Acuarelă de Kandinsky, subiectul unei dispute între Polonia și Germania

Acuarelă de Kandinsky, subiectul unei dispute între Polonia și Germania
Publicat: 05/12/2022, 11:54
Actualizat: 21/12/2022, 13:24

Autoritățile poloneze au condamnat drept scandaloasă decizia unei case de licitații germane de a vinde un tablou al artistului rus Vasily Kandinsky despre care spun că a fost furat din Muzeul Național din Varșovia în 1984.

Acuarela abstractă fără titlu, datată 1928, a fost vândută pentru 310.000 de euro (265.000 de lire sterline), iar casa de licitații Grisebach din Berlin a decis acum să suspende finalizarea vânzării ca urmare a reacției din Polonia.

Casa de licitații a declarat că a investigat informațiile primite de la ministerul polonez al Culturii, potrivit cărora tabloul ar fi fost furat, și a concluzionat că nu există nicio obiecție legală cu privire la licitație.

Oficialii din Varșovia spun că tabloul lui Kandinsky are pe verso o ștampilă de la muzeul de unde a provenit.

Consulul polonez la Berlin, Marcin Krol, a participat la licitația din Berlin, dar nu a putut împiedica vânzarea operei de artă. El a declarat că aceasta a fost inclusă într-o bază de date a Interpolului privind operele de artă furate.

„Casa de licitații germană a acționat ca o împrejmuire pentru bunuri furate”, a scris pe Twitter viceprim-ministrul și ministrul polonez al Culturii, Piotr Glinski. „A vândut tabloul de Kandinsky, deși știa că a fost furat dintr-un muzeu polonez”.

Citește continuarea pe Curatorial.ro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase