CANNES 2015. Filmul „Dheepan”, de Jacques Audiard, a câștigat trofeul Palme d’Or

CANNES 2015. Filmul Dheepan, de Jacques Audiard, a câștigat trofeul Palme d'Or
Publicat: 25/05/2015, 12:10

Regizorul francez Jacques Audiard a câștigat marele trofeu Palme d’Or, pentru lungmetrajul „Dheepan”, la gala celei de-a 68-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Cannes, care a avut loc duminică seară.

Totodată, la gala ediției din acest an a Festivalului de Film de la Cannes, pelicula „Son of Saul”, cu actorul român Levente Molnár în distribuție, a primit Marele Premiu al Juriului.

Competiția oficială a Festivalului de Film de la Cannes (13 – 24 mai) a inclus în acest an 19 lungmetraje, printre care s-au aflat unele regizate de cineaști celebri, între care se numără și Jacques Audiard, dar și Gus Van Sant, Matteo Garrone și Paolo Sorrentino.

Juriul competiției oficiale a fost prezidat de cineaștii americani Joel și Ethan Coen. Totodată, regizorii Guillermo del Toro și Xavier Dolan, actrițele Sophie Marceau, Sienna Miller și Rossy de Palma, compozitoarea Rokia Traoré și actorul american Jake Gyllenhaal au făcut parte din juriul oficial al festivalului.

Filmul „Dheepan”, de Jacques Audiard, cu Vincent Rottiers și Marc Zinga, este o saga curajoasă despre un refugiat tamil care ajunge să trăiască la periferia Parisului. Filmul îl prezintă pe Dheepan, un luptător pentru independență, un Tigru tamil din Sri Lanka. Cum înfrângerea e aproape, Dheepan se hotărăște să fugă. Ia cu el o femeie și o fetiță pe care nici măcar nu o cunoaște, în speranța că, părând o familie, vor obține mai ușor azil politic în Europa. Cei trei ajung la Paris, unde el își găsește o slujbă de paznic. Așa-zisa familie începe să-și croiască o viață nouă, însă violențele din cartier îi redeschid rănile războiului pe care și le dorea cicatrizate. Instinctele de luptător se trezesc din nou. De data asta Dheepan nu mai luptă pentru independență, ci pentru a-și proteja ceea ce spera să devină „familia” sa reală.

Jacques Audiard este autorul unor pelicule emoționante, precum „Și inima mi se opri în loc/ De battre mon coeur s’est arrêté” (2005), „Un profet/ Un prophète” (2009) și „Rugină și oase/ De rouille et d’os” (2012).

Pe de altă parte, pentru pelicula „Son of Saul”, cu actorul român Levente Molnár în distribuție, Marele Premiu al Juriului primit la gala de duminică a fost cea de-a doua distincție obținută la ediția din acest an a Festivalului de la Cannes.

„Saul Fia/ Son of Saul”, debutul în lungmetraj al regizorului maghiar László Nemes, a avut premiera mondială la ediția din acest an a Festivalului Internațional de Film de la Cannes, unde a fost selectat în competiția oficială.

Pelicula a fost recompensată, sâmbătă, și cu premiul Federației Internaționale a Criticilor de Film (FIPRESCI) pentru un lungmetraj din competiția oficială a Festivalului de la Cannes.

Filmul este o coproducție Ungaria-Franța și a fost extrem de apreciat de critica de specialitate, fiind în topul preferințelor acesteia. Subiectul filmului este centrat pe două zile din viața lui Saul Auslander (Géza Röhrig), un prizonier evreu din Ungaria forțat să lucreze pentru naziști în camerele de gazare de la Auschwitz.

Levente Molnár, angajat al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca, are un rol cheie în acest film: îl interpretează pe Abraham Warsawski, cel mai apropiat prieten al lui Saul, aflat alături de el în lagărul de concentrare.

„E un subiect care mă interesează personal. Respect și admir enorm capacitatea acestui popor (evreu) de a rezista prin cultură, educație, comunitate. Duc lipsa amalgamului, cândva mult mai accentuat, specific României, dat de conviețuirea pașnică – și mutual benefică – a diverselor comunități (evrei, germani, unguri, armeni, greci etc.). Îmi imaginez cum ar arăta România cu aceste comunități. Cred în puterea pe care o poate avea acest «pestriț» de popoare, nații, etnii și îi duc dorul. Nu pot percepe și înțelege nici până în ziua de azi cele petrecute la Auschwitz. Nu pot să concep cum am fost noi, oamenii, capabili de asemenea fapte”, spunea Levente Molnár, într-un comunicat remis MEDIAFAX, după includerea filmului în competiția oficială a Festivalului de la Cannes.

Despre prezența la Cannes, acesta a adăugat: „Recunosc, nici măcar nu am visat vreodată să mi se întâmple asta. Este o onoare. Încerc să savurez fiecare moment, după care să-mi văd de viață”.

Anul acesta, România nu a avut niciun film în competiția oficială a prestigiosului Festival de la Cannes. Însă într-unul dintre cele 19 titluri anunțate în competiția oficială, lungmetrajul „La giovinezza/ Youth”, de Paolo Sorrentino, joacă și fotomodelul și actrița Mădălina Ghenea.

Mădălina Ghenea, în vârstă de 26 de ani, și Michael Caine, în vârstă de 82 de ani, fac parte din distribuția filmului „La giovinezza”, alături de alți actori cunoscuți, precum Rachel Weisz, Harvey Keitel, Jane Fonda și Paul Dano. Filmul spune povestea a doi bătrâni prieteni – un dirijor și compozitor, pe de o parte, și un regizor, pe de altă parte -, care se gândesc la cât timp le-a mai rămas de trăit, în timp ce își petrec vacanța în Munții Alpi. Filmul urmărește eforturile celor doi de a se întoarce la cariera lor, precum și relațiile pe care le au cu copiii lor, dar și modul în care aceștia interacționează cu ceilalți oaspeți ai hotelului la care sunt cazați.

Pe de altă parte, într-un alt film selectat în competiția oficială a ediției din acest an a Festivalului de la Cannes, „Il Racconto Dei Racconti/ Tale of Tales”, de Matteo Garrone, apare și fotomodelul și actrița română Catrinel Menghia, alături de actori precum Salma Hayek și Vincent Cassel.

Fără niciun film în competiția oficială a celebrului festival, România a compensat printr-o prezență în celelalte secțiuni ale evenimentului cinematografic.

Astfel, lungmetrajele „Comoara”, de Corneliu Porumboiu, și „Un etaj mai jos”, de Radu Muntean, au fost incluse în competiția Un Certain Regard, care face parte din selecția oficială a Festivalului de la Cannes, având loc în paralel cu competiția oficială. Secțiunea a fost introdusă în 1978, de fostul președinte al Festivalului de la Cannes Gilles Jacob. În fiecare an, secțiunea Un Certain Regard prezintă o serie de filme cu viziuni și stiluri diverse, originale și diferite, care caută recunoaștere internațională.

Lungmetrajul „Comoara”, de Corneliu Porumboiu, a și câștigat, sâmbătă seară, premiul Un Certain Talent în cadrul secțiunii Un Certain Regard, de la un juriu prezidat anul acesta de actrița și regizoarea Isabella Rossellini.

Cu o acțiune care se concentrează pe doi bărbați care trec printr-o mulțime de întâmplări surprinzătoare în încercarea de a descoperi o comoară, filmul „Comoara”, cu un scenariu care îi aparține lui Corneliu Porumboiu, are în distribuție actori profesioniști în egală măsură cu amatori. Astfel, rolurile principale sunt interpretate de Toma Cuzin („Aferim!”, „Câinele japonez”, „Domnișoara Christina”) și de actorii amatori Adrian Purcărescu și Corneliu Cozmei.

România a fost prezentă la Festivalul de la Cannes 2015 și în secțiunea Semaine de la Critique, prin scurtmetrajul „Ramona”, în regia lui Andrei Crețulescu. Semaine de la Critique este o secțiune paralelă a Festivalului de Film de la Cannes, înființată în 1962 și concentrată pe regizori aflați la început de carieră.

„Ramona”, de Andrei Crețulescu, a primit, joi seară, în cadrul Festivalului de la Cannes, premiul Canal+, care este oferit unui singur scurtmetraj sau mediumetraj din secțiunea Semaine de la Critique, de echipa cunoscutei televiziuni. Astfel, scurtmetrajul românesc „Ramona” urmează să fie difuzat de Canal+.

Violent, stilizat și fără dialoguri, „Ramona” încheie trilogia „impromptu” realizată de Andrei Crețulescu, care mai cuprinde scurtmetrajele „Bad Penny” (2013) și „Kowalski” (2014). Din distribuție fac parte aceiași actori Rodica Lazăr, Dorian Boguță, Andi Vasluianu, Șerban Pavlu, cărora li se adaugă Ana Ularu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Afirmații revoltătoare făcute de preotul Nicolae Tănase despre femeile agresate sexual: ,,Fetele nu sunt chiar...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Ciucă a dat VESTEA CEA MARE pentru milioane de români. Decizia care ar putea fi...
Scumpiri de weekend. Prețul benzinei crește la pompă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Incredibil cine e Mihaela, fata care s-a aruncat de la etajul 15! Mesajul de adio...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Maria, o gimnastă de doar 17 ani s-a stins din viață subit: ”Boala a răpus-o...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Test de cultură generală. De ce pisicile dorm atât de mult?