Top 10 Târguri de Crăciun din Europa | FOTO

Publicat: 26/11/2022, 11:00

Târgurile de Crăciun au luat naștere în Germania, în Evul Mediu târziu, unul dintre cele mai vechi, cel din Dresda, datând din 1434. În timp ce orașele germane încă mai sunt premiante când vine vorba despre numărul mare de piețe de Crăciun, acum le poți găsi în toată Europa. Așadar, dacă vrei o cură de stollen, lebkuchen și suficient gluhwein pentru a scufunda Titanicul, am făcut un Top 10 Târguri de Crăciun din Europa, unde le-am adunat pe cele mai reprezentative.

1. Köln

Deschis în perioada: 21 noiembrie – 23 decembrie 2022
Cel mai bun pentru: o varietate de piețe de Crăciun

Preferată de mulți ca destinație festivă, Köln are mai multe piețe de Crăciun, dintre care cea mai mare se află în centrul orașului, în fața catedralei. Markt der Engel oferă unele dintre cele mai magice momente, cu sute de lumini sclipitoare suspendate peste tot și cu stelele și îngerii care plutesc între frontoane decorate elaborat.

Nikolausdorf (satul Sfântului Nicolae) este destinat copiilor și spune povestea adevăratului Sfânt Nicolae, cu poarta Hahnen din secolul al XIII-lea care se profilează maiestuos în fundal. Există chiar piețe dedicate gnomilor mitici și istoriei maritime, completate cu decoruri marine și pirați.

Și dacă preferi ceva mai tradițional, pune-ți patinele și mergi la patinoarul în aer liber de pe Heumarkt.

2. Salzburg, Austria

Deschis în perioada: 17 noiembrie 2022 – 1 ianuarie 2023
Cel mai bun pentru: colinde de Crăciun și tradiții străvechi

Frumosul oraș natal al lui Mozart și al celebrului film „Sunetul Muzicii” se întrece pe sine de Crăciun, cu interpretări presărate de zăpadă ale Silent Night (colindul care a fost scris și interpretat pentru prima dată în zonă) și căsuțele din piața de Crăciun care arată destul de mult ca atunci când au fost amenajate pentru prima dată, în secolul al XV-lea.

Accentul aici se pune pe calitate în detrimentul cantității, așa că ai să găsești șosete tricotate manual, mai degrabă decât obiecte de decor de umplutură.

Pentru o bucurie în plus de Crăciun, mergi la concertele zilnice gratuite de la ora 17:00 care au loc în fața catedralei sau la colindat în fiecare marți (18:00-20:00).

3. Berlin, Germania

Deschis în perioada: 21 noiembrie 2022 la 1 ianuarie 2023
Cel mai bun pentru: cadouri de Crăciun la modă și săniuș

Pentru o abordare mai modernă a tradiției, una arty, Berlinul este exact ce trebuie. În centrul orașului există aproximativ 80 de piețe de Crăciun (chiar și una special pentru câini), așa că nu încerca să le vizitezi pe toate. Dacă alegi după dimensiune, Spandau este cea mai mare. După aspect, Weihnachtszauber, în piața magnifică Gendarmenmarkt, este cea mai frumoasă, cu o mulțime de piese de artă și obiecte realizate manual.

Ia pulsul regatului iernii la Winter World, în Potsdamer Platz – este mai puțin despre cumpărături și mai mult despre sporturi de iarnă, cu săniuș, curling și un patinoar cu lecții gratuite pentru copii. Ideal este să mergi la 10 dimineața, când este cel mai liniștit.

4. Budapesta, Ungaria

Deschis în perioada: 19 noiembrie 2022 până la 1 ianuarie 2023
Cel mai bun pentru: patinoare și lumini de Crăciun

Inaugurând atmosfera de Crăciun încă de la mijlocul lunii noiembrie, Budapesta aduce „la masă” doi concurenți la piața de Crăciun: Piața Vorosmarty și Bazilica.

Piața Vorosmarty este ascunsă chiar în inima orașului și este cea mai veche piață de Crăciun din Budapesta. Aici vei găsi o mulțime de tarabe cu mâncare, magazine de artizanat și concerte gratuite.

Bazilica oferă toate cele de mai sus, dar cu un ușor avantaj: proiecții cu laser de Crăciun pe clădire și un patinoar construit în jurul unui pom de Crăciun grandios.

5. Praga, Cehia

Deschis în perioada: 26 noiembrie 2022 – 6 ianuarie 2023
Cel mai bun pentru: concerte în aer liber și scene tradiționale ale nașterii lui Iisus

Praga frumoasă ca o carte poștală este perfectă pentru sezonul sărbătorilor. Procedează ca un localnic și schimbă cana cu vin fiert cu un pahar de grog – rom, apă, lămâie și zahăr.

Cadrul este magnific: pe de o parte, turnurile gemene din secolul al XIV; pe de altă parte, celebrul ceas astronomic al orașului din secolul al XV-lea. Între ele se învârte un val strălucitor de bucurie sezonieră.

Există o mulțime de cadouri pe care le poți cumpăra de aici, inclusiv sticlă mată, suflată artizanal. Dar mâncarea este cea care te va ține în zonă: cârnați calzi și grași chiar de pe grătar; clătite proaspete; turtă cu usturoi și brânză; totul completat cu o gură de svarak, varianta locală de vin fiert cu citrice și scorțișoară, al cărui miros te îmbie de peste tot.

Dacă ai copii mici, mergi până în Piața Orașului Vechi, unde vei găsi oi, capre și un măgar care așteaptă cu răbdare atenția turiștilor serioși.

6. Strasbourg, Franța

Deschis în perioada: 25 noiembrie – 26 decembrie 2022
Cel mai bun pentru: peisaje din cărți de povești și dulciuri

„Capitala Crăciunului” din Franța arată ca o scenă a nașterii lui Iisus din viața reală în această perioadă a anului. Vei găsi 300 de tarabe tradiționale efectiv înghesuite în piețele centrale ale orașului, cu o serie remarcabilă de decorațiuni de Crăciun din lemn pictate manual. Caută Piața Micilor Producători Invincibili din Alsacia pentru cârnați și kugelhopf cu migdale și fructe, asemănătoare brioșelor.

7. Viena, Austria

Deschis în perioada: 19 noiembrie – 26 decembrie 2022
Cel mai bun pentru: patinoare și jucării tradiționale

Vine Crăciunul și Viena este plină de luminițe. Străzile înzăpezite strălucesc în timp ce lumina se revarsă din palatele vaste; țurțuri atârnă pe clădiri grandioase habsburgice. Adăugă băuturi aburinde în cafenelele făcute pentru a zăbovi și vei avea imaginea unui oraș plin de atmosferă festivă.

Nenumărate piețe de Crăciun se întind de-a lungul străzilor înguste ale orașului vechi, cu tarabe pline de jucării tradiționale din lemn și obiecte de artizanat, cum ar fi săpunurile făcute manual.

Revigorează-te cu căni aburinde de vin fiert, în timp ce răcoarea aerului este încălzită de aroma minunată a castanelor prăjite și a covrigilor proaspăt copți.

8. Tallinn, Estonia

Deschis în perioada: 25 noiembrie 2022 – 8 ianuarie 2023
Cel mai bun pentru: grupuri muzicale și trupe de dans

Considerată una dintre cele mai bune piețe de Crăciun din Europa, cea din Tallinn este plasată în inima minunatului oraș medieval, unde acoperișurile și pavajele sunt acoperite cu zăpadă.

În timpul iernii, Piața Primăriei este plină – nu doar cu peste 60 de căsuțe din lemn, unde se vând coronițe lucrate manual, obiecte de artizanat, dulciuri, miere și covoare din piele de oaie – dar și de fanfare, grupuri muzicale și trupe de dans numeroase. Ajuns la grota sa de iarnă pe o sanie cu reni autentică, Moș Crăciun este gata pentru a primi copiii la festivități, înainte ca aceștia să se grăbească să se dea în carusel.

Cel mai mare brad de Crăciun din Estonia a fost așezat în fața Primăriei în fiecare an din 1441, fiind unul dintre primele expuse oriunde în Europa.

9. Bruges, Belgia

Deschis în perioada: 25 noiembrie 2022 – 8 ianuarie 2023
Cel mai bun pentru: atmosfera romantică

Bruges este frumos pe tot parcursul anului, dar în timpul sărbătorilor de iarnă, orașul flamand se depășește pe sine. Cele două piețe de Crăciun din centru — unul în piața principală Markt, celălalt în Simon Stevinplein — strălucesc cu cadouri de Crăciun și tarabe cu mâncare și băuturi, iar patinoarul romantic în aer liber este acoperit de lumini strălucitoare.

Urmărește acțiunea de pe gheață din căldura barului de iarnă Vorst înainte de a urma fascinantul traseu Light Experience Trail care acoperă piețele și monumentele orașului în culori vii.

10. Edinburgh, Scoția

Deschis în perioada: 19 noiembrie 2022 – 3 ianuarie 2023
Cel mai bun pentru: un Crăciun cultural

Fără îndoială, unul dintre cele mai frumoase orașe din lume, Edinburgh strălucește cu adevărat în lunile de iarnă, când piețele de Crăciun și sărbătorile Hogmanay se unesc. Vei găsi aici Grota lui Moș Crăciun, un patinoar, un atelier cu spiriduși ascuns în Labirintul Pomului de Crăciun; tarabe care vând jucării din lemn, cadouri tematice Harry Potter și Irn Bru fiert, proiecții speciale, spectacole și lucrări de artă care prezintă talentul local.

După lăsarea întunericului, mergi la Grădina Botanică Regală pentru a savura cidru condimentat și a te bucura de luminile sale de Crăciun. Dacă poți ajunge aici o singură dată, asigură-te că vii la sfârșitul lunii decembrie, pentru a te alătura procesiunii încântătoare a torțelor Hogmanay prin orașul vechi din Edinburgh, pe 30 decembrie.

Foto: Shutterstock

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase