PREMIERUL Orban, mesaj emoționant după moartea unui român celebru din cauza coronavirusului. „A fost ucis de inamicul nevăzut şi necruţător care ameninţă umanitatea”

PREMIERUL Orban, mesaj emoționant după moartea unui român celebru din cauza coronavirusului. A fost ucis de inamicul nevăzut şi necruţător care ameninţă umanitatea
AMENZI. Orban: „Am solicitat să nu se dea amendă din prima, ci să existe întâi un avertisment” / Sursa FOTO: Mediafax Foto
Publicat: 25/03/2020, 23:02
Actualizat: 25/03/2020, 23:13

Marele scriitor și ex-disident Paul Goma a murit noaptea trecută, în Franța, din cauza infectării cu coronavirus. Premierul României a transmis un mesaj emoționant ăntr-un comunicat oficial al Executivului.

Paul Goma a murit la Paris, unde era internat din 18 martie într-un spital. În contextul măsurilor de securitate luate din cauza pandemiei, trupul său va fi incinerat, iar urna funerară va fi depusă la cimitirul Pére Lachaise din capitala Franței.

Ludovic Orban a transmis un mesaj de condoleanțe și a a amintit că Paul Goma va rămâne pentru noi „întotdeauna vocea care a cerut ca regimul ceauşist să respecte drepturile omului, un nume care în ultimele decenii ale comunismului a trezit speranţa şi a întărit rezistenţa în sufletele noastre”.

Mesajul premierului Ludovic Orban la plecarea dintre noi a scriitorului Paul Goma:

„Am primit vestea tristă a dispariţiei unuia dintre marii dizidenţi anticomunişti ai României. Paul Goma a fost un supravieţuitor. În tinereţea sa a rezistat regimului de exterminare din închisorile comuniste Jilava şi Gherla, apoi în domiciliul forţat din Bărăgan. În anii maturităţii a făcut faţă atacurilor îndreptate contra lui de Nicolae Ceauşescu însuşi şi persecuţiilor la care a fost supus de Securitate, apoi lungului exil ca persoană lipsită de cetăţenie.

Astăzi a fost ucis de inamicul nevăzut şi necruţător care ameninţă umanitatea. Atunci când Revoluţia era încă departe şi când comunismul părea de neclintit, Paul Goma a reuşit aproape de unul singur să ne trezească şi să ne cheme la luptă. Pentru noi el va rămâne întotdeauna vocea care a cerut ca regimul ceauşist să respecte drepturile omului, un nume care în ultimele decenii ale comunismului a trezit speranţa şi a întărit rezistenţa în sufletele noastre. Dumnezeu să îl odihnească!”, a transmis Ludovic Orban.

„Paul Goma a plecat senin, fără durere și cu sufletul împăcat”

Paul Goma împlinise 84 de ani în luna octombrie a anului trecut. Scriitorul a decedat la Paris, în noaptea de marți spre miercuri, moartea fiind cauzată de virusul care a cuprins Europa și întreaga lume.

Într-un comunicat postat în cadrul paginii sale de Facebook, se mai precizează că Paul Goma era internat din 18 martie la spitalul La Pitié Salpêtrière, în urma constatării infectării cu noul coronavirus.

„Conform informațiilor transmise de echipa medicală care l-a îngrijit, Paul Goma a plecat senin, fără durere și cu sufletul împăcat”, mai scrie în mesaj.

Biografia lui Paul Goma

Paul Goma s-a născut la 2 octombrie 1935 în satul Mana, județul Orhei, din Basarabia, unde părinții săi erau învățători. Tatăl său a construit, împreună cu oamenii din sat, școala care avea într-o latură locuința învățătorilor cu celebrul calidor (coridor, galerie), evocat în romanele autobiografice ale lui Paul Goma.

În martie 1944, familia Goma se refugiază în Transilvania, părinții lui Goma fiind repartizați învățători mai întâi în satul Gusu și apoi, de-a lungul anilor, în alte sate din județul Sibiu. (Despre copilăria transilvăneană și adolescența lui Paul Goma vezi romanele: Arta refugii, Astra, Sabina).

În 1949, Paul Goma intră prin concurs elev bursier la Liceul „Gheorghe Lazăr” din Sibiu. În 1952, înaintea ultimului an de liceu, află că fusese exmatriculat din toate școlile din țară, după ce în mai 1952 fusese convocat la Securitatea din Sibiu și „reținut” opt zile pentru că vorbise în clasă despre partizanii din munții și… ținea „un jurnal intim codificat”. După mai multe încercări la alte licee, tatăl său reușește să-l înscrie a Liceul „Negru Vodă” din Făgăraș.

În 1954, dă examen de admitere, simultan, la Universitatea București (Filologie) și la nou-înființatul Institut de literatură și critică literară „Mihai Eminescu” (fosta Școală de Literatură, numită și fabrica de scriitori). Reușește la ambele examene, dar alege Institutul care, în 1955, este transformat în secție la Facultatea de Filologie a Universității București.

În 22-23 octombrie, 1956 izbucnește Revoluția din Ungaria. În 22 noiembrie, Paul Goma este arestat de la Universitate, dus la Ministerul de Interne și anchetat, acuzat fiind de tentativă de a organiza o manifestație ostilă de solidaritate cu Revoluția din Ungaria. Este reținut la Malmaison și Jilava, procesul fiind amânat de nenumărate ori. Abia în iunie 1957 i se aduce la cunoștință sentința: doi ani închisoare corecțională pentru delictul de agitație publică. În martie 1958 este trimis disciplinar la penitenciarul Gherla. În noiembrie este eliberat din închisoare, dar trimis (cu escortă) – „pentru 36 luni” – cu domiciliu obligatoriu (DO) în satul-nou Lătești, raionul Fetești. În noiembrie 1961 i se prelungește restricția domiciliară cu încă 24 luni. Paul Goma protestează, în scris, împotriva „prelungirii”; va fi eliberat înainte de termen abia în ianuarie 1963.

În 1965, ca urmare a „decretului Ceaușescu” (ce permitea foștilor deținuți politici să-și continue studiile universitare), Paul Goma – căruia nu i se aprobase reînmatricularea în anul III, deși, legal, avea acest drept – dă examen de admitere și reușește la Facultatea de Filologie, Universitatea București.

În decembrie 1966, debutează în revista Luceafărul cu povestirea Când tace toba. În august 1968 Paul Goma se căsătorește cu Ana Maria Năvodaru. Apare în librării volumul de debut Camera de alături, singura carte pe care Paul Goma a reușit să o publice în România înainte de plecarea în exil.

Mai multe aici

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Gruparea Hamas ia în calcul depunerea armelor. Care este condiţia pentru ca acest lucru să...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Vestea cumplită primită de Simona Halep. A venit anunțul privind marele vis din 2024
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
EXCLUSIV! Kamara se lansează în afaceri. Din ce vrea să facă bani artistul: ”Este inspirat...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Erupție excepțional de rară pe suprafața Soarelui! O furtună solară se îndreaptă spre Pământ