Scriitorul australian Richard Flanagan a câștigat Man Booker Prize 2014

Scriitorul australian Richard Flanagan a câștigat Man Booker Prize 2014
Publicat: 15/10/2014, 17:28

Scriitorul australian Richard Flanagan a câștigat Man Booker Prize, una dintre cele mai prestigioase distincții literare din Marea Britanie, pentru romanul său „The Narrow Road to the Deep North” (editura Chatto & Windus), potrivit site-ului oficial al evenimentului.

Volumul „The Narrow Road to the Deep North”, de Richard Flanagan, spune povestea militarilor australieni care, prizonieri de război ai trupelor japoneze, au fost obligați să construiască o renumită cale ferată, cunoscută sub denumirea „Burma railway”. Scriitorul, originar din Tasmania, a scris această carte pentru a-i aduce un omagiu tatălui său, care a supraviețuit acelei tragedii. Mii de alți oameni au murit însă în timpul acelui proiect.

Cartea a fost premiată pentru „frumusețea scrisului, umanitatea profund inteligentă, pasajele dureroase de o mare intensitate și marele adevăr al celor care continuă să trăiască după un astfel de eveniment – când cei pe care îi iubesc și camarazii au murit, când ești tratat ca un erou, dar nu te simți ca atare”, a spus filosoful A.C. Grayling, președintele juriului, la gala care a avut loc marți, la Londra.

Născut în 1961, Richard Miller Flanagan este considerat unul dintre cei mai buni scriitori australieni ai generației sale, potrivit publicației The Economist, fiind laureat al numeroase premii. Printre romanele pe care le-a scris se numără „Cartea cu pești a lui Gould” și „Teroristul necunoscut”.

Pe lângă cariera de scriitor, Flanagan a scris și regizat filme. În 1998, filmul său „Aplauze cu o singură mână/ The Sound of One Hand Clapping”, ale cărui scenariu și regie le semnează, a fost nominalizat la premiul Ursul de Aur, la Festivalul de la Berlin. De asemenea, a lucrat cu regizorul Baz Luhrmann la filmul din 2008 „Australia”.

Acesta este al treilea scriitor australian care câștigă prestigioasa distincție, înființată în urmă cu 46 de ani și care, în 2014, a inclus în premieră pe lista scurtă a nominalizărilor romancieri americani, după ce în anii trecuți a inclus autori din alte state membre în Commonwealth, Irlanda și Zimbabwe.

În afară de Flanagan, au mai fost premiați cu Man Booker australienii Thomas Kenneally („Arca lui Schindler/ Schindler’s Ark”, 1982, care a stat la baza filmului „Lista lui Schindler”) și Peter Carey („Oscar și Lucinda/ Oscar & Lucinda”, 1988, și „The True History of the Kelly Gang”, 2001).

Lista scurtă de anul acesta i-a mai inclus, pe lângă Flanagan, pe Howard Jacobson („J”), Joshua Ferris („To Rise Again a Decent Hour”), Karen Joy Fowler („We Are All Completely Beside Ourselves”), Neel Mukherjee („The Lives of Others”) și Ali Smith („How To Be Both”).

Cei șase finaliști primesc câte un cec de 2.500 de lire sterline (3.100 de euro).

Man Booker Prize, unul dintre cele mai prestigioase premii literare din lume, este acordat celui mai bun roman publicat în ultimul an în Marea Britanie, Irlanda și în statele Commonwealth.

Autorul primește un cec de 50.000 de lire sterline (63.000 de euro), dar cel mai important lucru este că acest premiu îi asigură notorietatea mondială și vânzări record ale operelor sale.

În 2013, Man Booker Prize a revenit scriitoarei neozeelandeze Eleanor Catton, pentru volumul „The Luminaries”. La 28 ani, Eleanor Catton a devenit cea mai tânără scriitoare recompensată cu Man Booker Prize.

Printre laureații edițiilor precedente se numără autori celebri, precum Salman Rushdie, Kazuo Ishiguro, Margaret Atwood, Ben Okri, Hilary Mantel și Thomas Keneally.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Devine ilegal de astăzi, 28 APRILIE. Legea se aplică deja în toată ROMÂNIA
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un rezervor uriaș de apă a fost găsit ascuns adânc sub suprafața Pământului