Colliers: 2021 se preconizează a fi un an al revenirii, dar vor exista diferenţe mari la nivel de industrii

Colliers: 2021 se preconizează a fi un an al revenirii, dar vor exista diferenţe mari la nivel de industrii
Publicat: 19/01/2021, 16:38

Consultanţii Colliers International anticipează că anul 2021 ar fi un an al revenirii, iar România ar trebui să recupereze majoritatea pierderilor economice de anul trecut.

O mare parte dintre angajați ar trebui să revină la birou la mijlocul anului 2021

Munca de acasă va deveni o practică obişnuită în multe companii, chiar şi după ce va trece pandemia de Covid-19, o revenire semnificativă la birouri a angajaţilor fiind aşteptată la mijlocul anului 2021, dacă vaccinarea la scară largă va fi un succes.

România ar trebui să recupereze majoritatea pierderilor economice de anul trecut până la sfârşitul anului 2021, dar revenirea va fi neuniformă, cu diferenţe mari la nivel de industrii. Unele sectoare economice, cum ar fi comerţul electronic, construcţiile sau anumite subsectoare IT&C nu au fost deloc afectate în timpul crizei, altele ar trebui să-şi revină până la sfârşitul anului 2021, cum ar fi comerţul cu amănuntul în ansamblu şi serviciile profesionale în general, iar pentru unele ar putea dura câţiva ani până vor reveni la un nivel decent de activitate (sau poate nu îşi vor reveni niciodată pe deplin), cum ar fi aviaţia, industria auto sau turismul, spun consultanţii Colliers International.

2021 are şansa de a pune bazele unei perioade de evoluţie economică majoră

După un deceniu şi jumătate de la aderarea României la Uniunea Europeană, 2021 are şansa de a pune bazele unei perioade de evoluţie economică majoră, care ar putea accelera foarte mult dezvoltarea sustenabilă a economiei pe termen mediu, având în vedere noul pachet de ajutor din partea Comisiei Europene în contextul pandemiei. România ar putea atrage capital în valoare de nu mai puţin de 80 miliarde de euro în următorii ani, reprezentând o treime din nivelul actual al PIB-ului, bani care ar trebui să genereze un impact mult mai mare decât în ţările vecine, dacă sunt folosiţi pentru reforme importante de care ţara are nevoie.

Turismul va deveni orientat mai mult local şi va fi practicat cu o frecvenţă mai mare după ce lucrurile vor reveni la normal, anticipează consultanţii Colliers International. Vaccinul oferă speranţe în această direcţie, dar atingerea unui prag rezonabil de imunitate va fi o provocare în România şi în alte ţări care se confruntă cu un nivel mai ridicat de scepticism faţă de vaccinare decât în Europa de Vest.

Firmele vor să încurajeze munca în echipă şi cultura organizaţională

Munca la distanţă va deveni o modalitate permanentă de lucru, dar consultanţii Colliers International consideră că firmele vor dori să îşi aducă angajaţii înapoi la birou cel puţin 3 zile pe săptămână, pentru a încuraja munca în echipă şi cultura organizaţională. O revenire mai semnificativă la birou a angajaţilor este aşteptată începând cu mijlocul anului 2021, iar cele mai vizibile rezultate ar trebui să fie în cazul clădirilor situate în zone rezidenţiale, care asigură un timp mai redus de navetă.

Chiriaşii clădirilor de birouri vor domina anul 2021, în condiţiile unei creşteri rapide a pieţei secundare de subînchiriere (ce reprezintă peste 2% din stocul actual de birouri conform estimărilor conservatoare din prezent) şi a unei rate de neocupare de peste 10%. Consultanţii Colliers International vorbesc despre un calendar solid de livrări de spaţii noi de birouri, cu aproximativ 260.000 de metri pătraţi de birouri moderne planificate să fie finalizate în Bucureşti, şi se aşteaptă ca piaţa de birouri să revină la echilibru cândva în prima jumătate a acestui deceniu.

Piaţa de spaţii industriale şi logistice şi-a încheiat cel mai puternic an din istorie în România, iar 2021 nu ar trebui să fie prea diferit, întrucât premisele şi tendinţele recente care au susţinut dezvoltarea depozitelor se păstrează: creşterea comerţului electronic, necesitatea de a răspunde unei extinderi rapide a schemelor moderne de retail la nivel naţional, nevoia înlocuirii stocului vechi şi necompetitiv (inclusiv din punct de vedere al siguranţei). Există, de asemenea, un potenţial pentru afaceri pe fondul Brexitului şi al revizuirii relaţiilor dintre UE / SUA şi China.

