Proiect ICR – CANTEMIR 300 – în jurul lumii | Pseudojurnal de călătorie: „Ziua 10 – Această Românie profundă”

Publicat: 05/10/2023, 13:36

”Știi, Ștefan, noi nu suntem la capătul lumii. Chiar și geografic dacă ne gândim, Pământul nu are capăt, e rotund. Noi suntem în continuarea lumii, ca oricine de pe Pământ!” , îmi spune Lucia Davies cu o voce de o candoare dezarmantă.

Este din Cluj, cu multă experiență de radio și acum, între multe alte lucruri, face emisiunea ”Românie, plai de dor” de la un post de radio din Auckland. Am fost invitați, Diana Jipa, Adina Giurgiu – președinta asociației DOINA a românilor din Auckland și cu mine la ediția de săptămâna asta a emisiunii, să vorbim despre recitaluri, turneu, Festival…

Da, Festival. A fost o surpriză superbă să aflăm că recitalul nostru de la Auckland din 7 octombrie va deschide ediția de anul acesta a Zilelor culturii române – un Festival  organizat în fiecare an de Asociația DIONA. După ce am vizitat câteva locuri de o frumusețe, vorba lui Kundera, insuportabilă, Adina ne duce pe malul unei plaje din oraș să ne arate unde au sărbătorit anul trecut Ziua Națională a României. Într-un parc, cu o scena dotată cu tot ce trebuie, cu corturi, gustări, cărți…

Bravo lor, măcar aici de 1 Decembrie este vară. Festivalul nu a fost și nu este doar pentru românii de aici. Ei se întâlnesc oricum. E pentru toți cei din jur sau mai ales pentru ei, care vin cu curiozitatea unui om crescut într-o societate, pentru noi, de o neînțeleasă deschidere și care apreciază sincer ceea ce vede. Pentru că vrea să cunoască, să se bucure. Nu să tolereze. Aici nu există toleranță sau acceptare (care presupun un raport de superioritate) ci doar bucuria conviețuirii. N.B.: pentru Festival plătește municipalitatea Auckland, pe proiectul depus de Asociație.

Acest proiect al Institutului Cultural Român (ICR) – CANTEMIR 300 – reprezintă o premieră istorică pentru muzica românească, fiind pentru prima dată când artiști din România realizează înconjurul Pământului în cadrul unui singur turneu de concerte. Dar înaintea acestui record documentar, scopul principal al întregului demers este acela de a ilustra, cât mai concret posibil, cuprinderea universală a culturii române pornind de la una dintre cele mai valoroase personalități din istorie.

”Între astfel de oameni înțelegi că România se întinde mult peste cei 238.000 kmp”

Toată ziua, Adina a răspuns la nenumărate telefoane. La toate a vorbit în românește. După plimbare, ne invită la cină, acasă. Nimic pregătit dinainte, o cină obișnuită, în familie. În timp ce gătește ceva, ne servește cu o gustare: brânză, niște slană, roșii, ceapă. Erau la îndemână. Mă simt acasă, nu ”ca acasă”.  Dacă nu aș fi stat toată ziua în partea greșită a mașinii și pe banda nefirească a șoselei, ar fi fost ca o altă zi din București.

Între astfel de oameni înțelegi că România se întinde mult peste cei 238.000 kmp dintre Tisa, Carpați, Dunăre și Mare. Că acasă nu e acolo unde te-ai nascut ci unde te simți liber, împlinit, fericit. România este acel firesc de a te simți român și la Soveja și la Auckland. Iar acolo unde sunt oameni care să reprezinte România adevărată, ea devine atât de profundă încât trece prin orice și ajunge până în partea cealaltă a Pământului.

”ROMANIA UNIVERSALIS a fost și este un concept prin care asta ne-am propus: să ducem muzica românească pe cât posibil mai departe, nu numai geografic (utilizarea la plural la persoana I a verbelor înseamnă, în textul acesta și în altele, dacă vor mai fi, violonista Diana Jipa și cu mine”, spune muzicianul Ștefan Doniga.

Citește și:

Proiect ICR – CANTEMIR 300 – în jurul lumii | Pseudojurnal de călătorie: ”Ziua 4 – E frumos ce e frumos”

Proiect ICR – CANTEMIR 300 – în jurul lumii | Pseudojurnal de călătorie: ”Ziua 3 – The butterfly effect”

Proiect ICR – CANTEMIR 300 | Pseudojurnal de călătorie: ”Ziua 2 – Simplu și bine. Recital la Auditori Rafelbunyol, Valencia”

Proiect ICR – ”CANTEMIR 300” | Înconjurul Pământului în cadrul unui singur turneu, premieră istorică pentru muzica românească

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Interdicția intră în vigoare pe 3 Mai. Devine ilegal în România de vineri
Cât de grav este Florin Piersic. Medicii au spus adevărul
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
A început deszăpezirea pe Transfăgărășan! Când ar putea fi permisă circulația?