PREMIERĂ ABSOLUTĂ. GÂNDUL.RO și ”Compania teatrală VOUĂ” vă invită să vizionați online spumoasa comedie ”Stăpânul Ciolanului”

Redactor:
Cristian Lisandru

Este o perioadă dificilă, criza medicală indusă de noul coronavirus impunând măsuri restrictive fără precedent și o distanțare socială apăsătoare. În astfel de condiții, este binevenită orice modalitate prin intermediul căreia ne putem abate atenția, chiar și pentru un timp scurt, de la cifrele îngrijorătoare legate de pandemie.

Gândul.ro încearcă să vă ajute, în acest sens, oferindu-vă prilejul de a viziona online, în premieră absolută – – sâmbătă, 16 mai 2020, de la ora 20.30, pe canalul de YouTube Gândul.ro  – piesa de teatru ”Stăpânul Ciolanului”, o comedie spumoasă propusă de ”Compania Teatrală Vouă” sub un motto sugestiv: ”Ciolanu’ e-n toate, e-n cele ce sunt/Și-n cele ce mâine vor râde la soare!”

Adrian Fetecău: ”Totul a plecat de la obsesia mea…”

Adrian Fetecău a înființat celebrul Grup ”VOUĂ” în anul 1982 și declară, în exclusivitate pentru Gândul.ro, că ideea acestei piese de teatru a plecat de la o… obsesie. ”Ciolanul” este prezent în tot și toate, în viața fiecăruia dintre noi, ceea ce a dus, inevitabilă, la o nedorită dezumanizare. Acesta a fost punctul de plecare al piesei de teatru ”Stăpânul Ciolanului”, ”dramatizată” magistral de Marilena Dumitrescu, dramaturg talentat care a fost recompensat, în ultimul deceniu, cu numeroase premii.

”Totul a plecat de la obsesia mea că reprezintă, în diverse forme, pentru fiecare dintre noi, TOTUL, dezumanizandu-ne. Această idee a fost sub forma unei piese de teatru de Marilena Dumitrescu, o colaboratoare veche a trupei, un dramaturg foarte talentat, cu multe premii în ultimul deceniu, printre care le menționez pe cele de la concursurile de texte contemporane organizate de UNITER și Teatrul de Comedie. radiografiază, în spirit caragialesc, societatea bolnavă în care trăim”, spune Adrian Fetecău.

Un… ciolan de dimensiuni impresionante

Iar pentru ca scenariul să fie cât mai bine ”ancorat în realitate”, pe scenă există chiar și un… ciolan de dimensiuni impresionante, realizat de scenograful Dan Toader.

”Pentru ca metafora să fie cât mai sugestivă, Ciolanul este prezent „fizic” în scenă, scenograful Dan Toader dandu-i o formă specială, cu dimensiunile de 2,40 m înălțime și 0,80 m lățime. Ciolanul în jurul căruia se desfășoară toată acțiunea piesei a fost imaginat și construit la Buftea de unul dintre cei mai buni scenografi pe care-i are la aceasta oră cinematografia românească, Dan Toader. El i-a dat o formă foarte curioasă de aprope doi metri jumătate înălțime și un metru lățime. E o apariție scenica spectaculoasă, pentru că spectatorii nu-l văd de la început. Pentru acest ciolan se dă o luptă acerbă, iar finalul spectacolului regizat de Alex Avadanei este total neașteptat”, dezvăluie Adrian Fetecău, apoi rememorează un episod petrecut chiar pe scenă, atunci când era cât pe ce să… îi rupă oasele lui Tudorel Filimon.

”În piesă, eu joc rolul miliardarului Bily Colac, stăpânul ciolanului, care intră într-un mare conflict cu Stelian Pupăză, cel care revendică ciolanul și care este jucat de îndrăgitul actor Tudorel Filimon. La un moment dat, se ajunge la o înfruntare fizică, în care ne luăm de gât unul pe altul și ne prăbușim la podea, unde urma să ne rostogolim de două ori, eu rămânând deasupra ca să-mi dau replica. La repetiții ne-a ieșit scena, dar aveam și grijă unul de altul… În seara premierei de la Teatrul de Comedie, am încercat să fim cât de veridici, mai ales eu, pentru că, exact ca la lupte, am cam exagerat și l-am trântit violent pe Tudorel ”la parter”, l-am auzit icnind și, în timp ce ne rostogoleam, îmi reproșa șoptit că i-am rupt oasele, replica nefiind din piesă… S-a ”adunat” cu greu și s-a ridicat la timp ca să putem continua acțiunea… Mereu îmi amintea de întâmplare, la următoarele reprezentații, întrebandu-mă ce ne-am fi făcut dacă nu s-ar mai fi putut ridica de jos, el fiind și cam corpolent… Din fericire, a rămas întreg atunci și îl puteți urmări în această înregistrare a piesei făcând un rol de excepție”, a povestit Adrian Fetecău, în exclusivitate, pentru Gândul.ro.

O distribuție de excepție și imagini care nu au mai fost difuzate niciodată

În distribuția piesei ”Stăpânul Ciolanului” sunt regăsite nume cunoscute precum Marilena Chelaru, Tudorel Filimon, Marcelo Cobzariu, Adrian Fetecau și Candid Stoica. Aceștia, alături de mai tinerii actori Felix Dumitrescu, Liana Petrescu, Cristina Cabel, Daniel Torje și Andrei Necula reușesc să ofere o oră și jumătate de râs non-stop, timp în care, în mod cert, veți uita de tot ceea ce vă înconjoară. Trebuie menționat și că afișul piesei de teatru & caietul-program au fost realizate de celebrul artist timișorean Ștefan Popa Popa’S, iar de filmări s-a ocupat chiar operatorul cu care trupa ”Vouă” a lucrat timp de 15 ani, Iulian Stoicescu.

Premiera comediei a avut loc pe data de 14 decembrie 2010, în sala mare a Teatrului de Comedie, iar Gândul.ro vă oferă înregistrarea de atunci, realizată în condiții tehnice deosebite. Subliniem că aceste imagini nu au mai fost difuzate niciodată, fiind vorba, așadar, de o premieră absolută pusă la cale, în colaborare, de Gândul.ro și „Compania Teatrală VOUĂ” care așteaptă cu nerăbdare să își reia spectacolele întrerupte de starea de urgență. Ce-a mai făcut trupa în ultimii ani puteți afla pe pagina de Facebook ”Compania Teatrală Vouă”.

Îi invitam pe toți cei dornici să râdă sănătos să urmărească – sâmbătă, 16 mai 2020, de la ora 20.30, pe canalul de YouTube Gândul.ro  – o comedie neașteptat de actuală în care, deși nu sunt precizate nume, îi puteți recunoaște cu ușurință pe mulți dintre cei care ne ”înfrumusețează” viața în fiecare zi.

Inchide