Muzeul Picasso din Paris a fost redeschis publicului în ziua aniversării a 133 de ani de la nașterea pictorului

Redactor:
Dorina Calin
Muzeul Picasso din Paris a fost redeschis publicului în ziua aniversării a 133 de ani de la nașterea pictorului
Muzeul Picasso din Paris s-a redeschis sâmbătă, 25 octombrie. Acesta fusese închis în urmă cu cinci ani, pentru a fi renovat.

Muzeul Picasso din Paris s-a redeschis sâmbătă, după ce, timp de cinci ani, a fost închis pentru a fi renovat, lucrările de reabilitare ridicându-se la suma de 52 de milioane de euro, informează Reuters.

Muzeul, situat într-un conac din secolul al XVII-lea din districtul Marais, adăpostește una dintre cele mai mari colecții de opere create de Pablo Picasso.

Redeschiderea muzeului a avut loc pe 25 octombrie, ziua de naștere a pictorului care s-a născut în Malaga, Spania, în 1881, dar care și-a petrecut mare parte din viață în Franța. Pablo Picasso a murit în 1973.

Renovarea muzeului, care găzduiește o colecție de peste 5.000 de picturi, sculpturi și schițe, precum și arhivele personale ale lui Picasso, a fost marcată de repetate întârzieri, conflicte și controverse.

Anne Baldassari, președintele muzeului timp de nouă ani, a fost demisă din funcție în luna mai, ca urmare a mai multor conflicte publice cu personalul instituției, iar fostul ministru al Culturii Aurelie Filippetti a demisionat din Guvern, în luna august.

Prezent la inaugurarea muzeului, președintele francez François Hollande a spus că spiritul modern și energia lui Pablo Picasso ar trebui să inspire Franța.

„Nu construiești nimic (bazându-te, n.r.) pe nostalgie. Pablo Picasso a fost un pictor al viitorului, al speranței, al cuceririi, el s-a eliberat de regulile trecutului. A fost un avangardist. Franța este o țară avangardistă”, a spus președintele francez.

Renovarea, care a costat în jur de 52 de milioane de euro, a constat în triplarea dimensiunii spațiului expozițional de peste cinci etaje, făcând muzeul mai accesibil vizitatorilor.

Conducerea muzeului se așteaptă ca peste un milion de persoane să viziteze instituția în fiecare an.

Inchide