Aeroportul din Timișoara, ajutor de stat de un milion de euro, pentru pagubele provocate de pandemie

Redactor:
Madalina Prundea
Aeroportul din Timișoara, ajutor de stat de un milion de euro, pentru pagubele provocate de pandemie
Aeroportul Timişoara va primi ajutor pentru pierderile înregistrate în timpul suspendării zborurilor / Foto: Aeroport Timisoara - Facebook

Aeroportul din Timișoara va primi un ajutor de stat de un milion de euro pentru contracararea efectelor financiare ale pandemiei de COVID-19, după ce Comisia Europeană a aprobat, joi, schema de finanțare. O sumă similară a fost aprobată de Executivul european săptămâna trecută pentru companiile aeriene care își încep sau își reiau operațiunile pe Aeroportul Oradea.

Comisia Europeană a aprobat acordarea unui ajutor public de aproximativ un milion de euro pentru a compensa Aeroportul Timișoara pentru pierderile cauzate de pandemia de COVID-19, a transmis instituția, joi, printr-un comunicat de presă.

Comisia Europeană a constatat că subvenția directă de aproximativ 4,8 milioane de lei (în jur de un milion de euro) pentru Aeroportul Timișoara este conformă regulilor UE privind ajutorul de stat. Măsura este menită să compenseze aeroportul pentru pagubele suferite ca urmării a izbucnirii pandemiei de COVID-19.

Compensație pentru trei luni de pierderi

Potrivit comunicatului Comisiei, ca urmare a măsurilor implementate de România pentru a limita răspândirea noului coronavirus începând din 16 martie, companiile aeriene care operau pe aeroportul din Timișoara și-au redus gradual zborurile programate, până la încetarea acestora, în 25 martie, ceea ce a dus la pierderi mari pentrul aeroport. Restricțiile au fost ridicate pe 17 iunie, astfel că ajutorul, sub forma unei subvenții directe, are ca scop compensarea pierderilor din perioada 16 martie – 16 iunie.

Comisia a contatat că măsura este proporțională și nu depășește cuantumul necesar pentru a acoperi pierderile.

Decizia în cazul Aeroportului Timișoara vine după ce, în 28 iulie, Executivul european a aprobat o schemă de ajutor în valoare de 1 milion de euro, destinată companiilor aeriene care își încep sau își reiau operațiunile pe Aeroportul Oradea.

Potrivit Comisiei, obiectivul măsurii este acela de a sprijini activitatea operatorilor aerieni și de a sprijini redresarea economică și viabilitatea structurală a regiunii în contextul pandemiei de coronavirus, iar ajutorul nu va depăși suma de 800.000 de euro pentru o companie și se va acorda înainte de 31 decembrie 2020.

Decizie în așteptare pentru Tarom și Blue Air

Între timp, responsabilii români au anunțat că au notificat Comisia cu privire la susținerea companiilor Tarom și Blue Air, după ce Ministerul Transporturilor comuncase anterior se are în vedere acordarea unor credite cu garanții de stat, în contextul crizei generate de pandemia COVID-19.

În ședința din 31 iulie a Guvernului, pe ordinea de zi suplimentară a fost introdusă, în primă lectură, la propunerea Ministerului Transporturilor, și un proiect de Ordonanță de urgență privind acordarea unor ajutoare de stat companiilor aeriene Tarom și Blue Air pentru compensarea pierderilor suferite ca urmare a pandemiei Covid-19. Secretarul de stat în Ministerul Transporturilor l-a anunțat pe premier, care a spus că trebuie făcută o prenotificare și obținut acordul Comisiei Europene, fiind vorba despre o schemă de ajutor de stat, că „prenotificarea pleacă azi la Comisia Europeană și urmăm toate procedurile”.

 

VIDEO ŞOC | Ce fac aceste asistente dintr-un spital COVID: ”Batjocoresc morţii”. Şefii spitalului au...
Râzi cu lacrimi! Ce a pățit în Vama Veche o virgină din București
FOTO. Nicoleta Luciu, cel mai fierbinte pictorial! Imaginile tinereții într-o decapotabilă din piele
FOTO. Transformare ireală: așa arată unul dintre cei mai renumiți cântăreți români, la 60 de...
Este oficial! Capitala intră în scenariul roșu. Ce s-a decis în cadrul ședintei de azi....
Restaurant deschis în pandemie. Ce a decis să facă un chef cu banii de la...
Un influencer urmărit de 1 milion de oameni a murit de COVID-19, deși era convins...
Râzi cu lacrimi! Ce a pățit în Vama Veche o virgină din București
Patrick Cioaca nu mai exista. Ce s-a ales de baiatul Elodiei si al lui Cristian...
Cristofor Columb a fost EXHUMAT! Cine era de fapt MARELE explorator. Istoria Americii nu va...
Traian Băsescu, scos din sărite: ”Măi dobitocule! Marş afară javră mincinoasă”. Cine i-a provocat această...
ȘOCANT! Cine încurajează asasinarea lui Donald Trump. Poza cu 8645 a dat-o de gol!
Când sunt Moşii de toamnă 2020 şi ce se dă de pomană în Sâmbăta Morţilor
Ai unul dintre aceste simptome? Atunci ești considerat suspect de COVID-19
Un business care explodează în România. Nimeni nu credea că se va schimba atât de...
Ziaristul care s-a luptat cu presa, detectivii particulari, izolarea, ameninţările şi cu un colos financiar...
Inchide