Curtea de Conturi pune tunurile pe Guvernul Orban. Peste 650 de milioane de lei, abateri financiare estimate în perioada stării de urgență!

Curtea de Conturi pune tunurile pe Guvernul Orban. Peste 650 de milioane de lei, abateri financiare estimate în perioada stării de urgență!
Curtea de Conturi pune tunurile pe Guvernul Orban. Peste 650 de milioane de lei, abateri financiare estimate în perioada stării de urgență! / Sursa FOTO: https://www.sfin.ro
Publicat: 11/08/2020, 15:34

Gestionarea banului public, mămăliga fierbinte din orice guvernare. Nici actualul Executiv nu face notă discordantă, după cum arată un recent raport al Curții de Conturi, care dezvăluie că abaterile financiar-contabile estimate pentru perioada stării de urgență sunt de 659 de milioane de lei!

Și asta nu e tot, căci prejudiciile se ridică la 38,3 milioane de lei, anunță Curtea de Conturi! Se sesizează vreun organ al statului? În acest sens, depune cineva vreo plângere? Întrebări fără sens, căci Raportul special privind gestionarea resurselor publice în perioada stării de urgență a fost înaintat Parlamentului, iar acolo știm cu toții ce soartă au astfel de anchete.

Documentul cu pricina are la bază un control amplu, desfășurat în perioada mai-iulie 2020, la 949 de entități din administrația publică centrală și locală. Ca să poată efectua un control cât mai eficient și rapid, Curtea de Conturi a mobilizat peste 700 de auditori publici externi.

Cheltuieli de 5 miliarde de lei pentru combaterea pandemiei

Din verificările Curții de Conturi, reiese că, până la 30 iunie 2020, statul român a avut cheltuieli pentru combaterea pandemiei (de la bugetul de stat, bugetele locale și bugetul asigurărilor de șomaj) în valoare de 5 miliarde de lei!

Din această sumă, 73% reprezintă plata indemnizației acordate pe perioada suspendării contractului individual de muncă din inițiativa angajatorului; vorbim despre 3,69 miliarde de lei! Un procent de 13% îl reprezintă indemnizațiile acordate altor categorii de personal, ale căror activități au fost întrerupte ori s-au derulat la un nivel foarte scăzut (în sumă de 662 de milioane lei), iar 5,3%, cheltuieli privind stocurile de urgență medicală (266 de milioane de lei).

Cu alte cuvinte, statul român a cheltuit doar 5% din acești bani pentru urgențe medicale, restul a fost un cadou liberal oferit firmelor care activează pe piața din România (în principal, corporații și multinaționale).

Poziția Curții de Conturi

Curtea de Conturi a României, ca instituție supremă de audit, și-a propus să ofere o analiză obiectivă a felului în care au fost gestionate resursele publice în perioada stării de urgență și să sprijine instituțiile publice în a-și crea mecanisme eficiente de răspuns la criză. Raportul este rezultatul unui efort susținut la nivelul tuturor structurilor Curții de Conturi, ținând cont de context, de restricțiile inerente aduse de pandemie, de la ajustarea programului anual de acțiuni, până la adaptarea modului de lucru care a obligat la distanțare fizică.

În toate acțiunile noastre am urmărit să nu compromitem eforturile publice comune de răspuns la criza Covid-19. Ne dorim ca recomandările cuprinse în raport să reprezinte o oportunitate pentru autorități de a îmbunătăți procedurile specifice unei situații de criză, cu impact direct asupra modului de gestionare a banului public”, a precizat Mihai Busuioc, președintele Curții de Conturi.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Devine INTERZIS în statele UE! Intră în vigoare și în România
Dr. Francesco Capelletti, copilul-actor, chirurgul pur-sânge și icoana tatălui. Destine de filme la Floreasca
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului