Filmele „Mediterranea”, „Mustang” și „Urok”, pe lista scurtă pentru premiul LUX pe 2015

Filmele Mediterranea, Mustang și Urok, pe lista scurtă pentru premiul LUX pe 2015
Publicat: 27/07/2015, 16:13

Titlurile celor trei pelicule finaliste – selecționate dintr-o listă lungă de 10 filme, în rândul cărora s-au aflat și documentarul „Toto și surorile lui”, de Alexander Nanau, și lungmetrajul „Son of Saul”, de László Nemes (Ungaria), în care joacă și actorul român Levente Molnár – au fost anunțate în conferința Venice Days, care a avut loc la Roma, vineri, de Antonio Tajani, vicepreședintele Parlamentului European, și de Silvia Costa, președintele Comitetului pentru Cultură și Educație din Parlamentul European.

Aceste filme vor fi subtitrate în toate cele 24 de limbi oficiale din Uniunea Europeană și vor fi proiectate în peste 20 de festivaluri cinematografice, potrivit screendaily.com.

Cele trei pelicule vor concura, de asemenea, la ediția din acest an a Premiului Lux de la Festivalul de Film de la Veneția (2 – 12 septembrie).

„Mediterranea” reprezintă debutul în lungmetraj al regizorului Jonas Carpignano și este o adaptare a scurtmetrajului său din 2011 „A Chjana”. Filmul prezintă povestea imigranților care au parte adeseori de călătorii extrem de dificile atunci când traversează Marea Mediterană din Africa până în Italia. Pelicula reprezintă o coproducție Italia-Statele Unite-Germania-Franța-Qatar.

Filmul „Mustang”, de Deniz Gamze Ergüven, are acțiunea plasată în Turcia și prezintă povestea a cinci surori care încearcă să se desprindă de societatea tradițională și conservatoare în care trăiesc. Lungmetrajul este o coproducție Franța-Germania-Turcia-Qatar.

„Urok/ The Lesson”, lungmetrajul de debut al duoului de cineaști Kristina Grozeva și Petar Valchanov din Bulgaria, este o dramă socială realistă, despre viața dificilă a unui profesor. Filmul este o coproducție Bulgaria-Grecia.

Premiul LUX pe 2015 va fi anunțat de Parlamentul European pe 25 noiembrie, la Strasbourg, în prezența celor patru regizori.

Iubitorii de cinema din statele membre în Uniunea Europeană vor avea posibilitatea de a vota filmul preferat, prin Audience Mention, o secțiune prezentă pe site-ul luxprize.eu.

Premiul LUX a fost înființat în anul 2007, iar câștigătorul este desemnat prin voturile exprimate de politicienii din Parlamentul European. Filmul câștigător, recompensat și cu un cec de 87.000 de euro, este apoi subtitrat în cele 24 de limbi oficiale ale UE și pentru fiecare stat membru UE se va crea o copie în formatul de 35mm. Premiul include, de asemenea, adaptarea filmului pentru persoane cu probleme auditive și de vedere. Prin acest premiu, Parlamentul European dorește să elimine barierele lingvistice care deseori reprezintă un obstacol pentru distribuția filmelor europene.

În 2014, Parlamentul European a decernat premiul LUX filmului „Ida”, de Pawel Pawlikowski, desemnat apoi cel mai bun lungmetraj al anului 2014 la gala premiilor decernate de Academia Europeană și a câștigat la începutul acestui an premiul Oscar.

Peliculele laureate la edițiile precedente sunt „Auf der anderen Seite” (2007), de Fatih Akin, „Le Silence de Lorna” (2008), de Jean-Pierre și Luc Dardenne”Welcome” (2009), de Philippe Lioret, „Die Fremde” (2010), de Feo Aladag, „Les neiges du Kilimandjaro” (2011), de Robert Guédiguian, „Io sono Li” (2012), de Andrea Segre, și „Paradisul spulberat/ The Broken Circle Breakdown”, de Felix van Groeningen (2013).

La ediția din 2007, unul dintre cele trei filme finaliste a fost „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile”, al regizorului român Cristian Mungiu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată ce se întâmplă chiar înainte de cele mai fericite momente din viață