În 2020, creşterea vânzărilor online a depăşit-o cu mult pe cea a magazinelor tradiţionale

Retailul continuă să fie sub presiune, dar consultanţii Colliers International văd motive de optimism. Creşterea vânzărilor online a depăşit-o cu mult pe cea a magazinelor tradiţionale în 2020 şi această tendinţă se va menţine anul acesta. Chiriile şi rata de neocupare ar trebui să rămână sub presiune pe parcursul anului 2021, o redresare fiind estimată pentru 2022 sau chiar în 2023. Chiar şi în aceste condiţii, rentabilitatea superioară oferită de România companiilor de retail şi stocul redus de spaţii de retail moderne raportat la populaţie ar trebui să protejeze piaţa de posibile efecte negative persistente şi să conducă la un ritm bun de redresare şi de recuperare a pierderilor.

Pe piaţa investiţiilor imobiliare este aşteptată o contracţie, după un an foarte bun pentru acest segment. Investiţiile ar putea înregistra o scădere în 2021, de la aproximativ 900 de milioane de euro la aproximativ 500-600 de milioane de euro. Unii investitori ar putea rămâne în aşteptare, pe fondul lipsei de claritate cu privire la structura şi anvergura veniturilor viitoare (în special în ceea ce priveşte activele mai bine poziţionate în sectoare precum birouri şi hoteluri); pe de altă parte, activitatea poate deveni mai dinamică în zona activelor aflate în dificultate sau a celor cu potenţial de transformare, care ar putea deveni mai atractive pentru cumpărători.

Cererea de terenuri pentru birouri şi hoteluri va rămâne redusă

2021 aduce diverse oportunităţi pe piaţa terenurilor, spun consultanţii Colliers International. Având în vedere numărul considerabil de tranzacţii iniţiate în perioada recentă (inclusiv în 2020), piaţa terenurilor pare pregătită pentru un an bun. Dezvoltatorii de retail, inclusiv operatorii de tip “big box” şi dezvoltatorii rezidenţiali, vor rămâne motoarele pieţei. Cererea de terenuri pentru birouri şi hoteluri va rămâne redusă, iar consultanţii Colliers International nu se aşteaptă la modificări semnificative dinspre aceştia, având în vedere incertitudinile existente în ceea ce priveşte componenta de leasing.

În ciuda realităţii economice dificile, piaţa rezidenţială a înregistrat în continuare o cerere puternică şi creşteri modeste ale preţurilor (în medie) în 2020. Dar lucrurile arată un pic diferit acum – creşterile salariale din sectorul privat s-au oprit şi o reluare a trendului pozitiv nu este estimată pe termen scurt, în timp ce salariile funcţionarilor publici sunt îngheţate pe fondul consolidării fiscale – în acest context, este de aşteptat ca anul 2021 să fie un an de respiro pentru sectorul rezidenţial. Pe de altă parte, dinamica de dezvoltare a oraşelor şi a zonelor periferice rămân atractive pe termen lung, dată fiind problema supraaglomerării urbane din România.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Femeia care apără cerul României. Interviu cu tânăra care se asigură că rachetele rușilor nu...
Babasha a dat lovitura după huiduielile pe Arena Naţională! Anunţul oficial care îi va schimba...
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini...
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini...
Ceva se întâmplă în Crimeea: Ucrainenii distrug antiaeriana rusă și par a pregăti terenul pentru...
Pițurcă Jr. a 'încercuit-o' pe voluptuoasa fiică a Andreei Berecleanu! Adio, ICH! CANCAN.RO publică imaginile...
Kate Middleton, total SCHIMBATĂ la primul eveniment public. Detaliul observat de toți: „Fac progrese bune,...
Experiment Observator. Un permis auto fals costă peste 700 de euro. Cum sunt racolaţi pe...
Cea mai frumoasă zi, transformată într-o traumă! Zeci de copii au fost implicați într-un accident,...
Kate Middleton, prima apariție publică de când a fost diagnosticată cu cancer! Prințesa de Wales...
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
La câți KM schimbi uleiul la cutia automată? Cât costă și care e cel mai...
Inteligenţa Artificială utilizată de Israel în Gaza ajută la reducerea victimelor civile, sugerează un expert
CRIPTOTEREȘTRII s-ar putea afla PRINTRE NOI, NEDETECTAȚI! Cine sunt aceștia?
ÎȚI IA BANII pe loc. Românii au fost deja notificați de stat. E OBLIGATORIU să...
Filmul de pe Netflix pe care nu trebuie să-l ratezi. Un divorț cu năbădăi
Ce este creatura cu ochi holbați și dinți ascuțiți care a eșuat la mal. A...
Fotografia sfâșietoare de la priveghiul Ancăi Molnar. Fiul de 14 ani, îndurerat lângă sicriu
Gagea și Alexandra, din nou împreună? Cum a fost sărutul din Camera roșie: „Am avut...
Saveta Bogdan, adevărul despre cererea în căsătorie făcută de Gheorghe Turda. Care este, de fapt,...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Măi Bulă, familia ta din câte persoane e compusă?
Cine a fost „Cenuşăreasa sovietică”, prima femeie care a văzut Pământul din spaţiu în urmă...
×