Ce au descoperit oamenii de ştiinţă care au analizat ADN-ul lui Beethoven / Concluzii surprinzătoare legate de linia paternă a compozitorului

Ce au descoperit oamenii de ştiinţă care au analizat ADN-ul lui Beethoven / Concluzii surprinzătoare legate de linia paternă a compozitorului
Cauza morții lui Beethoven, dezvăluită de analiza ADN a câtorva mostre din părul compozitorului / Sursa FOTO: flickr.com
Publicat: 26/02/2024, 10:47
Actualizat: 26/02/2024, 13:42

Descoperire incredibilă în cazul morții compozitorului german Ludwig van Beethoven, la 200 de ani de la decesul său. O analiză AND a părului marelui artist a scos la iveală detalii neștiute.

Recentele analize ale ADN-ului prelevat din mostre autentificate de păr sugerează că moartea compozitorului german Ludwig van Beethoven a fost probabil cauzată de o infecție cu hepatita B, care s-a agravat din cauza consumului excesiv de alcool și a altor factori de risc asociate bolilor hepatice.

Beethoven a murit  în martie 1827, după o luptă îndelungată cu boala. El a fost imobilizat la pat încă din ziua de Crăciun a anului precedent, manifestând simptome precum icterul, umflarea membrelor și a abdomenului, și dificultăți respiratorii.

În timp ce asociații săi se ocupau de bunurile personale, au găsit un testament redactat de Beethoven cu un sfert de secol în urmă, în care acesta solicita fraților săi să facă publice detalii despre starea sa de sănătate.

Beethoven are un surd funcțional

Este acum cunoscut faptul că Beethoven, unul dintre cei mai importanți muzicieni din istorie, era surd funcțional. Aproape două secole mai târziu, cercetătorii au încercat să răspundă la rugămintea compozitorului, analizând ADN-ul din mostre autentificate de păr, în speranța de a aduce claritate asupra problemelor de sănătate cu care s-a confruntat, conform Mediafax.

Cauza exactă a surdității sale progresive, care a început în jurul vârstei de 20 de ani, nu a fost niciodată determinată, nici chiar de medicul său personal. Aceasta a evoluat de la un tinitus (țiuitul urechilor) la o sensibilitate redusă la sunete puternice și, în cele din urmă, la pierderea auzului, afectându-i cariera de compozitor și artist interpret.

Într-o scrisoare adresată fraților săi, Beethoven a recunoscut că se simțea „iremediabil afectat”, ajungând chiar să ia în considerare sinuciderea.

Pe lângă surditate, compozitorul a suferit de dureri abdominale severe și de crize cronice de diaree. Primele semne de boală hepatică au apărut cu șase ani înainte de decesul său, iar această afecțiune este considerată unul dintre factorii care au contribuit la moartea sa prematură, la vârsta de 56 de ani.

Linia paternă, sub semnul întrebării

Odată cu descoperirea unei șuvițe de păr presupus a fi a lui Beethoven, s-a speculat că otrăvirea cu plumb ar fi putut fi un factor în deteriorarea sănătății sale. Totuși, un studiu ulterior a infirmat această teorie, demonstrând că părul nu provenea de fapt de la Beethoven, ci mai degrabă de la o femeie necunoscută.

Investigațiile ulterioare au relevat că surditatea și problemele gastrointestinale ale lui Beethoven rămân un mister. Cercetătorii au mai multe întrebări legate de originea hepatitei sale, identitatea sursei părului și complicațiile din spatele problemelor sale de sănătate.

Deși rezultatele nu au clarificat complet misterele vieții și morții lui Beethoven, cercetarea a adus în lumină o descoperire neașteptată: analiza cromozomului Y a relevat o posibilă neconcordanță în linia paternă a compozitorului, indicând o paternitate extraconjugală cu 7 generații înaintea sa.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Scandal în familia lui Mădălin Păduran, după înmormântare. Narcisa, iubita tânărului, acuzată că a deschis...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
Când și unde va fi înmormântat Costel Corduneanu. Familia interlopului a stabilit toate detaliile
Vești TRISTE despre Kate Middleton! Starea de sănătate a Prințesei de Wales nu este deloc...
O nouă taxă ar putea mări preţul biletelor de avion. Pasagerii ar primi în schimb...
Mireasa de 38 de ani a murit la propria ei nuntă, într-o tragedie care a...
Nivelurile apei din barajele din Istanbul se ridică la peste 81%! Ce spun experții despre...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sutienele sunt o necesitate de bază care ar trebui să fie scutite de TVA, spun...
EȘEC răsunător pentru cea mai AȘTEPTATĂ misiune de la NASA
Fumatul este INTERZIS la 5 m de altă persoană! Noua regulă intră în vigoare
ȘOC ÎN PNL. A fost găsit spânzurat în casă
Ramore și soția lui divorțează la doar 2 luni de la nuntă. Câștigătorul sezonului 13...
Cine este tânărul de 23 de ani care a încetat din viață într-un cumplit accident...
Patrick nu crede în atracția lui Robi față de Julia! Ce au spus Virginia și...
"Mie nu îmi place să ling, după ce am scuipat o dată". Gheorghe Turda, despre...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
Prințul William revine la activitățile publice pentru prima oară după anunțul că prințesa Kate are...