• Publicat:
Cultura

Peste 600 de monumente, în stare de precolaps. Ministerul Culturii vrea un fond pentru patrimoniu

Peste 600 de monumente, în stare de precolaps. Ministerul Culturii vrea un fond pentru patrimoniu
Ministerul Culturii spune că vrea să constituie un "Fond de urgență pentru patrimoniu", precizând că în prezent peste 600 de monumente de arhitectură din România se află "în stare de precolaps și colaps", fapt pentru care există "riscuri iminente de prăbușire".

Anunțul a fost făcut de ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, duminică, pe contul său de pe platforma de socializare Facebook.

„Reprezentanți ai Ministerului Culturii s-au întrunit într-o ședință de urgență pentru analiza celor două cazuri de prăbușire a patrimoniului arhitectural, clopotnița bisericii fortificate de la Roadeș, din secolul al XV-lea, și turnul romanic al bisericii fortificate din Rotbav, din secolul al XIII-lea, reprezentativă pentru Țara Bârsei. Potrivit datelor actuale ale Ministerului, peste 600 de monumente de arhitectură se află în stare de precolaps și colaps, ceea ce înseamnă riscuri iminente de prăbușire a altor monumente din țară”, spune ministrul Culturii.

Potrivit lui Vlad Alexandrescu, „în primă etapă, Ministerul Culturii și Institutul Național al Patrimoniului au contactat Consistoriul Evanghelic, proprietarul bisericilor, pentru a afla care sunt măsurile deja întreprinse și a oferi asistență pentru etapele următoare”. „Ministerul Culturii va oferi tot sprijinul pentru măsurile de stabilizare a bisericilor, în scopul de a preveni prăbușirea lor în continuare”, spune ministrul Culturii.

Într-o a doua etapă, Ministerul Culturii propune finanțarea intervențiilor de urgență la cele două biserici prin Programul Național de Restaurare, care este în curs de pregătire și care va fi anunțat public în scurt timp de către Institutul Național al Patrimoniului, mai afirmă Vlad Alexandrescu.

„O prioritate în viziunea Ministerului Culturii este constituirea unui ‘Fond de urgență pentru patrimoniu’, măsură ce va fi propusă Guvernului cu obiectivul clar de a finanța intervenții rapide în cazuri de colaps și intervenții de punere în siguranță pentru a nu mai ajunge în situația de colaps”, spune Vlad Alexandrescu.

Acesta precizează că Ministerul Culturii și Institutul Național al Patrimoniului vor iniția un proiect național de inventariere, astfel încât, într-un interval scurt de timp, să se poată completa lacunele din fondul de informații pe baza căruia se planifică alocarea resurselor pentru restaurarea monumentelor istorice.

„Pe baza programului de inventariere, se va redacta un plan realist privind scoaterea din pericol a monumentelor noastre. Astfel, Ministerul Culturii va invita specialiști și reprezentanți ai Institutul Național al Patrimoniului, Direcțiilor Județene de Cultură, proprietari și reprezentanți ai societății civile pentru a construi o strategie preventivă în locul măsurilor tardive și post-factum pentru monumentele în pericol de colaps”, mai spune Vlad Alexandrescu.

Inchide