Asociația Culturală Macondo lansează la București proiectul „Filme pentru liceeni”

Asociația Culturală Macondo lansează la București proiectul Filme pentru liceeni
Publicat: 01/07/2015, 15:57

Proiectul își propune să demonstreze modul în care filmul poate fi folosit pentru a implica tinerii în activități prin care își pot dezvolta abilitățile critice și creative pe teme sociale și culturale, adresându-se liceenilor cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani, din România, anunță un comunicat remis MEDIAFAX.

Planul de lecții inovator este completat de o selecție de șase filme europene care vor fi vizionate în perioada octombrie 2015 – iunie 2016 de aproximativ 10.000 de liceeni și de șase sesiuni de formări pentru 50 de cadre didactice.

Conferința internațională organizată de cele două asociații va avea loc la București, în perioada 21 – 23 iulie, și reunește experți în educație cinematografică, membri ai industriei cinematografice și ONG-uri specializate în educație non-formală, cadre didactice și reprezentanți ai instituțiilor de învățământ, pentru schimburi de bune practici. Discuțiile vor viza sistemul de educație românesc și european și beneficiile utilizării filmului ca metodă de predare.

Publicul larg este invitat pe 22 iulie la un studiu de caz susținut de experții Raphaël Chevalley și Raphaëlle Pralong despre educația cinematografică în Europa. Cei doi fac parte din Lanterna Magică, un club internațional pentru copii fondat în Elveția, cu experiență de peste 20 de ani în derularea de activități de educație pentru tineri. Metodele acestora au fost aplicate de asociație în țări precum Elveția, Franța, Italia, Spania, Maroc, Senegal, Argentina și Mexic.

Ziua de 23 iulie este dedicată cadrelor didactice de liceu din localitățile de implementare a proiectului: București, Timișoara, Râșnov, Corabia, Caracal, Moinești, Moreni, Slobozia, Slatina, Toplița, Târgoviște, Râmnicu-Valcea și Giurgiu. Profesorii de liceu sunt așteptați să discute cu invitați precum Boglarka Nagy (responsabil de proiecte de film și al cinematografului Elvira Popescu), Raluca Iacob-Pop (coordonator Susține Cultura în Educație), Delia Lungu (psiholog Intuitext), Ileana Bîrsan (critic de film), Florin Barbu (critic de film), Rodica Dominiteanu (coordonator Cinema-Edu).

Tot pe 23 iulie, experții elvețieni vor susține un workshop introductiv despre educația cinematografică și vor prezenta o imagine de ansamblu a metodei de predare care urmează să fie propusă în cadrul proiectului „Filme pentru Liceeni”.

Înscrierile pentru studiul de caz din 22 iulie și înscrierile pentru cadrele didactice invitate în ziua de 23 iulie se realizează pe site-ul filmepentruliceeni.ro. Accesul la conferință este gratuit, în baza înscrierii și confirmării primite din partea Asociației Culturale Macondo, întrucât locurile sunt limitate.

Proiectul este susținut de Ministerul Educației Naționale, Inspectoratul Școlar București și Casa Corpului Didactic București. Proiectul „Filme pentru liceeni” este cofinanțat printr-o subvenție din partea Elveției, prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă.

Lanterna Magică este un club internațional de cinema pentru copii, fondat în Elveția, în urmă cu peste 20 de ani. Obiectivele sale constau în încurajarea tinerelor generații în studiul culturii cinematografice și în oferirea de instrumente pentru a înțelege imaginile cu care ei interacționează zi de zi. În perioada 11 septembrie 2013 – 25 iunie 2014, cele 75 de cluburi Lanterna Magică existente în Elveția au adus 220.000 tineri la evenimentele lor.

Înființată în 2007, Asociația Culturală Macondo deține o experiență considerabilă în dezvoltarea de proiecte în domeniul cultural, cu precădere în cel cinematografic, dar și în distribuția de filme de artă pe piața din România.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Cursul valutar anunțat de BNR pentru ziua de joi, 28 martie 2024: Care este evoluția...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge Duster 2024 în off-road? Test REAL cu noul SUV românesc – VIDEO
Spania: explozia nunţilor în rândul celor de peste 60 de ani
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
A devenit COMPLET INTERZIS în România. Iohannis a semnat. Noua lege se aplică tuturor
Urdăreanu, regele cavourilor de lux. Mormântul lui are patru etaje și cartel de acces
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Emisiile de la marile companii de petrol și gaze ar putea cauza milioane de decese...