EXCLUSIV | Primul volum de poezii scris de un om al străzii, publicat în România. Povestea tulburătoare a „procurorului” Costel Pitorac

Publicat: 20/11/2022, 11:00

Costel Pitorac, un om al străzii din Capitală, a publicat, în premieră pentru România, un volum de versuri în care abordează trăirile intense pe care le-a experimentat de când își face veacul prins între cerul liber și adăposturile amenajate de primării. Bărbatul în vârstă de 57 de ani este absolvent al Facultății de Drept din București urma să devină procuror, când, din cauza unei boli fără leac, a ajuns în imposibilitatea să muncească, în orice domeniu.

Originar din orașul botoșănean Flămânzi, Costel Pitorac provine dintr-o familie numeroasă, cu opt copii. Deși copilăria nu i-a fost ușoară, după absolvirea liceului, a venit la București, unde a intrat la Facultatea de Drept. Studentul Pitorac s-a pregătit pentru o carieră de procuror, însă o afecțiune de natură psihiatrică l-a oprit din drumul său.

Acesta și-a abandonat idealurile și a muncit toată tinerețea pentru a-și câștiga traiul zilnic și pentru a-și putea achita chiria, mai întâi ca electrician, apoi ca paznic. Ieșit la pensie, cu un venit mizerabil, Costel Pitorac a rămas sub cerul liber și a început să simtă gustul amar al vieții de om al străzii.

Costel Pitorac a povestit pentru Gândul că, atunci când era angajat la o firmă de pază, ar fi fost desemnat să ocupe funcții de conducere, dar ar fi refuzat aceste posturi deoarece compania pentru care lucra ar fi comis contravenții și infracțiuni.

Nu am vrut să mă las combinat în astfel de situații, eu m-am pregătit pentru a fi un om al legii, nu pentru nesocotirea ei”, mărturisește Costel Pitorac.

În urma acestor inconveniente de la locul de muncă, Costel Pitorac spune că a decis să-și asume viața de om al străzii, pentru a se putea simți liber „de orice dependență de oameni abuzivi, de oameni lacomi”.

De trei ani, Costel Pitorac nu mai are decât hainele de pe el, doarme într-un adăpost pentru oamenii străzii și mănâncă la cantina socială. Scrie de fiecare dată când are la dispoziție o masă și un scaun, în mall-urile, dar și pe băncile din parc.

În rest, Pitorac trăiește așa cum și-a dorit. Liber de orice obligație socială, se plimbă liniștit pe trotuarele din zona bulevardului Mihail Kogălniceanu și vizitează, uneori, diferite instituții ale statului.

De la un om al străzii la autor de poezii

Bărbatul spune că, în adolescență, îi plăcea, în mod deosebit, să citească poezii. Era atras de opera lui Mihai Eminescu, dar și de versurile macabre ale lui George Bacovia. În urmă cu aproximativ 20 de ani, Pitorac a început să se simtă inspirat și să scrie primele sale poezii. Pentru el, scrisul reprezintă „o formă de terapie sau o metodă de disciplinare a gândurilor și sentimentelor haotice”.

Pasiunea lui Costel Pitorac pentru scris a fost descoperită de un asistent social al organizației Carusel, care l-a văzut în timp ce stătea la masă și își scria versurile pe șervețele. Astfel, cu ajutorul organizațiilor CeRe și Carusel, a reușit să lanseze primul său volum de poezii, intitulat „Versuri polimorfe”. Volumul cuprinde opt capitole în care autorul abordează teme precum religia, dragostea, suferința, singurătatea, viața, dar și moartea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ministrul Muncii a anunțat datele exacte la care vor fi virate pensiile pe luna mai
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Angajații români vor beneficia de trei noi tipuri de vouchere: Simona Bucura Oprescu „România e...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Ion Iliescu e VINOVAT: Se face dreptate pentru această rușine națională
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Mesajul transmis de Mihaela Rădulescu de ziua de naștere a iubitului ei, Felix Baumgartner: ”Mă...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Test de cultură generală. Cum rămâne aprinsă torța Olimpică?