Filmul „Leviathan” stârnește controverse în Rusia: „Un manifest cinematografic anti-Putin”

Filmul Leviathan stârnește controverse în Rusia: Un manifest cinematografic anti-Putin
Publicat: 19/01/2015, 15:29

Drama „Leviafan/ Leviathan” a regizorului rus Andrei Zvyagintsev, nominalizată la premiul Oscar pentru cel mai bun film străin pe 2015, a stârnit o dezbatere aprinsă în Rusia, cineastul fiind acuzat de administrația de la Kremlin că ponegrește imaginea țării, transmite AFP.

Deși filmul va avea premiera în cinematografele rusești abia luna viitoare, criticile se multiplică în jurul acestuia, amintind unora de o glumă din epoca sovietică privind campania de defăimare a romanului „Doctor Jivago” al lui Boris Pasternak – „Nu am citit cartea, dar o condamn!”, comentează agenția de presă franceză.

„Cei care au văzut filmul și cei care nu l-au văzut sunt implicați într-o dezbatere aprinsă în aceste zile, probabil pentru că persoanele care analizează acest film nu au păreri opuse legat de acesta, ci mai degrabă privind Rusia”, potrivit site-ului de știri Gazeta.ru.

Drama, care a fost premiată deja cu Globul de Aur pentru cel mai bun film străin și cu trofeul pentru cel mai bun scenariu la Festivalul de Film de la Cannes din 2014, spune povestea unui locuitor dintr-un sat izolat din nordul Rusiei, confruntat cu corupția generalizată din regiune.

Ministrul rus al Culturii, Vladimir Medinski, l-a atacat personal pe regizorul Andrei Zvyagintsev și viziunea sa asupra Rusiei, într-un interviu publicat în cotidianul Izvestia chiar în ziua anunțării nominalizărilor la premiile Oscar, pe 15 ianuarie.

„Leviathan” este cufundat într-o ambianță de „disperare existențială” și „nu are nici măcar un erou pozitiv”, a declarat Medinski, în opinia căruia protagoniștii filmului nu sunt „ruși adevărați”. Ministrul l-a mai acuzat pe regizor că a exploatat în mod cinic atitudinea antirusă a occidentalilor pentru a câștiga premii.

„Ce iubește el (Andrei Zvyagintsev, n.r.)? Statuetele aurite și covoarele roșii, asta cu siguranță”, a spus oficialul rus, adăugând că filmul, „în cursa sa pentru succes internațional, este de un oportunism dincolo de orice limită”.

Realizarea filmului a fost finanțată parțial de Guvernul rus.

Din cauza unei legi introduse de ministrul Medinski, „Leviathan”, care a fost deja difuzat în săli de cinema din mai multe țări occidentale în 2014, nu poate fi proiectat în Rusia decât într-o variantă cenzurată, care nu conține limbaj injurios. Filmul va intra în cinematografele din Rusia pe 5 februarie.

Premiat în străinătate, Andrei Zvyagintsev s-a confruntat în Rusia cu acuzații de lipsă de patriotism încă de la debutul său, în 2003, cu pelicula „Întoarcerea/ Vozvrashcheniye”, care a fost premiată la Festivalul de Film de la Veneția.

Într-un editorial, ITAR-TASS, agenția de presă oficială, a scris: „Leviathan” se bazează pe „clișeele tipice care sunt mereu vândute cu succes occidentului de regizorii noștri”. Agenția a adăugat că filmul confirmă cele mai rele temeri ale occidentalilor referitoare la Rusia pentru a-și putea consolida opinia pe care o au deja: „uitați-vă, cât de rău e totul acolo, o admit chiar și ei!”.

„Este evident că filmul este dedicat publicului occidental sau mai ales elitelor occidentale, din moment ce repetă deliberat miturile populare legate de Rusia”, a declarat, la rândul său, purtătorul de cuvânt al Bisericii ortodoxe ruse Vsevolod Chapline, care a recunoscut totodată că nu a văzut filmul.

Fundamentaliștii ortodocși au cerut, pe de altă parte, interzicerea filmului, din care se subînțelege că preoții sunt implicați în corupție. „«Leviathan» este malefic și nu este loc pentru rău în cinema”, a declarat Kirill Frolov, președintele unui grup intitulat Asociația Experților Ortodocși.

Analistul pro-Kremlin Serghei Markov a caracterizat filmul drept „un manifest cinematografic anti-Putin”, printr-un mesaj publicat pe contul său de Twitter.

Pe de altă parte, mulți critici de cinema ruși au apreciat filmul și au respins acuzațiile aduse regizorului.

„Nu are niciun sens o dezbatere cu argumente naive și neprofesionale care pretind că Zvyagintsev descrie personaje care se îneacă în vodcă și critică autoritățile doar pentru a fi premiat la festivalurile occidentale”, a scris criticul Stass Tirkine în publicația Komsomolskaia Pravda.

„Artiștii nu există pentru a reprezenta frumusețea mestecenilor, a luncilor și a lacurilor rusești. Este absurd!”, a declarat celebrul regizor de teatru Konstantin Bogomolov.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Trecutul întunecat al lui Mirel, criminalul Andreei: şi-a agresat şi fostele iubite. Reacţia mamei sale,...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Hidroelectrica, prima propunere de dividend de când este companie listată la Bursa de Valori: 13,99...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Anunțul care O DĂRÂMĂ pe Simona Halep. Sportiva NU SCAPĂ nici acum: Dopajul a existat
Vine vara! Vreme de plajă în multe zone ale țării
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația