Dezechilibre în sistemul energetic: ANRE, amenzi în valoare de 6,6 milioane de lei pentru 11 companii

Redactor:
Mihaela Ivancica
Dezechilibre în sistemul energetic: ANRE, amenzi în valoare de 6,6 milioane de lei pentru 11 companii
Dezechilibre în sistemul energetic: ANRE, amenzi în valoare de 6,6 milioane de lei pentru 11 companii / Foto: Pixabay

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a sancţionat un număr de 11 companii energetice cu amenzi în cuantum total de 6,6 milioane de lei, pentru manipularea pieţei şi crearea unor dezechilibre în sistemul energetic, care ar fi putut duce la sistarea livrării de electricitate, potrivit unui comunicat al reglementatorului publicat joi, 22 octombrie.

Documentul cu privire la investigațiile efectuate de către ANRE pe piețele angro de energie electrică și gaze natural precizează că, dintre companiile energetice, şapte furnizori de energie au primit amenzi de 3 milioane de lei pentru manipularea pieţei.

ANRE a amendat 11 companii cu 6,6 milioane de lei, pentru manipularea pieţei şi crearea de dezechilibre în sistemul energetic

,,O parte dintre respectivii participanţi la piaţa angro de energie electrică au fost implicaţi în tranzacţii de tip wash trade, respectiv în tranzacţii considerate >, iar această formă de conduită în tranzacţionare, dovedită de ANRE cu înscrisuri, constituie >. Aceste tranzacţii, ce constau în schimbarea poziţiilor contractuale, sunt calificate ca manipulare de piaţă deoarece sunt de natură a oferi indicaţii false sau înşelătoare privind oferta, cererea sau preţul produsului tranzacţionat’’, informează reprezentanţii ANRE.

De asemenea, alţi patru operatori economici titulari de licență au fost sancţionaţi cu amenzi în valoare de 3,6 milioane de lei, pentru încălcarea prevederilor art. 15 din Regulamentul (CE) nr. 714/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 13 iulie 2009, coroborate cu prevederile Regulamentului (UE) nr. 543/2013 al Comisiei din 14 iunie 2013.

,,Aceştia nu şi-au respectat obligaţia de a publica în timp util informaţiile privilegiate datorate cererilor operative de retragere din exploatare a echipamentelor energetice, creând dezechilibru la nivelul funcţionării Sistemului Energetic Naţional, fiind afectate rezervele necesare funcţionării acestuia în condiţii de siguranţă, inducând riscul ca operatorul de transport şi sistem să nu poată asigura cantităţile de energie necesare furnizorilor de energie electrică pentru clienţii finali’’, menționează reglementatorul.

Unele investigaţii au fost efectuate la solicitarea Agenţiei pentru Cooperarea Autorităţilor de Reglementare din domeniul Energiei (ACER) şi au avut ca obiect verificarea modului în care participanţii la piaţa angro de energie respectă regulile conform cărora ,,Se interzice manipularea sau tentativa de manipulare a pieţei pe pieţele angro de energie’’.

Nereguli pe piaţa de energie

În cadrul ANRE, a fost înfiinţată, în luna mai 2018, o structură specializată în desfăşurarea de investigaţii pe pieţele angro de energie electrică şi gaze naturale, în vederea verificării respectării regulilor de piaţă, precum şi a identificării şi sancţionării comportamentelor care afectează integritatea şi transparenţa pieţei angro de energie.

Până în prezent, ANRE a efectuat investigaţii la un număr de 33 producători şi furnizori de energie electrică şi gaze naturale, titulari de licenţă, care desfăşoară activităţi pe piaţa angro de energie, potrivit comunicatului de presă.

Un număr de 17 investigaţii au fost finalizate, din care 14 au fost efectuate la participanţi pe piaţa angro de energie electrică iar 3 la participanţi pe piaţa angro de gaze naturale.

Alte 16 investigaţii sunt în curs de desfăşurare, la faza de analiză şi verificare a datelor, informaţiilor şi documentelor aferente fiecărei investigaţii, din care 12 pe piaţa angro de energie electrică, iar 4, pe piaţa angro de gaze naturale.

Sancţiuni de până la 10% din cifra de afaceri

Începând cu data de 25 septembrie 2020, sancţiunile aplicate de ANRE au fost majorate, astfel că participanţii la piaţa angro de energie care vor manipula sau vor încerca să manipuleze piaţa angro de energie vor putea fi sancţionaţi cu amendă în cuantum de 5-10 % din cifra de afaceri anuală, fără a mai avea posibilitatea achitării a jumătate din minimul amenzii.

,,Facem menţiunea că sumele aferente sancţiunilor aplicate de ANRE se constituite integral ca venit la bugetul de stat. În vederea evitării acestor sancţiuni, ANRE recomandă participanţilor la piaţa angro de energie electrică şi gaze naturale să dea dovadă de un comportament adecvat, în conformitate cu reglementările naţionale şi europene în vigoare’’, se mai arată în document.

ŞOC! Vedeta, pe site-urile de adulţi în ipostaze intime. Nu va mai apărea la TV,...
De ce a MURIT, de fapt, Maradona! Ce au gasit medicii in trupul sau...
Ce avere mai avea Diego Maradona, idolul pentru care banii nu contau, și cui îi...
Ce avere mai avea Diego Maradona, idolul pentru care banii nu contau, și cui îi...
CTP, în război cu Monica Pop! Se înjură ca la ușa cortului: Afirmații scelerate, de...
Diego Maradona a murit în urma unui stop cardio-respirator
Nurcile cu coronavirus, în stare avansată de descompunere, ies prin pământ din gropile comune unde...
De ce a MURIT, de fapt, Maradona! Ce au gasit medicii in trupul sau...
Ce spunea Maradona despre Hagi și Popescu. ”A fost rivalul meu”
Descoperire FASCINANTĂ în Polonia! Este asta DOVADA absolută a existenței altor CIVILIZAȚII?
ULTIMA ORĂ! Se majorează pensiile cu 40%? Decizia e FINALĂ! Pensionarii sunt în lacrimi
Anunț BOMBĂ: ”Nu e nevoie de vaccin. Pandemia s-a ÎNCHEIAT”. Fostul vicepreședinte Pfizer rupe tăcerea
Simptomul înșelător al COVID-19, pe care pacienții nu-l observă. Semnalul de alarmă tras de medicul...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Care este noua preferinţă a românilor în materie de locuinţe. De câţiva ani, nu mulţi,...
Zodiile pe care finalul de an nu le prinde împreună. Despărțirile vor fi cu multe...
Inchide