EXCLUSIV. Fostul deputat Ioan Oltean, acuzat de complicitate la abuz în serviciu, scapă de condamnarea penală + Ce au decis procurorii DNA în dosarul ”ANRP”

EXCLUSIV. Fostul deputat Ioan Oltean, acuzat de complicitate la abuz în serviciu, scapă de condamnarea penală + Ce au decis procurorii DNA în dosarul ”ANRP”
EXCLUSIV. Fostul deputat Ioan Oltean, acuzat de complicitate la abuz în serviciu, scapă de condamnarea penală + Ce au decis procurorii DNA în dosarul ”ANRP”
Publicat: 06/01/2021, 21:30
Actualizat: 06/01/2021, 22:20

În luna iulie a anului 2016, fostul deputat Ioan Oltean a fost trimis în judecată pentru complicitate la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, iar Crinuţa Dumitrean – fostă șefă ANRP, reținută chiar dacă era însărcinată în 8 luni – a fost acuzată de acuzată de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.

În acelaşi dosar care viza ”acordarea unei despăgubiri supraevaluate” au mai fost trimişi în judecată foşti membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP – Sergiu Diacomatu, Cătălin Teodorescu, Remus Virgil Baciu, Rodica Constantinovici, Lăcrămioara Alexandru şi Marko Atilla Gabor, dar și omul de afaceri Mihai Rotaru, beneficiarul direct al despăgubirii, şi evaluatorul Sergiu Negurici.

GÂNDUL.RO prezintă, ÎN EXCLUSIVITATE, decizia pe care au luat-o procurorii DNA în acest dosar retrimis către Direcția Națională Anticorupție de Înalta Curte de Casație și Justiție în luna martie 2017, pe motivul că ”rechizitoriul a fost neregulamentar întocmit, iar neregularitatea acestuia nu a fost remediată la timp de procurori, astfel încât nu se poate stabili obiectul sau limitele judecăţii”.

Trebuie menționat că, în 2019, Ioan Oltean a fost pus din nou sub acuzare, în acest dosar, pentru aceleași acuzații. Pornind de la premisa că ”în țara asta totul e posibil”, fostul deputat Oltean a continuat, de-a lungul timpului, să își susțină nevinovăția, declarând că nu a primit, niciodată, vreun ”sac cu bani” de la cineva.

”Nu am săvârșit niciuna din faptele de trafic de influență și complicitate la abuz în serviciu. Sunt complet nevinovat, toate sunt numai minciuni. Nu am fost niciodată în localitatea Chitila și drept consecință nu am fost niciodată la biserica din Chitila. Nu l-am cunoscut niciodată pe denunțător – părintele Alexandrescu, dacă pot să-i spun părintele Alexandrescu – și nu am luat bani de la Mihai Rotaru”, spunea Ioan Oltean, după ce fusese audiat de Comisia Juridică a Camerei Deputaților.

Ioan Oltean, acuzat de influențarea comisiei ANRP

Fostul deputat Ioan Oltean era acuzat – alături de Crinuţa Dumitrean și de alți inculpați – de acordarea unor despăgubiri supraevaluate pentru un teren, prejudiciul calculat de procurorii DNA fiind de aproape 100 de milioane de lei.

Aceștia au arătat că terenul respectiv a fost ”supraevaluat cu suma de 98.780.835 de lei, de 10 ori faţă de preţul real, acesta fiind şi prejudiciul în dauna statului”.

Întregul dosar s-a constituit de la denunțul făcut de fostul preot paroh al bisericii din Chitila, Adrian Alexandrescu, cel care le-a declarat procurorilor DNA că Ioan Oltean ar fi primit ”un sac de bani în 2010”, chiar în curtea bisericii sale de la Rotaru, prin intermediul șoferului său.

Procurorii DNA au ajuns la concluzia că Ioan Oltean a reușit să influențeze membrii comisiei ANRP, cu atât mai mult cu cât la data respectivă ar fi avut ”o relație apropiată cu preşedintele de la acea dată al ANRP, Crinuţa Dumitrean”.

”Mihai Rotaru nu îndeplinea cerinţele de soluţionare în regim de urgenţă a dosarului de despăgubire”

Pe parcursul cercetărilor efectuate, s-a stabilit că omul de afaceri Mihai Rotaru a cumpărat – pe 27 noiembrie 2009, contra sumei de 750.000 de euro – ”drepturile litigioase pe care o persoană le deţinea asupra unui teren în suprafaţă de 61.857 de metri pătraţi situat în municipiul Piteşti. Persoana respectivă a vândut aceste drepturi după ce timp de opt ani nu reuşise să obţină proprietăţile revendicate, ceea ce o determinase să iniţieze şi un proces”.

Comisia ANRP – pe data de 17 iunie 2010 – ”a aprobat în regim de urgenţă raportul de evaluare prin care terenul respectiv a fost evaluat la 108.932.000 lei, sumă acordată drept despăgubire lui Mihai Rotaru, deşi acesta nu îndeplinea cerinţele de soluţionare în regim de urgenţă a dosarului de despăgubire”, transmiteau procurorii DNA.

Procurorii DNA au decis clasarea cauzei

La sfârșitul anului trecut, potrivit informațiilor obținute, ÎN EXCLUSIVITATE, de GÂNDUL.RO, procurorii DNA au decis clasarea cauzei în dosarul ”ANRP” în care a fost implicat și fostul deputat Ioan Oltean, ”întrucât fapta nu este prevăzută de legea penală”.

”Clasarea cauzei față de inculpații Oltean Ioan, Negurici Sergiu și Rotaru Mihai, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, faptă prevăzută de art. 48 din Codul Penal, raportat la art. 13 din Legea 78/2000, cu aplicarea art. 297, alin. 1 din Codul Penal și art. 309 din Codul Penal, întrucât fapta nu este prevăzută de legea penală.

Clasarea cauzei față de inculpații Dumitrean Crinuța Nicoleta, Diacomatu Sergiu Ionuț, Teodorescu Cătălin Florin, Baciu Remus Virgil, Constantinovici Rodica, Alexandru Lăcărămioara și Marko Attila Gabor, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit faptă prevăzută de art. 13 din Legea 78/2000, cu aplicarea art. 297, alin. 1 din Codul Penal și art. 309 din Codul Penal, întrucât fapta nu este prevăzută de legea penală”.

Clasarea cauzei sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, faptă prevăzută de art. 13 din Legea 78/2000, cu aplicarea art. 297, alin. 1 din Codul Penal, întrucât fapta nu există”, au decis procurorii DNA ordonanța de clasare, pe data de 16.12.2020.

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Când și unde va fi înmormântat Costel Corduneanu. Familia interlopului a stabilit toate detaliile
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
Doi papagali au fost chemați ca martori într-un proces de divorț! Fabulos ce au repetat...
S-a iubit cu Giani Kiriță, iar acum la 56 de ani arată fantastic! Sacrificiile pe...
Gestul unei femei din Neamţ, care a găsit pe stradă 4.100 de lei. Ai cui...
"Avea dureri crunte" - Pacient din Timișoara cu cancer, mort după o operație REUȘITĂ! Uluitor...
O nouă problemă de sănătate pentru Kate Middleton după anunțul cancerului! Ce diagnostic a primit
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sutienele sunt o necesitate de bază care ar trebui să fie scutite de TVA, spun...
Cea mai MASIVĂ gaură neagră din galaxie este INCREDIBIL de aproape de noi
Traian Băsescu a așteptat ani de zile acest moment. DECIZIE DEFINITIVĂ: Nu e nimic la...
Gina Pistol, schimbare în carieră. Vedeta TV a pregătit totul în mare secret
Ramore și soția lui divorțează la doar 2 luni de la nuntă. Câștigătorul sezonului 13...
Cine este tânărul de 23 de ani care a încetat din viață într-un cumplit accident...
Patrick nu crede în atracția lui Robi față de Julia! Ce au spus Virginia și...
"Mie nu îmi place să ling, după ce am scuipat o dată". Gheorghe Turda, despre...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
NASA bate în retragere! Aducerea mostrelor de pe Marte costă prea mult