție pentru reducerea riscului epidemiologic e purtarea măștii. Sunt piețe, sunt târguri, unde, de asemenea, de o interacțiunea foarte apropiată, inclusiv unde se așteaptă. Un exemplu, la fabrici, unde așteaptă oamenii mijlocele de transport, și acolo e posibil să impunem obligația”, a detaliat Orban, într-o conferință de presă după întâlnirea cu reprezentanții Federației Sanitas și Federația Solidaritatea Sanitară

„Decizia o vor lua comitetele județene pentru situații de urgență, analizând foarte bine, iar măsura va fi doar pe intervale orare, în care există aglomerație și numai pentru anumite tipuri de activități (…), care presupun un risc epidemiologic din cauza numărului mare de persoane și apropierii care nu poate fi evitată în situațiile respective”, a spus premierul.

„Pentru ca să-i protejăm pe cei care respectă regulile, trebuie cumva să îi sancționăm pe cei care nu le respectă”

„Obiectivul nostru e să nu ajungem la 2.000 de cazuri, obiectivul e să limităm răspândirea virusului, să reducem numărul de cazuri zilnice și în direcția asta acționăm prin toate pârghiile legale pe care le avem la dispoziție, de la evaluarea zonelor de risc și luarea de măsuri, cum sunt și carantinări zonale, astfel de decizii legate de spații cu risc epidemiologic crescut, chiar dacă spațiițe sunt în aer liber, de asemenea, măsura de intensificare a controaleleor, pentru că realitatea este că, pentru ca să-i protejăm pe cei care respectă regulile, trebuie cumva să îi sancționăm pe cei care nu respectă regulile”, a precizat Orban.

„Implicarea tuturor entităților, de la primari, manageri de companii, conducători de instituții publice, capi ai bisericii, implicarea tuturor în asigurarea respectării acestor reguli e fundamentală”, a spus premierul, făcând, din nou, apel către populație, spunând că „până la urmă depinde de fiecare dintre noi”.

„Dacă e necesar, vom modifica hotărârea de guvern referitoare la starea de alertă”

Întrebat despre despre decizia impunerii de noi restricții de la 1 august, premierul a anunțat: „Azi va fi întrunit Comitetul Național pentru Situații de Urgență, în cursul după-amiezii, îl organizăm online dacă nu putem fizic. Au existat discuții în Consiliul de Suport Tehnico-Științific, la nivelul INSP, la nivelul Comisiei anti-COVID, specialialiștii au formulat deja niște propuneri, de care noi vom ține cont și cel mai probabil azi o să fie CNSU și miercuri, ședință de Guvern, în care, dacă e necesar, vom modifica hotărârea de guvern referitoare la starea de alertă pentru a intoduce noi măsuri”.

„Singurele discuții care sunt sunt legate de limitarea programului la cluburi și la terase, dar numai în anumite zone, unde e nivelul de răspândire mai mare, deci nu ma nivel național, este vorba de măsuri un pic mai clare legate de plaje, pentru că și pe plaje există un risc epidemiologic mare și acolo propunerea colegilor specialiști să se elimine acea excepție legată de persoane care aparțin aceleeași familii, ci pur și simplu să fie regula de distanțare aplică tuturor. Cu excepția copiilor, evident, că dacă ai copii, normal că se vede și se cunoaște. De asemenea, e discuția asta legată de posibilitatea introducerii obligativității portului măștii în spații deschise aglomerate unde nu se poate păstra distanța fizică de protecție sanitară”, a detaliat Orban.

„Masca e extrem de importantă în asigurarea protecției”, a subliniat Orban.

Întrebat despre eventualitatea redeschiderii restaurantelor, pemierul a spus că acest lucru se va decide după scăderea semenificativă a numărului de infecții „Cred că orice om de bun simț, numai plimbându-se pe câteva terase, de la mare sau din Herăstrău, poate să înțeleagă măsura asta. Dacă pe terase se întâmplă ce se întâmplă, se vede cu ochiul liber, vă dați seama ce se poate întâmpla în restaurante. Și așa au existat, apropo de nunți și tot felul de evenimente, au existat încălcări și de multe ori poliția trebuie să intervină pentru respatarea legii”, a declarat premierul.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Ana Maria, tânăra ucisă în Orhei, ar fi ieșit din casa presupusului criminal pe picioarele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Legea se schimbă în toată România. Decizie pentru părinții care au copii
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului