Filmul „The Russian Woodpecker”/„Ciocănitoarea rusească”, regizat de Chad Gracia, a câștigat Trofeul CINEPOLITICA 2015

Redactor:
Adriana Stanca
„The Russian Woodpecker"/„Ciocănitoarea rusească", de Chad Gracia, este marea câștigătoare a Festivalului de Film CINEPOLITICA 2015.

Filmul „The Russian Woodpecker”/„Ciocănitoarea rusească”, în regia lui Chad Gracia, a câștigat Trofeul Cinepolitica 2015. Producția merge pe urmele teoriei unui excentric artist ucrainean care susține că în spatele exploziei de la Cernobîl există un motiv întunecat, care implică serviciile secrete sovietice și o instalație militară poreclită „Ciocănitoarea rusească”.

Cineastul american Chad Gracia „transformă documentarul într-o ficțiune și, în nebunia personajului, realitatea apare mai strălucitoare”, au explicat membrii juriului Festivalului Internațional de Film Cinepolitica.

Titlul de „Cel mai bun film politic” i-a revenit filmului alb-negru „In the crosswind”/„În bătaia vântului”, regizat de Martti Helde, „un experiment vizual superb despre un moment crunt al istoriei umanității”. Pelicula urmărește traseul unei mame estoniene și a fiicei sale, în încercarea de a găsi drumul spre casă după ce au fost deportate în Siberia, în 1942.

Mențiune specială i-a fost acordată filmului „La Trattativa”/„Pactul Stat-Mafia”, în regia Sabinei Guzzanti, o producție captivantă, un hibrid între documentar și ficțiune. Este „un demers artistic care poate schimba pentru totdeauna percepția despre ce înseamnă «cei buni» și «cei răi» când vine vorba de lege”, au argumentat membrii juriului Cinepolitica.

Cele șapte filme din competiția Cinepolitica au fost jurizate de scriitorii Nicolae Breban, Florin Iaru, Marius Chivu, precum și de Aáry-Támas Lajos, Ombudsman-ul maghiar pentru Drepturile Educaționale.

Cea de-a patra ediție a Festivalului Internațional de Film Cinepolitica s-a încheiat joi, 30 aprilie, la Cinema Studio din București, cu o sală arhiplină și premiera unui film-antologie: „Words with Gods”, semnat de nouă regizori. Gala a fost prezentată de actrița Olivia Niță și de scriitorul Marius Chivu, membru al juriului competiției.

Festivalul Internațional de Film Cinepolitica a avut loc între 26 și 30 aprilie, la Cinema Studio și Cinema Elvira Popescu din București, și a adus o selecție de filme puternice, dezbateri și evenimente speciale. În centrul atenției, într-un program special, a fost un subiect actual – conflictul dintre Rusia și Ucraina.

BOMBĂ în televiziune! Dan Capatos, scos de pe Antena 1! Chiar prezentatorul a făcut anunțul
FOTO. Cele mai fierbinţi imagini cu Andra! Lipsită de inhibiţii, ea şi-a lăsat formele la...
Mia Khalifa și-a găsit job. Cum s-a pozat de data aceasta actrița XXX și ce...
Armata a ieșit în stradă. Numărul infectaților a crescut alarmant
FOTO. Cele mai fierbinţi imagini cu Andra! Lipsită de inhibiţii, ea şi-a lăsat formele la...
ASTA a fost cea mai mare slăbiciune a lui Ceaușescu! Se întâmpla tot într-o cameră...
Demisie în Cehia pe fondul creşterii cazurilor de coronavirus. „Este obosit, dezgustat de politică şi...
BOMBĂ în televiziune! Dan Capatos, scos de pe Antena 1! Chiar prezentatorul a făcut anunțul
O bătrânică a găsit în propria curte un dop de sticlă. Când a aflat ce...
A ridicat DRONA să cerceteze o zonă. Când s-a uitat pe filmare a rămas PERPLEX
Ce e pe cale să se întâmple cu pensiile românilor. Decizie importantă, azi, în Parlament
ANM îi avertizează pe români! Va fi prăpăd în următoarele zile
Nelu Tătaru anunţă când vom scăpa de coronavirus
Alimentul-minune care „repară” ficatul bolnav. TOP 13 alimente în dieta pentru un ficat sănătos
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Compania care schimbă toată piaţa auto. Cum arată maşina creată de ei, care sperie toţi...
Inchide