Care sunt filmele pe care cineaștii le-ar face cadou de Crăciun

Care sunt filmele pe care cineaștii le-ar face cadou de Crăciun
Publicat: 26/12/2014, 19:39

Crăciunul, una dintre cele mai mari sărbători ale creștinătății, celebrează nașterea lui Iisus și este prilej de a petrece în familie, lângă bradul împodobit, cu bucate tradiționale, colinde și daruri așteptate atât de copii, cât și de cei mari. Un cadou special pentru cei dragi poate reprezenta și un film care trebuie neapărat adăugat în colecție de cinefili.

Agenția MEDIAFAX a vorbit cu mai mulți reprezentanți ai industriei cinematografice din România, printre care producătoarea Ada Solomon, actrița Luminița Gheorghiu, criticii de film Irina Margareta Nistor și Tudor Caranfil și regizorul Radu Gabrea, despre lista cu titlurile de filme pe care le-ar face cadou de Crăciun.

Producătoarea Ada Solomon a declarat că ar opta pentru „Pina”, de Wim Wenders, „Force Majeure”, de Ruben Östlund, și „Ida”, de Pawel Pawlikowski, o peliculă care a primit anul acesta trofeul pentru cel mai bun lungmetraj la gala premiilor Academiei de Film Europene, și „Marry Poppins”, de Robert Stevenson, un film clasic din 1964. Ada Solomon a spus că ar face cadou și filmul „Secvențe”, de Alexandru Tatos, în contextul în care în 2014 se împlinesc 25 de ani de la Revoluția din 1989, dar și pelicule precum „Roxanne”, de Vali Hotea, apărut de curând pe DVD, „Din dragoste cu cele mai bune intenții”, de Adrian Sitaru, și „O lună în Thailanda”, de Paul Negoescu.

La rândul lui, regizorul Radu Jude ar face cadou câteva DVD-uri cu filme românești foarte bune care se găsesc în magazine. Astfel, acesta ar dărui de Crăciun „Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu”, de Andrei Ujică, dar și filmele mai vechi ale lui Mircea Daneliuc, în special „Croaziera” și „Proba de microfon”. Un alt cadou pe care l-ar face ar fi boxsetul cu opera integrală a cineastului Lucian Pintilie, „Școala noastră”, de Mona Nicoară și Miruna Coca-Cosma, „Undeva la Palilula”, de Silviu Purcărete, și „Secvențe”, de Alexandru Tatos.

Criticul de film Tudor Caranfil a declarat pentru MEDIAFAX că nu ar alege titluri specifice, ci ar recomanda tot ceea ce înseamnă creația regizorilor români Cristian Mungiu, Corneliu Porumboiu, Radu Muntean și Cristi Puiu.

Tudor Giurgiu ar oferi cadou toată seria „Nașul”, realizată de Martin Scorsese, dar și cel mai recent film al cineastului american, „Lupul de pe Wall Street”. „Aș face cadou și un serial, «House of Cards», unui politician care nu l-a văzut până acum”, a spus Tudor Giurgiu.

Criticul de film Irina Margareta Nistor ar pune sub brad filme precum „O viață minunată/ It’s a wonderfull life”, o incredibilă poveste de Crăciun regizată de nemuritorul Frank Capra, în 1946, una dintre peliculele favorite ale tuturor timpurilor, și „Miracol pe strada 34/ Miracle on 34th Street”, din 1947, cu actrița Natalie Wood.

De asemenea, Irina Margareta Nistor ar face cadou desenele animate „Mickey Mouse”, dar și episodul special de Crăciun al serialului „Downton Abbey”.

Regizorul Radu Gabrea ar alege „O poveste de dragoste. Lindenfeld”, „Cocoșul decapitat” și „Dincolo de nisipuri”, toate peliculele fiind regizate de el. De asemenea, ar oferi „Cenușă și diamant”, de Andrzej Wajda, „Iubirile unei blonde”, de Radu Nicoară, și „Regula Jocului/ La regle du jeu”, de Jean Renoir.

Iar actriței Luminița Gheorghiu i-a fost foarte greu să aleagă câteva titluri pe care le-ar dărui cu ocazia acestei sărbători. A optat, totuși, pentru „American Beauty”, de Sam Mendes, și seria „Nașul”. „Sunt foarte multe filme care îmi plac”, a declarat actrița, completând lista cu „Moromeții”, de Stere Gulea, „Balanța” și „Reconstituirea”, ambele de Lucian Pintilie.

De la pelicule românești și străine vechi până la producții noi din Europa și de la Hollywood, de la povești de dragoste la drame, filmele pot reprezenta un cadou inspirat de pus anul acesta sub bradul de Crăciun.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Președintele Klaus Iohannis se pensionează! Câți bani va primi liderul țării după 42 de ani...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă...
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Unde aleg românii să plece de Paște?