Adriana Stanca
26.08.2016
Cultura

Filmul „The Russian Woodpecker”/„Ciocănitoarea rusească”, regizat de Chad Gracia, a câștigat Trofeul CINEPOLITICA 2015

„The Russian Woodpecker"/„Ciocănitoarea rusească", de Chad Gracia, este marea câștigătoare a Festivalului de Film CINEPOLITICA 2015.

Filmul „The Russian Woodpecker”/„Ciocănitoarea rusească”, în regia lui Chad Gracia, a câștigat Trofeul Cinepolitica 2015. Producția merge pe urmele teoriei unui excentric artist ucrainean care susține că în spatele exploziei de la Cernobîl există un motiv întunecat, care implică serviciile secrete sovietice și o instalație militară poreclită „Ciocănitoarea rusească”.

Cineastul american Chad Gracia „transformă documentarul într-o ficțiune și, în nebunia personajului, realitatea apare mai strălucitoare”, au explicat membrii juriului Festivalului Internațional de Film Cinepolitica.

Titlul de „Cel mai bun film politic” i-a revenit filmului alb-negru „In the crosswind”/„În bătaia vântului”, regizat de Martti Helde, „un experiment vizual superb despre un moment crunt al istoriei umanității”. Pelicula urmărește traseul unei mame estoniene și a fiicei sale, în încercarea de a găsi drumul spre casă după ce au fost deportate în Siberia, în 1942.

Mențiune specială i-a fost acordată filmului „La Trattativa”/„Pactul Stat-Mafia”, în regia Sabinei Guzzanti, o producție captivantă, un hibrid între documentar și ficțiune. Este „un demers artistic care poate schimba pentru totdeauna percepția despre ce înseamnă «cei buni» și «cei răi» când vine vorba de lege”, au argumentat membrii juriului Cinepolitica.

Cele șapte filme din competiția Cinepolitica au fost jurizate de scriitorii Nicolae Breban, Florin Iaru, Marius Chivu, precum și de Aáry-Támas Lajos, Ombudsman-ul maghiar pentru Drepturile Educaționale.

Cea de-a patra ediție a Festivalului Internațional de Film Cinepolitica s-a încheiat joi, 30 aprilie, la Cinema Studio din București, cu o sală arhiplină și premiera unui film-antologie: „Words with Gods”, semnat de nouă regizori. Gala a fost prezentată de actrița Olivia Niță și de scriitorul Marius Chivu, membru al juriului competiției.

Festivalul Internațional de Film Cinepolitica a avut loc între 26 și 30 aprilie, la Cinema Studio și Cinema Elvira Popescu din București, și a adus o selecție de filme puternice, dezbateri și evenimente speciale. În centrul atenției, într-un program special, a fost un subiect actual – conflictul dintre Rusia și Ucraina.

Inchide