Documentarul „Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu”, de Andrei Ujică, disponibil pe DVD din decembrie

Documentarul Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu, de Andrei Ujică, disponibil pe DVD din decembrie
Publicat: 11/12/2014, 13:24
Actualizat: 25/03/2019, 19:16

La 25 de ani de la Revoluția din decembrie 1989, Icon Production lansează pe DVD unul dintre cele mai premiate documentare românești din toate timpurile, „Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu”, de Andrei Ujică, „un film pe care orice student la istorie, om politic sau om de rând trebuie să îl vadă”, după cum scria publicația Washington Post.

Producția a avut premiera mondială la Festivalul Internațional de Film de la Cannes 2010, fiind lansată în cinematografele din România în toamna aceluiași an, informează un comunicat remis MEDIAFAX.

Decupat din peste 1.000 de ore de imagini de la Arhiva Națională de Filme și Televiziunea Română, filmul acoperă 25 de ani din viața lui Nicolae Ceaușescu, de la instalarea sa la putere, în 1965, până la prăbușirea din 1989.

„Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu” încheie o trilogie despre comunism din care fac parte „Videograme dintr-o revoluție”, realizată de Andrei Ujică, în colaborare cu Harun Farocki (1992), și „Out of the Present” (1995).

Filmul artistic de montaj a avut parte de o proiecție specială la Cannes 2010 și de cronici excelente în toate marile publicații ale lumii. Lipsit de voice-over sau de comentarii din off, „Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu” este un eseu despre grandoarea și absurditatea puterii, care demonstrează că imaginile de propagandă conțin în ele însele și propria contradicție.

Premisa lui Andrei Ujică este provocatoare: „La urma urmei, dictatorul nu e decât un artist care are posibilitatea să-și pună integral în practică egoismul. E doar o chestiune de nivel estetic dacă el se cheamă Baudelaire sau Bolintineanu, Ludovic al XVI-lea sau Nicolae Ceaușescu”.

Din echipa filmului mai fac parte, pe lângă regizorul Andrei Ujică, Velvet Moraru (producător), Dana Bunescu (montaj și sound-design), Vivi Drăgan Vasile (consultant vizual), Roberta Răduca (colorist) și Titus Muntean (cercetare materiale de arhivă).

„Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu”, inclusă de publicația New York Times printre cele mai bune 20 de filme ale anului 2011, a fost realizată de Icon Production, în asociere cu Televiziunea Română, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei (CNC) și cu participarea The Media Partnership, Fundația Arte Vizuale și HFG/ ZKM Filminstitut.

DVD-ul „Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu” conține subtitluri în franceză și engleză. Acesta este însoțit și de o broșură cu minibiografiile tuturor personajelor care apar în documentar. Printre cele 127 de figuri se regăsesc și Gerald Ford, Jimmy Carter, Richard Nixon, prințul Charles, liderul nord-coreean Kim Il-Sung și Mao Zedong.

DVD-ul va fi disponibil din 16 decembrie în rețeaua librăriilor Cărturești, Humanitas, Librarium, dar și la Librăria Engleză „Anthony Frost” din Capitală.

De asemenea, odată cu lansarea DVD-ului, dar și pentru a marca cei 25 de ani de la Revoluția din 1989, Icon Production va realiza, săptămâna viitoare, o serie de proiecții ale filmului semnat de Andrei Ujică. Acestea vor avea loc pe 17 și 19 decembrie, de la ora 18.30, la Cinemateca Union din Capitală, și pe 20 decembrie, de la ora 20.30, la Noul Cinematograf al Regizorului Român de la Muzeul Țăranului Român.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Devine ILEGAL în România. Legea e adoptată. Se aplică din 28 aprilie pentru toată lumea
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”