Artiștii Răzvan Suma, Toma Popovici și Ștefan Horváth susțin două concerte de gală, în Portugalia

Artiștii Răzvan Suma, Toma Popovici și Ștefan Horváth susțin două concerte de gală, în Portugalia
Publicat: 24/11/2014, 12:52

Violoncelistul Răzvan Suma, pianistul Toma Popovici și violonistul Ștefan Horváth vor prezenta publicului din Portugalia muzica celebrului compozitor român Geroge Enescu, în două concerte de gală, organizate pe 3 și 5 decembrie, la Porto, respectiv Lisabona.

Concertu prezintă, printre altele, „Sérénade lointaine, pentru vioară, violoncel și pian”, de George Enescu, o lucrare relativ rar interpretată, și „Trio nr. 2 în E flat major pentru pian, vioară și violoncel op. 100”, de Franz Schubert.

Piesa enesciană, creată în 1903, în anii dinaintea marii conflagrații mondiale, respiră o delicată nostalgie și amintește de parfumul saloanelor aristocratice bucureștene și pariziene ale începutului de secol XX, informează Institutul Cultural Român (ICR) din Lisabona.

Concertul de la Porto va avea loc pe 3 decembrie la Casa da Música, partener tradițional al ICR Lisabona. Casa da Música, operă a celebrului arhitect olandez Rem Koolhas, inaugurată în 2001, când orașul Porto fusese desemnat Capitală Europeană a Culturii, a devenit o instituție emblematică a metropolei nordice a Portugaliei, dar și un reper cultural internațional de primă mărime.

Concertul de la Fundația Calouste Gulbenkian din Lisabona a fost programat pentru data de 5 decembrie. În vastul complex muzeal și cultural al Fundației se află cea mai prestigioasă sala de concerte din Portugalia.

Violoncelistul Răzvan Suma, solist concertist al Orchestrelor Radio, și-a desăvârșit ascensiunea profesională în anul 2012 prin realizarea turneelor naționale „Vă place Bach?”, interpretând „Integrala Suitelor pentru Violoncel Solo” a marelui compozitor din Leipzig. Participarea sa la numeroase competiții naționale și internaționale a fost încununată cu un număr impresionant de distincții, dintre care premiul II la Concursul Internațional „Giovanni Batista Viotti” Italia (1997) și premiul al II-lea la Concursul Internațional de la Markneukirchen, Germania (1997).

În anul 2000, acesta a absolvit Universitatea de Muzică din București la clasa maestrului Marin Cazacu. Educația sa muzicală a fost armonios completată prin cursurile de perfecționare cu maeștrii Arto Noras, Miklos Pereny, Radu Aldulescu, Herre-Jan Stegenga și Frans Helmerson.

Ștefan Horváth a absolvit cursurile Conservatorului Național Superior din Lyon, ale Universității de Muzică București și ale Academiei de Muzică din Basel, urmând, totodată, și cursuri cu Gyula Stuller la Conservatorul din Freiburg. Între anii 1996 și 2000, acesta a fost concertmaistrul orchestrei Philharmonie der Nationen, alături de care a cântat și ca solist, iar din 2005 este concertmaistrul Orchestrei Simfonice din Basel, dirijorul principal fiind Dennis Russel Davies. În calitate de solist, el a colaborat cu Orchestra Națională Radio, dar și cu orchestrele Filarmonicilor din Cluj-Napoca, Oradea, Brașov și altele. În anul 2011, în festivalul „Viori Celebre”, Ștefan Horváth a cântat pe o vioară Guarneri del Gesù, instrument în proprietatea Del Gesù Foundation.

Toma Popovici este licențiat și doctor al Universității Naționale de Muzică din București. În prezent, acesta este lector al aceleiași universități. A obținut premii la numeroase concursuri naționale și internaționale, cele mai importante fiind premiile întâi la concursurile internaționale „Dinu Lipatti”, (București, 1997), Waki (Osaka, 1996), „Ann and Aaron Richmond Competition” (Boston, 2001). Activitatea sa concertistică a inclus numeroase prezențe la mari evenimente muzicale internaționale precum Festivalul Internațional George Enescu (1998, 2011), Rockport Chamber Music Festival (2007), Kneisel Hall Festival (2001, 2002), Yale University Norfolk Festival (2003), Bucharest Music and Film festival (2008, 2009, 2011), „Murten Classics” (Elveția, 2013). De asemenea, Popovici a urmat cursurile de masterat ale College of Fine Arts în cadrul Universității din Boston (cu Horia Mihail, Victor Rosenbaum și Tong-Il Han). A concertat cu Boston Pops Orchestra, Orchestra Națională Radio, Orchestra de Cameră Radio, și cu dirijorii Keith Lockhart, David Hoose, Jin Kim, Tateo Nakajima, Radu Popa, Vlad Conta, Paul Popescu, Alexandru Ganea și Tiberiu Oprea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
De la Floreasca, l-au internat la Obregia. Mititelu Jr., mutat la 'Spitalul 9'! Ce au...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Ce s-a întâmplat cu relația dintre Nikki Exotika, femeia trans din America, și Igor din...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Legea care se va aplica în toată România. Ordin de la UE. Toți românii au...
Pensionarii, ținuți în suspans. Poșta Română își bate joc de ei
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Când cresc salariile în România! Breaking news
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
Motivul pentru care Erika Isac s-a ras în cap! Fanii au criticat-o dur: ”Ce nu...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Substanțele toxice din microplastice pot fi absorbite prin piele, arată un studiu