Alexander Nanau, despre „Toto și surorile lui”: Un documentar 100% observațional, fără interviuri

Alexander Nanau, despre Toto și surorile lui: Un documentar 100% observațional, fără interviuri
Publicat: 16/12/2014, 15:17

Filmul lui Alexander Nanau spune povestea lui Totonel, în vârstă de 10 ani, și a surorilor lui mai mari, Andreea și Ana, care așteaptă ca mama lor să se întoarcă acasă de la închisoare. Pe măsură ce cresc, fiecare dintre ei învață cum să supraviețuiască pe cont propriu, sperând că mama lor se va întoarce și că familia se va reuni.

„Un documentar 100% observațional, fără interviuri, doar am filmat viața acestei familii așa cum am găsit-o”, a declarat Alexander Nanau la proiecția de luni seară.

La proiecția documentarului realizat de Alexander Nanau au fost prezenți, în afară de regizor, și alți membri ai echipei, precum și Andreea și Totonel, doi dintre copiii a căror poveste a fost filmată.

„Mulțumesc din tot sufletul celor ce m-au ajutat și m-au suportat atâta timp. Mulțumesc pentru aplauze”, a spus Andreea, care, în timpul filmărilor, avea 14 ani.

De asemenea, Totonel a mulțumit publicului pentru că s-a uitat la acest film. Totonel avea șase ani când mama lui a fost arestată. De atunci, el a trăit printre unchii lui dependenți de droguri și a supraviețuit alunecând adesea în fantezie și în visare și mâncând resturi sau ceea ce îi dădeau uneori vecinii. Nu a fost la școală, dar la vârsta de 9 ani a mers la clubul de educație alternativă de la școala din cartier. Acest loc a devenit noua lui casă.

Andreea este o luptătoare. La început, încearcă să stea departe de casă și de drogurile din apartamentul lor și doarme mereu la prietenele ei. Fiind analfabetă și fără nicio preocupare, își petrece câteodată timpul la clubul de educație alternativă, unde încearcă să învețe să scrie și să citească.

Ana, care are 17 ani, a trăit de la încarcerarea mamei ei, când avea 13 ani, cu frații ei și cu unchii dependenți de droguri, de la care a învățat cum să se drogheze. Sfidând constant autoritatea, Ana este o fată dificilă, este temperamentală și își iubește mama. Nu încetează să spere că mama ei se va întoarce și le salva familia.

Pe scena de la CinemaPRO din Capitală au urcat, luni seară, și persoanele care lucrează la școala alternativă din Ferentari, precum profesorul de dans care l-a ajutat pe Totonel să devină dansator.

La premiera din Capitală a fost prezentă și Hanka Kastelicová, producător executiv al departamentului de documentare HBO Europe. Aceasta a fost „sufletul filmului, care, oricând eram în criză, își lua un bilet de avion și venea în camera de editare”, potrivit lui Nanau.

„Acest film reprezintă un fel de poveste de dragoste pentru mine, fiind primul meu proiect pe care îl produc în România după ce am început să lucrez cu HBO. Proiecția aceasta a fost specială pentru mine, pentru că vizionarea unui film cu publicul local este un eveniment aparte. HBO este foarte mândru de acest proiect, pentru că, începând cu proiecția lui de la Festivalul de la San Sebastian, documentarul a fost prezentat în multe festivaluri și a câștigat foarte multe premii. În fiecare săptămână avem un nou premiu”, a declarat Alexander Nanau, mulțumindu-le Andreei și lui Totonel pentru modalitatea în care și-au împărtășit viața.

„Viața e o luptă pentru mulți oameni și vă admir pentru felul în care voi luptați. Vreau să mulțumesc echipei pentru această muncă extrem de profesionistă, oriunde merg, lumea îmi spune că este cel mai bun documentar al anului 2014”, a mai spus acesta.

Totodată, Alexander Nanau a ținut să le mulțumească Andreei, Anei, Siminicăi, mama celor trei copii, și lui Totonel pentru accesul pe care i l-au acordat în viața lor. „(…) că au avut încredere că nu o să fac abuz de ceea ce filmez, a fost un timp îndelungat în care eram zi și noapte alături de voi”, a mai spus Nanau.

Documentarul este produs de HBO Europe și Strada Film, în coproducție cu Alexander Nanau Production, și regizat de Alexander Nanau. Filmul va fi difuzat în premieră la HBO România pe 18 decembrie, de la ora 20.00, și în reluare pe 21 decembrie (23.00) și 30 decembrie (01.15).

Producția a primit distincția Silver Eye pentru cel mai bun documentar la Jihlava International Documentary Film Festival, lungmetrajul fiind premiat și la Leipzig DOK Festival. De asemenea, a primit titlul de cel mai bun documentar la festivalurile internaționale de film de la Varșovia și Zurich. La Festivalul Internațional de Film This Human World, care s-a desfășurat în decembrie, la Viena, filmul a primit o mențiune specială.

Alexander Nanau s-a născut în România și a trăit în Germania o lungă perioadă de timp. Este absolvent al Academiei de Film și Televiziune din Berlin. A lucrat, în principal ca regizor secund, la mai multe producții de televiziune și filme, printre care „Taking Sides”, în regia lui Istvan Szabo (2001).

Din 2002 până în 2006, el a lucrat cu Petert Zadek la mai multe producții teatrale puse în scenă în Europa. Producția sa „Peer Gynt”, în regia lui Peter Zadek, a fost proiectată la festivaluri de film din Germania și Franța.

În 2010, documentarul „Lumea văzută de Ion B.”, produs de HBO România și regizat de Alexander Nanau, a fost premiat la categoria „Arts Programming” la cea de-a 38-a ediție a premiilor Emmy. De asemenea, „Lumea văzută de Ion B.” a câștigat premiul Gopo pentru cel mai bun film documentar în 2010.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York