Ministerul Culturii organizează un concurs pentru conducerea Operei din Cluj

Ministerul Culturii organizează un concurs pentru conducerea Operei din Cluj
Publicat: 20/05/2015, 16:22

Ministerul Culturii va organiza, în luna iunie, un concurs de proiecte de management pentru Opera Națională Română din Cluj-Napoca, o instituție care s-a confruntat în ultimii ani cu probleme, inclusiv de natură juridică, în privința persoanelor desemnate la conducerea sa.

Cei interesați să preia conducerea Operei din Cluj trebuie să aibă cetățenia română sau a unuia dintre statele membre ale Uniunii Europene și domiciliul în România, să aibă studii universitare de licență absolvite cu diplomă de licență sau echivalentă (în domenii precum științe umaniste și arte, muzică, teatru și artele spectacolului), să aibă vechime în specialitatea studiilor de minimum 5 ani, să aibă experiență în management minimum 5 ani sau pregătire în management, potrivit site-ului Ministerului Culturii.

Persoanele interesate de această funcție trebuie să nu dețină o funcție de manager la o altă instituție publică de cultură din România și să nu-i fi încetat contractul individual de muncă, raportul de serviciu sau contractul de management pentru motive imputabile în ultimii 4 ani.

Dosarele de concurs și proiectele de management pot fi depuse la sediul Ministerului Culturii, până pe 2 iunie, ora 16.00.

Concursul va include în mai multe etape: selecția dosarelor, analiza proiectelor de management și susținerea proiectelor de management în cadrul interviului.

Proiectele de management vor fi susținute în cadrul unor interviuri care se vor desfășura în perioada 17 – 19 iunie. În termen de 24 de ore de la încheierea etapei a doua va fi anunțat rezultatul concursului.

În luna februarie, mai mulți angajați ai Operei din Cluj-Napoca au cerut Ministerului Culturii să revină asupra deciziei de numire a lui Florin Estefan în funcția de director interimar, susținând că acesta a fost dat afară de la examenul de doctorat pentru că ar fi copiat. De cealaltă parte, Estefan a spus că acuzațiile sunt „povești”.

Florin Estefan a fost numit în locul lui Marius Budoiu, care a demisionat din motive personale la sfârșitul anului trecut.

În noiembrie 2014, Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a anulat concursul pentru postul de director al Operei Naționale Române Cluj-Napoca, organizat de Ministerul Culturii în 2012, în urma unui proces care a durat doi ani, inițiat de un candidat care a reclamat trucarea concursului pentru funcție.

Ioan Vrăsmaș, care a candidat în noiembrie 2012 pentru funcția de director al Operei Naționale Române Cluj-Napoca, a dat în judecată, în ianuarie 2013, Ministerul Culturii, reclamând trucarea concursului pentru funcție și faptul că secretarul de stat din minister de la acea vreme, Victor Opaschi, și fostul șef al Institutului Cultural Român (ICR), Andrei Marga, ar fi intervenit în favoarea contracandidatului său, Marius Budoiu, care a fost declarat câștigător.

Vrăsmaș obținuse la proba scrisă de proiecte cea mai mare notă, iar la proba orală nu a fost lăsat să își prezinte proiectul de management, astfel că postul de director a revenit contracandidatului său, Marius Budoiu.

Ioan Vrăsmaș a deschis în februarie 2013 o acțiune în instanță împotriva Ministerului Culturii, procesul desfășurându-se la Curtea de Apel Cluj. Acesta a pierdut la instanța de fond, dar a făcut recurs, care s-a judecat la Înalta Curte de Casație și Justiție, sentința de anulare a concursului fiind dată în noiembrie 2014. Aceeași sentință obliga Ministerul Culturii să organizeze un nou concurs pentru postul de director.

Ioan Vrăsmaș declara atunci că dreptatea a triumfat și că își va depune, din nou, candidatura pentru postul de director al Operei Naționale Române Cluj-Napoca.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Peste 1,5 miliarde de oameni din întreaga lume trăiesc cu durere cronică