EXCLUSIV. Iată dovada că ASF a fost „avocatul” milionarului Florentin Pandele în afacerea „Euroins-Autocar”! Am pus mâna pe stenograma întâlnirii de la Sofia unde s-a ”negociat” pe șest

EXCLUSIV. Iată dovada că ASF a fost avocatul milionarului Florentin Pandele în afacerea „Euroins-Autocar”! Am pus mâna pe stenograma întâlnirii de la Sofia unde s-a ”negociat” pe șest
EXCLUSIV. Iată dovada că ASF a fost avocatul lui Florentin Pandele în afacerea „Euroins-Autocar”! Ce s-a întâmplat la Sofia pe 14.11.2019 / Sursa FOTO: https://playtech.ro
Publicat: 11/06/2020, 16:16
Actualizat: 15/06/2020, 16:20

Continuăm seria dezvăluirilor despre ce se întâmplă pe piața asigurărilor din România. Am arătat în mai multe episoade cum „Sfânta Treime” ASF-ASSAI-COTAR a exercitat o presiune fantastică pentru ca Legea RCA să fie modificată în așa fel încât grupurile de interese din afacerile cu asigurări auto să aibă câștiguri cât mai substanțiale.

Presiuni și interese financiare, sub aripa ocrotitoare a șefilor ASF

Dezvăluiam în ACEST ARTICOL că există o încrengătură de relații la vârf, în care sunt implicați nu numai jucători din zona service-urilor auto (sau a sindicatului din domeniu), puși sub aripa ocrotitoare a șefilor ASF, ci și politicieni cu mari interese financiare. În plus, am devoalat presiunile care se fac pe anumite firme de asigurari ce nu vor să se supună mecanismului de tip mafiot din piața asigurărilor.

Am dat și exemplul Carpatica, am dat și exemplul City Insurance sau Euroins. Scriam atunci și despre faptul că milionarul Florin Pandele, cu service-urile „de casă”, în tovărășie cu Cristian Muntean, s-au deplasat la Sofia pentru a recupera bani de la Euroins, pe niște facturi controversate (CITEȘTE MAI MULTE AICI).

Este binecunoscut acest episod cu plecarea din țară, în Bulgaria, a lui Florin Pandele împreună cu un reprezentantul ASF, Cristian Muntean, în anul 2019, la sediul companiei de asigurări Euroins, pentru a pune presiune pe aceștia să achite grupului „Auto Car” dosarele de daune la niște prețuri și de 4,5 ori peste o reprezentanță de marcă din România. Pentru că bulgarii nu au cedat de bună voie, ASF i-a amendat și apoi i-a pus în administrare specială.

FGA și-a făcut treaba: plăți către toate firmele lui Pandele!

Administratorul special a fost… FGA (Fondul de Garantare a Asigurărilor), adică o instituție din subordinea ASF, care a luat măsura plății tuturor facturilor emise de firmele lui Pandele și apoi a plecat. Asta a fost toată administrarea specială făcută cu mâna Monei Cucu, de la FGA! Mona Cucu fiind pupila Angelei Toncescu, fosta șefă a ASF, condamnată în dosarul Carpatica, o alta firmă de asigurări asupra căreia s-au făcut presiuni imense, cum spuneam anterior. Pentru ca sa fie clar cum s-au făcut atunci aranjamentele și să se vadă cum funcționează, de fapt, acest mecanism de constrângere, publicăm azi stenograma discuției de la Sofia din 14.11.2019.

În numele ASF, la Sofia, ca avocat al lui Pandele

În dialogul cu partea bulgară, Cristian Muntean, reprezentantul ASF, spune că vine în numele instituției. Ulterior, la presiunea șefului Euroins, admite că este o vizită neoficială, dar insistă că superiorii săi de la București știu despre ea. Dialogul dintre cele două părți este absolut halucinant, cel puțin prin prisma ușurinței cu care Cristian Muntean implică ASF, o autoritate financiară a statului român, în această poveste.

C: Domnule Assen, imi pare bine sa va cunosc!

A — Imi pare bine, Cristian…

A: Stie toata lumea engleza? Sau putem traduce…

C: DI. A, vreau sa va intreb…

A: Ce faceti?

C: Suntem bine.

C: Nu am stiut ca Eurohold este o companie asa mare in Bulgaria.

A: Da, probabil este impresionant.

C: Lucururile au fost foarte grele in Bucuresti… In primul rand, vreau sa incep cu discursul. Va multumesc mult ca ne-ati invitat, domnule Pandele… Eu sunt aici… asta nu e o intalnire oficiala pentru mine, dar vicepresedintele, prim-vicepresedintele ASF stie despre aceasta intalnire.

A: Cine este prim-vicepresedintele?

C: Doina Dascalu.

A: Deci, Doina Dascalu stie despre aceasta intalnire? Ca sunteti aici?

