Cannes 2023: Ediția a 76-a a început cu Michael Douglas premiat pentru întreaga carieră și Johnny Depp în filmul din deschiderea oficială

Cannes 2023: Ediția a 76-a a început cu Michael Douglas premiat pentru întreaga carieră și Johnny Depp în filmul din deschiderea oficială
Publicat: 17/05/2023, 15:36
Actualizat: 17/05/2023, 15:40

A început cea de-a 76-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes, care va avea lor în perioada 16-27 mai. Michael Douglas a primit un Palme d’Or onorific, în cadrul ceremoniei de deschidere iar Johnny Depp a fost în public la vizionare peliculei „Jeanne du Barry”, care a inaugurat ediția de anul acesta.

Pelicula spune povestea ascensiunii şi decăderii lui Marie-Jeanne Bécu (1743-1793), favorita regelui Ludovic al XV-lea, interpretă chiar de Maiwenn. Johnny Depp joacă rolul suveranului francez în acest film din distribuţia căruia fac parte şi actori francezi precum Pierre Richard, Benjamin Lavernhe şi India Hair. Aceasta a fost prima apariție publică a lui Johnny Depp, care nu a mai apărut în public de la prelungita lui bătălie juridică din 2022 cu fosta iubită Amber Heard. Actorul a fost ovaționat timp de 6 minute de către publicul prezent la premieră.

Cannes 2023: Michael Douglas a primit un Palme d’Or onorific, pentru întreaga carieră

Momentul înmânării premiului a fost precedat de proiecţia unui scurt montaj cu extrase din cele mai emblematice filme ale lui Michael Douglas – „Fatal Attraction” (1987), „Basic Instinct” (1992) şi „Behind the Candelabra” (2013).

„Este foarte important pentru mine pentru că sunt sute de festivaluri în lume, dar unul singur este Cannes”, a afirmat actorul, în vârstă de 78 de ani, adăugând că este „o onoare incredibilă”.

Douglas a punctat retrospectiv câteva momente şi colaboratori care i-au marcat îndelungata carieră, spunând că este mai bătrân decât festivalul.

Ruben Östlund, președintele juriului Festivalul de la Cannes 2023

Alături de președintele Ruben Östlund (de două ori laureat cu Palme d’Or) la cea de-a 76-a ediție a evenimentului vor mai fi prezenți în juriu și regizoarea și scenarista franceză Julia Ducournau, laureată cu Palme d’Or în 2021, regizoarea și scenarista marocană Maryam Touzani, actorul francez Denis Menochet, scenaristul și regizorul britanic de origine zambiană Rungano Nyoni, actrița, regizoarea și producătoarea americană Brie Larson, actorul, scenaristul și regizorul american Paul Dano, scenaristul și regizorul afgan Atiq Rahimi și scenaristul și regizorul argentinian Damian Szifron.

Misiunea juriului va fi să aleagă Palme d’Or 2023 dintre cele 21 de filme anunţate în competiţie, printre care „Asteroid City” de Wes Anderson, „Anatomy of a Fall” de Justine Triet, „Monster” de Hirokazu Kore-eda, câştigător în 2018 cu „A family affair”, sau chiar „Le retour” de Catherine Corsini.

Audrey Diwan, regizoarea filmului „L’Événement”, va prezida juriul Semaine de la Critique

Audrey Diwan, regizoarea filmului „L’Événement”, recompensat cu Leul de Aur la Festivalul de la Veneţia din 2021 şi în care a jucat actriţa franco-română Anamaria Vartolomei, va prezida juriul celei de-a 62-a ediţii a Semaine de la Critique, o secţiune paralelă a Festivalului de Film de la Cannes.

Din juriul acestei secţiuni vor face parte directorul portughez de imagine Rui Pocas (care a lucrat la „Tabu” şi „Zama”), actorul, coregraful şi balerinul german Franz Rogowski (cunoscut din „A Hidden Life”), jurnalista indiană Meenakshi Shedde – care este totodată curator de artă şi consilier al directorului de programe de la Berlinală – şi americanca de origine asiatică Kim Yutani – director de programe al Festivalului Sundance.

Secţiunea Semaine de la Critique se desfăşoară în paralel cu Festivalul de Film de la Cannes şi este dedicată unor regizori aflaţi la început de carieră. În 2022, juriul secţiunii Semaine de la Critique a fost prezidat de regizoarea tunisiană Kaouther Ben Hania.

Selecția oficială a celei de-a 76-a ediții a Festivalului de Film de la Cannes

Anul acesta vor fi 19 filme în competiția oficială și vom asista la revenirea în competiție a unor câștigători ai Palme d’Or, precum Nuri Bilge Ceylan, Nanni Moretti, Ken Loach, Wim Wenders și Hirokazu Kore-eda. Wenders are, de asemenea, un film în Proiecții speciale, în timp ce Kore-eda, cu drama japoneză „Monster”.

Printre alte nume cunoscute care vor lansa noi proiecte în cadrul competiției se numără Todd Haynes, cu „May December”, în care joacă Natalie Portman și Julianne Moore; Wes Anderson, cu „Asteroid City”; Jonathan Glazer, cu„The Zone of Interest”; și Aki Kaurismaki, cu „Fallen Leaves”.

“Killers of the Flower Moon”, în regia lui Martin Scorsese, va avea premiera mondială la Cannes 2023

„Killers of the Flower Moon” al lui Martin Scorsese va avea premiera mondială pe Croazetă. Evenimentul va marca prima dată când Scorsese prezintă un film la Cannes, de când a câștigat trofeul pentru cel mai bun regizor pentru „After Hours” în 1986. Filmul original Apple reunește o distribuție de staruri, care îi include pe Leonardo DiCaprio, Robert De Niro, Lily Gladstone, Jesse Plemons, Cara Jade Myers, JaNae Collins, Jillian Dion și Tantoo Cardinal. Se așteaptă ca toți aceștia să ajungă pe covorul roșu, alături de restul distribuției și membri ai echipei de filmare, conform organizatorilor. Filmul a fost produs de Dan Friedkin și Bradley Thomas.

Premiera mondială este programată pentru 20 mai, la prestigiosul Grand Théâtre Lumière.

Foto: Profimedia Images

CITEȘTE ȘI: “Killers of the Flower Moon”, în regia lui Martin Scorsese, va avea premiera la Cannes, confirmă organizatorii festivalului

Cannes 2023: afișul festivalului a fost dezvăluit, Catherine Deneuve omagiată la cea de-a 76-a ediție

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
"Banii noștri s-au dus". Doi tineri s-au trezit fără 10.000 de dolari în cont. Era...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
România, lovită de fenomene meteo extreme! Vijeliile care au devastat vestul și centrul Europei urmează...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
România a ÎNVINS definitiv Ungaria. Maghiarii au recunoscut eșecul
Prințul Harry, un nou gest sfidător. Ce scuză bizară a oferit după
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern