Aeroportul din Timișoara, ajutor de stat de un milion de euro, pentru pagubele provocate de pandemie

Redactor:
Madalina Prundea
Aeroportul din Timișoara, ajutor de stat de un milion de euro, pentru pagubele provocate de pandemie
Aeroportul Timişoara va primi ajutor pentru pierderile înregistrate în timpul suspendării zborurilor / Foto: Aeroport Timisoara - Facebook

Aeroportul din Timișoara va primi un ajutor de stat de un milion de euro pentru contracararea efectelor financiare ale pandemiei de COVID-19, după ce Comisia Europeană a aprobat, joi, schema de finanțare. O sumă similară a fost aprobată de Executivul european săptămâna trecută pentru companiile aeriene care își încep sau își reiau operațiunile pe Aeroportul Oradea.

Comisia Europeană a aprobat acordarea unui ajutor public de aproximativ un milion de euro pentru a compensa Aeroportul Timișoara pentru pierderile cauzate de pandemia de COVID-19, a transmis instituția, joi, printr-un comunicat de presă.

Comisia Europeană a constatat că subvenția directă de aproximativ 4,8 milioane de lei (în jur de un milion de euro) pentru Aeroportul Timișoara este conformă regulilor UE privind ajutorul de stat. Măsura este menită să compenseze aeroportul pentru pagubele suferite ca urmării a izbucnirii pandemiei de COVID-19.

Compensație pentru trei luni de pierderi

Potrivit comunicatului Comisiei, ca urmare a măsurilor implementate de România pentru a limita răspândirea noului coronavirus începând din 16 martie, companiile aeriene care operau pe aeroportul din Timișoara și-au redus gradual zborurile programate, până la încetarea acestora, în 25 martie, ceea ce a dus la pierderi mari pentrul aeroport. Restricțiile au fost ridicate pe 17 iunie, astfel că ajutorul, sub forma unei subvenții directe, are ca scop compensarea pierderilor din perioada 16 martie – 16 iunie.

Comisia a contatat că măsura este proporțională și nu depășește cuantumul necesar pentru a acoperi pierderile.

Decizia în cazul Aeroportului Timișoara vine după ce, în 28 iulie, Executivul european a aprobat o schemă de ajutor în valoare de 1 milion de euro, destinată companiilor aeriene care își încep sau își reiau operațiunile pe Aeroportul Oradea.

Potrivit Comisiei, obiectivul măsurii este acela de a sprijini activitatea operatorilor aerieni și de a sprijini redresarea economică și viabilitatea structurală a regiunii în contextul pandemiei de coronavirus, iar ajutorul nu va depăși suma de 800.000 de euro pentru o companie și se va acorda înainte de 31 decembrie 2020.

Decizie în așteptare pentru Tarom și Blue Air

Între timp, responsabilii români au anunțat că au notificat Comisia cu privire la susținerea companiilor Tarom și Blue Air, după ce Ministerul Transporturilor comuncase anterior se are în vedere acordarea unor credite cu garanții de stat, în contextul crizei generate de pandemia COVID-19.

În ședința din 31 iulie a Guvernului, pe ordinea de zi suplimentară a fost introdusă, în primă lectură, la propunerea Ministerului Transporturilor, și un proiect de Ordonanță de urgență privind acordarea unor ajutoare de stat companiilor aeriene Tarom și Blue Air pentru compensarea pierderilor suferite ca urmare a pandemiei Covid-19. Secretarul de stat în Ministerul Transporturilor l-a anunțat pe premier, care a spus că trebuie făcută o prenotificare și obținut acordul Comisiei Europene, fiind vorba despre o schemă de ajutor de stat, că „prenotificarea pleacă azi la Comisia Europeană și urmăm toate procedurile”.

 

ŞOC! 3 fotbalişti de naţională au chemat o actriţă XXX şi au pus-o să plătească...
Ştirea momentului despre Titi Aur! Fusese internat în stare gravă, din cauza COVID
FOTO. Anamaria Prodan s-a dezbrăcat ca să îl provoace pe Reghe? În pline zvonuri despre...
SOC! Oana Roman a dat cărţile pe faţă! Cine este bărbatul care o face să...
Sorana Cîrstea a întors toate privirile la petrecerea de ziua ei de naștere: `Trăiește-ți viața!`...
Trucul prin care Sergiu Călărețul l-a păcălit pe Cătălin Moroșanu. Prima reacție venită de la...
„Dexit”. Partidul german de opoziţie AfD anunţă că va face campanie pentru ca Germania să...
BANCUL ZILEI – Ce au făcut două virgine din București
Microcipul care detectează Covid-19 în corp înainte să ai simptome. Cum funcționează. VIDEO
Ştirea momentului despre Titi Aur! Fusese internat în stare gravă, din cauza COVID
O populație MISTERIOASĂ descoperită recent, de care nimeni nu știa, îi ULUIEȘTE pe oamenii de...
Adevărul despre salamul de Sibiu pe care românii nu îl știu. Ce conține, de fapt
Incredibil! Cât costă, de fapt, o oră suplimentară muncită de polițiștii locali
Acest model a mâncat un pretzel, iar la scurt timp după aceea a ajuns la...
ȘOC! Dispare restricția care îi enerva cel mai mult pe români. Se aplică de la...
Virusul care scade inteligența. E prezent la jumătate din cei testați
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Partea întunecată a muncii în vremea COVID. Lucratul de acasă şi izolarea duc la o...
×
Inchide