C: Stie ca am o intalnire cu dvs. azi, dar eu nu sunt intr-o intalnire oficiala, vreau sa stiti ca sunt aici din doua motive: in primul rand, ne stim, pe amandoi, de ceva ani si, nu stiu, mi-ar placea sa va vad ca rezolvati problemele dintre voi, pentru ca problemele voastre afecteaza institutia. DI. Assen poate sa inteleaga asta foarte bine, sunt aici doar ca prieten, nu o sa va spun, nu o sa va imping sa luati banii de la datoriile catre dl. Pandele. Asta este problema voastra, aceasta problema este doar intre voi. Vreau sa stiti asta, dar suntem interesati sa stim cum merge situatia in viitor pentru ca trebuie sa va spun ca sunt niste ingrijorari privind evolutia dvs. in Romania din ultimele 6 luni, pentru ca vreau sa stiti ca numarul plangerilor este in crestere foarte mult.

A: Vorbiti acum ca angajat al ASF?

C: Da.

A: Deci, nu sunteti oficial, dar vorbiti ca…

C: Da, da! Da, pentru ca ei sunt interesati sa afle ce se intampla si cum poate fi rezolvata problema cu…

A: Deci, acum ne spuneti o pozitie oficiala a ASF?

C: Da, acum vorbesc astfel!

A: El cine este?

Av: Dati-mi voie sa ma prezint ca avocat al „Autocar” si voi traduce, daca este posibil, pentru dl. Pandele.

A: Care sunt motivele vizitei? Pentru ca, daca sunteti ca un mesager neoficial al ASF venit aici ca sa discute plangerile pe care le avem de la atelierele din Romania, cred ca am discutat oficial cu o luna in urma, cu cateva saptamani in urma, deci avem niste discutii, niste lucruri, niste planuri cu ASF si mergem conform planului. Deci, oficial am vorbit asta cu dl. Rosu, cu dna. Dascalu, oamenii nostri, din ceea ce stiu, CEO-ul din Romania, au discutat asta…

C: Stiu asta, aveti dreptate.

A: Deci nu vad motivul sa discutam asta.

C: Nu, vreau sa va spun ca exista o ingrijorare in aceasta institutie privind aceasta situatie pentru ca… cum sa va spun, numarul plangerilor este inca ridicat.

A: Ok, deci dna. Dascalu v-a rugat sa veniti aici si sa-mi spuneti ca ea este ingrijorata?

C: Da, acesta este mesajul!

A: Ea v-a cerut sa veniti aici?

C: Da, da!

A: Ok!

C: Ann vorbit inainte de asta cu dl. vicepresedinte Rosu si mi-a spus ca…

A: Ca ar trebui sa veniti aici sa discutati cu noi…

C: Da. Nu, nu, ii spuneam ca ma intalnesc cu dvs. si a incercat sa gaseasca motivul de ce numarul plangerilor nu a scazut. I-am spus ca…

A: Dumneavoastra ati intrebat de mine?

C: Da.

A: Deci, daca ati intrebat de intalnire, care este motivul  pentru  care  ati  intrebat de mine? Vreau sa stiu care este agenda pentru astazi?

C: Am cerut aceasta intalnire  pentru ca, asa cum v-am spus inainte, am doua motive. Primul, sa va transmit mesajul din partea ASF, ca ei sunt preocupati privind numarul…

A: De ce nu este oficial? De ce au zis ca e neoficial?

C: Le-am zis ca o sa am o intalnire cu dvs.

A: Si le-ati spus motivul intalnirii?

C: Da, desigur.

A: Ce le-ati spus?

C: Le-am spus ca ma voi intalni cu dvs. si ca va voi intreba, neoficial, pentru ca ne cunoastem.

A: Le-ati spus motivele intalnirii de astazi, ca ne intalnim aici pentru ca veniti impreuna cu dl. Pandele sa discutati cu noi problemele domnului Pandele?

C: Nu, el are propriile lui probleme. Eu nu sunt implicat in asta.

A: Eu nu inteleg motivul pentru care ati venit aici, ce ne spuneti, ne spuneti ca sunteti prieteni?

C: Da, pentru ca ne stim de mult timp si eu sper ca sunteti o persoana deschisa…

A: Ceea ce ne spuneti…

C: E ca ma voi intalni azi cu dvs., ca vom avea o discutie neoficiala, ei vor sa stie, cum poate fi rezolvata…

A: V-au intrebat pentru ce motiv ati cerut o discutie neoficiala? Care este subiectul intalnirii? Au intrebat?

C: Nu.

A: Deci, ok! Spuneti-mi de ce sunteti aici. Neoficial, spuneti-mi de ce sunteti impreuna cu dl. Pandele, spuneti-mi exact… Dv. L-ati invitat sa vina cu dvs? (privind catre Florentin Pandele). Daca nu voiati sa veniti cu el, puteati invita pe cineva din restaurant.

C: Ok, daca vreti sa mergem la restaurant, nu…

A: Nu. De ce ati venit cu el si care este motivul pentru care ati venit?

C: Ne stim de ceva ani.

A: Ok, am inteles. Spuneti-mi care e motivul?

C: Nu am un motiv sa fiu aici cu dl. Pandele, am venit doar sa ma intalnesc cu dvs..

Av. „Autocar”: A venit aici doar sa va arate drumul bun si sa incerce sa inteleaga situatia si poate sa o rezolve fara complicatii. N-am venit aici cu cuvintele. Am acceptat invitatia dvs. fara indoieli. El vrea, dl. Munteanu, sa ajute la rezolvarea situatiei.

A: Deci, incercati sa intermediati relatia dintre noi si dl. Pandele?

C: Nu, nu, dvs. decideti cum rezolvati problema, eu nu sunt implicat.

A: Da, veniti impreuna pentru ca sunteti buni prieteni si sa spuna neoficial ca sunteti ingrijorati de cresterea…

C: Exact.

A: Am inteles, este clar. Eu sunt aici ca sa vorbim.


UPDATE:

ASF a reacționat după dezvăluirile din Gândul

Într-un comunicat de presă, Autoritatea de Supraveghere Financiară susține că măsurile dispuse la Societatea Euroins România Asigurare-Reasigurare S.A. au fost decise prin încadrarea faptelor, conform dispoziţiilor legale, iar la aplicarea sancţiunilor s-a ţinut cont de criteriile de gradualizare şi de dispoziţiile derogatorii în materie de asigurări, în sensul că amenda se aplică pentru fapta cea mai gravă.

„ASF respinge cu fermitate acuzaţiile aduse cu privire la modalitatea în care a valorificat rezultatele controlului periodic desfăşurat la Societatea Euroins România Asigurare-Reasigurare S.A. Măsurile au făcut obiectul comunicărilor publice ale ASF din data de 12.02.2020 şi din data de 13.02.2020. Măsurile au fost dispuse prin încadrarea faptelor, conform dispoziţiilor legale, iar la aplicarea sancţiunilor s-a ţinut cont de criteriile de gradualizare şi de dispoziţiile derogatorii în materia asigurărilor, aşa cum sunt prevăzute la articolul 163 din Legea 237/2015 privind autorizarea şi supravegherea activităţii de asigurare şi reasigurare, care prevăd că atunci când sunt săvârşite mai multe fapte contravenţionale amenda se aplică pentru fapta cea mai gravă”, se precizează în comunicatul ASF.

Printre altele, Autoritatea de Supraveghere Financiară arată că activitatea de investiții realizată de Euroins România în perioada vizată de acţiunea de control a fost verificată şi au fost dispuse atât măsuri de remediere, cât şi măsuri administrative contravenţionale. „Fapta referitoare la investiţii a fost considerată ca fiind una de gravitate ridicată şi a stat la baza aplicării sancţiunii cu amendă în cuantum de 500.000 lei”, subliniază instituţia.

În plus, ASF menţionează că măsurile dispuse, ce vizează aspectele constatate, sunt supuse controlului de legalitate de către instanţele de judecată competente.

„Apreciem că informaţiile au fost diseminate în spaţiul public prin redarea incompletă a argumentaţiei ce a stat la baza actului de sancţionare. ASF este, conform legii, singura autoritate în măsură să se pronunţe asupra considerentelor de oportunitate, a evaluărilor şi analizelor care stau la baza emiterii deciziilor sale. Autoritatea nu a acţionat şi nu va acţiona în niciun caz la presiunea vreunei entităţi publice sau private pentru îndeplinirea actelor de reglementare şi supraveghere a pieţelor financiare non-bancare”, se arată în finalul comunicatului.


UPDATE:

Am primit la redacție o notificare din partea familiei Pandele, prin cabinetul avocaților Dragne & Asociații, prin care ni se solicită să oprim în 24 de ore orice investigații jurnalistice în acest caz de mare gravitate, amenințând redacția GÂNDUL.RO cu chemarea în judecată. Dincolo de maniera total nepotrivită prin care suntem somați să încetăm să ne îndeplinim menirea, considerăm că fam. Pandele nu a furnizat nici un fel de explicații concrete despre ancheta jurnalistică în curs, de natură să ne formeze convingerea că cele prezentate ar fi fapte nereale sau lipsite de interesul public propriu demersurilor noastre. Cum în cazul de față există materiale care probează contrariul, cu toata deferența pentru distinșii apărători ai soților Pandele, vom continua să investigăm acest subiect de larg interes pentru cititorii noștri.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Toți românii au INTERZIS. Legea peste care nu poate trece NIMENI. Se dau amenzi de...
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția