Doliu în Biserica Ortodoxă: A murit una dintre cele mai iubite starețe din România

Doliu în Biserica Ortodoxă: A murit una dintre cele mai iubite starețe din România
Sursa foto: Ziarul Lumina
Publicat: 31/05/2022, 09:24
Actualizat: 31/05/2022, 09:33

Doliu în Biserica Ortodoxă. A murit una dintre cele mai iubite starețe din România, proinstareța Mănăstirii Pasărea, stavrofora Lucia Dumbravă.

Stavrofora Lucia Dumbravă a condus mănăstirea în perioada 1966-2007. Ajunsă foarte tânără la poarta mănăstirii, a fost găsită plângând de maici, cărora le-a spus „că plânge de bucurie, pentru că are înaintea ochilor locul unde ar vrea să rămână până la sfârșitul zilelor”.

„În istoria de peste 200 de ani a Mănăstirii Pasărea, Stavrofora Lucia Dumbravă rămâne stareța cu cea mai lungă perioadă de slujire în această ascultare”, a declarat Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul pentru Trinitas TV, citat de basilica.ro

„Activitatea de stareță a Mănăstirii Pasărea a însemnat numeroase realizări, atât la cele două biserici ale mănăstirii, biserica mare și biserica din cimitir, înființarea muzeului, a unor ateliere, reparația caselor monahale cu sprijinul Patriarhiei, cu implicarea personală a Patriarhului Justinian Marina, dar și înființarea, în 1995, a seminarului monahal de la Mănăstirea Pasărea, devenit ulterior Seminarul Teologic Ortodox «Sf. Filofteea»”, a mai precizat Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Sursa foto: http://mariusghilezan.ro/

Înmormântarea va avea loc marți, de la ora 12:00

Pe lângă realizările din cadrul mănăstirii, Stavrofora Lucia Dumbravă a participat la numeroase întruniri internaționale, alături de starețele cunoscutelor mănăstiri Agapia, Văratec, Dealu și altele, la unele susținând referate despre viața monahală și despre specificul acesteia în Biserica Ortodoxă Română. În timpul stăreției sale mănăstirea a fost vizitată de patriarhi din întreaga lume.

Stavrofora Lucia Dumbravă împli­nise 90 de ani în 14 aprilie 2020. S-a născut la Silistra, fiind al treilea din șase copii. Mama i-a murit când avea opt ani.

Înmormântarea va avea loc marți, de la ora 12:00.

„Prin mâinile mele au trecut sute de măicuţe”

Jurnalistul Marius Ghilezan povestește, pe blogul său, despre întâlnirea pe care a avut-o cu Stavrofora Lucia Dumbravă și despre poveștile pe care aceasta i le-a împărtășit.

„Sunt născută în aprilie 1930. Sunt venită din Călăraşi. Înainte mă numeam Florina Dumbravă. Am fugit pur şi simplu de acasă când aveam 14 ani.

Eram şase fraţi, mama murise, iar tata era un om foarte aspru. M-am urcat în tren şi am ajuns aici. O noapte am dormit chiar în biserică, pentru că mă uitaseră măicuţele închisă înăuntru. N-am mai vrut să plec. Nu eram făcută pentru lume.

Am urmat teologia. Şi am rămas până acum. Prin mâinile mele au trecut sute de măicuţe. Am fost 39 de ani stareţă, am refăcut toate casele”, a povestit ea.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult